keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Metro: Jani Toivola rasismista Suomessa: "Työtä on vielä paljon"

Metro: Jani Toivola rasismista Suomessa: "Työtä on vielä paljon" 17.10.2012

Dome Karukosken parhaillaan kuvattavan Leijonasydän-elokuvan näyttelijäkaartiin liittyy vielä yksi yllätysnimi, kun esiintymisestradeilta eduskuntaan siirtynyt Jani Toivola vierailee kameran edessä. Toivola tekee elokuvassa sivuroolin Laura Birnin esittämän päähenkilö Sarin tummaihoisen lapsen isänä.

Kiireisen kansanedustajan arjesta huolimatta Toivolalle oli tärkeää ehtiä mukaan elokuvaan, joka käsittelee vahvasti tässä ajassa läsnä olevia teemoja.

– Suvaitsevaisuus, ennakkoluulot, rasismi ja toisaalta erilaisuuden kohtaaminen ja muutoksen mahdollisuus ovat meillä Suomessa juuri nyt tärkeitä arvokysymyksiä ja uskon, että taiteella on suuri mahdollisuus vaikuttaa ja pysäyttää, Toivola sanoo ja lisää haluavansa osallistumisensa kautta tukea myös suomalaista elokuvaa ja taidetta.

Aiemmin paljon näyttelijän ja juontajan töitä tehneen Toivolan arki kulkee nykyään täysin politiikan ehdoilla. Suurin rajoite muiden töiden tekemiselle on aika, mutta Toivola myöntää kansanedustajan asemansa määrittävän myös sitä, millaisiin projekteihin hän osallistuu.

– Harkitessani ehdokkuutta suurin pohdinnan paikka oli, olenko valmis luopumaan taiteesta ja näyttelemisestä ja pistämään politiikan ykköseksi. Tämän valinnan tein, Toivola kertaa.

– Olen kieltäytynyt monesta työstä. Juttujen, joihin lähden mukaan, täytyy jollain tavalla tukea työtäni, tavoitteitani tai arvomaailmaani kansanedustajana. Soveliaisuus ei kuitenkaan ole itselleni minkäänlainen mittari tehdä tai olla tekemättä. Riskejä tulee ottaa ja on tärkeää myös haastaa perinteinen kansanedustajan rooli.

Huoli nuorista

Sukujuuriltaan puoliksi kenialaistaustainen Toivola on saanut osansa asenteista ja ennakkoluuloista omassa elämässäänkin. Yllättäen enemmän ennakkoasenteita Toivola kertoo kohdanneensa kansanedustajana kuin näyttelijän työssä.

– Lähes kaikki saamani negatiivinen palaute koskee joko ihonväriäni tai seksuaalista suuntautumistani. Työtä on siis vielä paljon. Enemmän olen ehkä kohdannut kuitenkin pelkoa ja epävarmuutta kuin puhdasta rasismia. Joillekin ihmisille edustan asioita, jotka ovat heille vielä vieraita tai uusia, Toivola toteaa ja sanoo uskovansa puhumisen kautta syntyvän kohtaamisen mahdollisuuksiin muuttaa ihmisten asenteita.

Erityistä huolta paljon kouluissa oppilaille puhumassa kiertävä Toivola kantaa syrjinnän kohteeksi joutuvista lapsista ja nuorista, joiden kyky puolustautua on aikuista heikompi.

– Lapsi yhdistää kohtaamansa ennakkoluulot helposti omaan identiteettiinsä ja rupeaa kuvittelemaan, ettei kelpaa mihinkään tai ettei mikään ole hänelle elämässä mahdollista. Itselleni ehdoton pelastus tästä oli teatterin ja taiteen löytäminen.

– Jokaisella lapsella tulee olla oikeus rakentaa itselleen ehjä identiteetti turvassa, edusti hän mitä tahansa.

Leijonasydän saa ensi-iltansa syksyllä 2013.