lauantai 6. lokakuuta 2012

Vantaan Sanomat: Työnhaku ei ole somalinuorelle herkkua

Vantaan Sanomat: Työnhaku ei ole somalinuorelle herkkua 6.10.2012

Nuorimies lähettää päivittäin jopa kymmeniä työhakemuksia. Hän pyytää apua asiantuntijoilta. Työ kuin työ kelpaisi. Siitä huolimatta ei tärppää.

Työtä epätoivoisesti pari vuotta hakenut Abdullahi Mohamed, 23, ei syytä suomalaisia työnantajia.

– Se on selvää, että maahanmuuttajanuoren on yritettävä enemmän kuin suomalaisten, jotta hän löytää työpaikan.

Somaliasta vuonna -96 muuttanut Mohamed ymmärtää jopa työnantajien ennakkoluuloja.

– Pitää hyväksyä se, että jos ei olla tuttuja, niin aluksi katsotaan vähän oudosti. Ihmetellään, että hei, mikä mies sinä olet.

On kuitenkin hetkiä, joina Mohamed myöntää pohtineensa, että nyt häntä ei kohdeltu työnhaussa reilusti.

– Eräs työnantaja totesi minulle ystävällisesti puhelimessa, että puhutpa sinä hyvin suomea. Sen jälkeen hän kysyi, mistä maasta olen. Vastasin, että Somaliasta. Sitten paikka olikin kuulemma jo täytetty ja soitin turhaan.

Niinä kertoina, kun hakemus poiki kutsun haastatteluun, Mohamed oppi, mitä tarkoittaa: Kiitos käynnistä, me soitetaan sinulle.

– Se tarkoittaa, ettei heistä kuulu sen jälkeen mitään.

Esimiesten ahkeraksi kehuma Mohamed on lukenut hyvin työelämäläksynsä. Hän korostaa moneen otteeseen koulutuksen merkitystä.

– Suomessa vaaditaan koulutus, vaikka hakisi millaista työtä. Se pitää hakijan hyväksyä, myös maahanmuuttajan.

Mohamedin työllistyminen helpottui, kun hän hankki erityisnuorten ohjaajan ammattitutkinnon. Tutkinnon avulla hän sai työpaikan kehitysvammaisten ohjaajana. Tavoitteena on päästä vielä lähihoitajakoulutukseen.

Mohamed pohtii nykyään avoimesti muutama vuosi sitten läpikäymäänsä työnhakuvaihetta. Miltä tuntui, kun sataa hakemusta kohden tulee yksi vastaus, sekin kieltävä?

– En minä ole sellainen, joka jää vaan istumaan, että ei tästä tule mitään. Ajattelin, että yritän toisesta suunnasta ja varmasti onnistun.

Kokemuksistaan oppineella on neuvo muille työtä hakeville maahanmuuttajille.

– Aina on oltava vähintään kaksi suunnitelmaa. Pitää olla itse selvillä siitä, missä on hyvä. Työtä saa, jos on ahkera, toteaa Mohamed.

Eniten tukea Mohamed kertoo saaneensa torstaina kaksi vuotta täyttäneeltä R3-hankkeelta. Vantaalla toimivan hankkeen tarkoituksena on edistää maahanmuuttajanuorten työllistymistä.

Apua hakemusten täyttämiseen annettiin myös TE-toimistossa.

– Lähetin suurimman osan hakemuksista työkkärin koneelta ja virkailijat siellä tietävät, kuinka ahkera olin.