tiistai 9. lokakuuta 2012

Demari: Huijatun kuljettajan palkka 320 euroa - "Orjan asemassa"

Demari: Huijatun kuljettajan palkka 320 euroa - "Orjan asemassa" 9.10.2012

Sosiaalinen polkumyynti ja harmaa talous rehottavat eurooppalaisessa kuljetusbisneksessä. Ne ovat pääteemoja parhaillaan vietettävällä raskaan liikenteen toimintaviikolla, jolla kuljetusalan kansainväliset ammattijärjestöt vaativat kunnioitusta ammattirahtareille.

– Erityisesti itäeurooppalaiset kuljettajat ovat lähes orjan asemassa, sanoo Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton sihteeri Harri Pasanen.

Huomiota halutaan kiinnittää ympäri Eurooppaa pilkkahinnalla kuljetuksia haaliviin postilaatikkofirmoihin. Ne polkevat kaikkia palkka- ja työehtoja laeista ja säännöistä piittaamatta.

Pasasen tietojen mukaan tällä hetkellä halvinta työvoimaa löytyy Kyprokselta, josta kuljettajan saa palkattua 200 eurolla kuukaudessa.

Suomikaan ei ole jäänyt paitsioon yleiseurooppalaisesta vitsauksesta. Liikkuvan poliisin esikunnassa kuljetusrikollisuuden vastaista työtä organisoiva komisario Antti Koskela kertoo, että Suomen teillä pohjanoteeraus on virolainen rahtari, jolle maksettiin palkkaa 320 euroa kuukaudessa.

– Se on kymmenesosa ammattitaitoisen suomalaisen kuljettajan kuukausipalkasta. Tämä on harmaan talouden yrittäjän saama kilpailuetu rehelliseen liikenneyrittäjään verrattuna, Koskela sanoo.

Kyseisessä tapauksessa kyse on suomalaisesta yrityksestä, joka pyörittää toimintaansa virolaisen tytäryhtiön kautta. Asiaa tutkitaan työsyrjintärikoksena.