Hbl: Hungerstrejkande afghaner fortsätter till slutet 19.10.2012
Att leva utan mat i över fyrtio dagar är en "vansinnigt lång tid", säger läkaren Kirsi Pietiläinen. Protesten kommer att sluta med att asylsökandena tas in på sjukhus.
Det blåser snålt runt de två gröna tälten på Medborgarplatsen utanför Musikhuset. Snart sjunker temperaturen under nollstrecket, men det bekommer inte Mirza Javad och Gholam Siddique Abdullahi.
– Vi kommer inte att flytta på oss, säger Siddique Abdullahi.
De afghanska männen har hungerstrejkat i 42 dagar. Det är en protest mot att Förvaltningsdomstolen ännu inte behandlat deras överklagan på ett negativt asylbeslut.
– Jag känner stor sympati eftersom de inte fått asyl. Jag hoppas att vanligt folk skulle beröras av deras historier. Det är så fel att skicka tillbaka männen till Afghanistan. Förvaltningsdomstolen borde behandla deras fall direkt – för det kan den göra, säger Kaija Haavisto.
Haavisto har nästan dagligen besökt Javad och Siddique Abdullahi som privatperson. Hon har bland annat sett till att de fått något att dricka och lånat ut sin mobil eller sin dator.
Anna Mügge, jurist på Flyktingrådgivningen, säger att hon inte kan kommentera enskilda fall.
– Jag har hört om några fall av asylsökande som hungerstrejkar per år. I sig påverkar en hungerstrejk inte beslutsprocessen.
Männen är medvetna om att deras överklagande åter kan avslås, men säger att de fortsätter hungerstrejken till "slutet".
– Hungerstrejken kommer att leda till att männen till slut blir medvetslösa och tas in på sjukhus. I det skedet kopplar vi dropp på en patient, säger invärtesläkaren och biträdande professorn Kirsi Pietiläinen.
Läs mer i morgondagens Hbl.