sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Aamulehti: Ulkomaalaistaustainen Tampereen perussuomalaisten ehdokkaana: ”Olen saanut ihmettelyä”

Aamulehti: Ulkomaalaistaustainen Tampereen perussuomalaisten ehdokkaana: ”Olen saanut ihmettelyä” 21.10.l2012

Nuori ulkomaalaistaustainen nainen, insinööriopiskelija, tankotanssija – ja perussuomalaisten valtuustoehdokas Tampereella. Omaa tietään kulkeva Aliisa Nazander torjuu puolueensa saamat syytteet rasismista, mutta näkee ongelmia pakolaisten sopeutumisessa Suomeen.

Keskustorin vaalimökillä päivystää vaalea opiskelija, joka ei ulkonäöltään eroa ohikulkijoista. Syntyperäinen suomalainen Nazander onkin, mutta hänen molemmat vanhempansa ovat maahanmuuttajia.

Nazander ei näe ristiriitaa siinä, että maahanmuuttajien lapsi liittyy perussuomalaisiin.

– Olen saanut osakseni ihmettelyä, mutta en pahastu siitä. Puolueen sisällä suhtautuminen ulkomaalaisiin näyttää erilaiselta kuin lehdistä luettuna. Media usein suurentelee ja takertuu kohunpoikasiin.

Nazander myöntää, että puolueen julkisuuskuva ei ole täysin tuulesta temmattu. Aina löytyy henkilöitä, joiden puheet leimaavat koko porukkaa.

– Puolue ajaa kaikille samoja oikeuksia, mutta ketään ei pidä suosia muiden kustannuksella.

”Vähiten kapulakieltä”

Pitkä tarina pähkinänkuoressa: Aliisan venäläinen äiti meni töihin Viroon ja tapasi siellä inkerinsuomalaisen miehen, jonka jälkeen pari muutti Seinäjoelle. Tytär syntyi vuonna 1993 ja muutti 16-vuotiaana Tampereelle opiskelemaan lyseon lukioon. Opiskelu jatkuu bio- ja elintarviketekniikan parissa.

Nazander kertoo itsensä ja äitinsä kokeneen ennakkoluuloja syntyperänsä vuoksi, mutta pitää suomalaisia yleensä suvaitsevaisina.

– Politiikasta kiinnostuin vuosi sitten, kun luin puolueohjelmia ylioppilaskirjoituksia varten. Perussuomalaisten arvomaailma oli läheisin. Toki muutkin esittävät kauniita asioita, mutta meillä harrastetaan vähiten kapulakieltä.

Nazander puoltaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta näkee pakolaisten sopeutumisessa ongelmia.

– Kynnys lähteä kielikursseille ja saada työpaikka voi nousta, jos henkilö pääsee tulonsiirtojen pariin. Pakolaisia voidaan ottaa, mutta toimintaa pitäisi järkevöittää, jotta heillä olisi todellinen motivaatio integroitua yhteiskuntaan.