tiistai 16. lokakuuta 2012

Karjalainen: Monikulttuurisuus esillä Joensuun pääkirjastolla

Karjalainen: Monikulttuurisuus esillä Joensuun pääkirjastolla 16.10.2012

Joensuun pääkirjastolla vietetään monikulttuurisuusviikkoa 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Samalla viikolla 25.10. järjestetään urheilutalolla neljännen kerran maahanmuuttajan mahdollisuudet  - tapahtuma.

Kirjasto on ollut aikaisempina vuosina mukana itse tapahtumassa, mutta tänä vuonna ideaa haluttiin laajentaa monikulttuuriseksi kokonaisuudeksi myös kirjaston seinien sisälle.

Kirjastolla on muun muassa esillä Virkattu teltta  -teos. Teltan tekijänä on elokuvantekijä ja taiteilija Kristiina Tuura yhteistyössä Shiffa ry:n ja lukuisten yhteisöjen ja ystävien kanssa. Suuri Virkattu teltta koostuu 784 virkatusta, kudotusta ja kirjotusta tilkusta, joita ovat tehneet pakolaisnaiset ympäri maailman. Teltta pystytetään julkisille paikoille ja sen suojissa järjestetään vaihtuvia työpajoja ja tapaamisia.

Viime vuonna virkattu teltta kiersi pitkin Turun kulttuuripääkaupunkia. Tänä syksynä teltta nähdään pääkaupunkiseudulla ja Joensuussa. Helmikuussa 2013 teltta kohoaa Helinä Rautavaaran museoon ja WeeGee-näyttelykeskukseen Espoossa.

Joensuussa teltassa nähdään viikon aikana teatteria, tehdään käsitöitä, järjestetään työpajoja ja elävä kirjasto. Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka saattavat kohdata syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia.