perjantai 5. lokakuuta 2012

Nelonen: Hovioikeus: Järvenpää kaupunki ei syrjinyt romanitaustaista

Nelonen: Hovioikeus: Järvenpää kaupunki ei syrjinyt romanitaustaista 5.10.2012

Helsingin hovioikeus on hylännyt Järvenpään kaupunkia vastaan nostetun korvauskanteen syrjinnästä vuokra-asunnon jakamisessa.
Romaninainen ja hänen valtaväestöön kuuluva miehensä olivat vaatineeet korvauksia siitä, että kaupunki oli kohdellut heitä syrjivästi asunnonhaussa. Syrjintälautakunnassa ja Tuusulan käräjäoikeudessa pariskunta oli voittanut jutun.

Aviopari oli 2008 hakenut yhdessä asuntoa. Kaupunki olisi halunnut viedä asian asuttamistyöryhmään, jossa istui myös romaniyhdyshenkilö. Pariskunnan tulkinnan mukaan asia olisi viety työryhmään, jotta muilta romaneilta olisi saatu suostumus muuttoon.

Pariskunta ei tähän suostunut. Tästä huolimatta romaniyhdyshenkilö oli ollut yhteydessä heihin. Aviopari arveli, että yhdysmiehelle on kerrottu heidän asioistaan salaista tietoa ja että yhdysmies levitti tietoa eteenpäin.

Käräjäoikeus tuomitsi Järvenpään kaupungin ja vuokra-asuntoyhtiön maksamaan pariskunnalle yhteensä 4000 euroa hyvitystä. Käräjäoikeuden mielestä kaupunki ei ollut pystynyt osoittamaan, että pariskunnan asuntoasiaa olisi käsitelty samalla tavalla kuin valtaväestön asioita.

Hovioikeus päätyi toiseen lopputulokseen. Sen mukaan on ensinnäkin epäselvää, millaisia salaisia tietoja romaniyhdysmies olisi saanut tai levittänyt. Hovioikeuden mukaan pariskunnan asioita ei käsitelty asuttamistyöryhmässä, koska he eivät suostuneet siihen.

Hovioikeus huomautti pariskunnan itse ilmoittaneen, ettei se halua muuttaa samaan pihapiiriin muiden romanien kanssa. Juuri tämän takia asia olisi haluttu käsitellä asuttamistyörymässä. Työryhmään kuuluvan romaniyhdyshenkilön avulla olisi varmistettu, ettei pariskunta joudu asumaan muiden romanien lähettyvillä vastoin omia toiveitaan.

Pariskunta ei halunnut muuttaa samaan pihapiiriin muiden romanien kanssa, koska muut romanit olivat kohdelleet vaimoa epäasiallisesti ja jopa uhkailevasti. Syynä oli se, ettei nainen käyttänyt romanivaatteita. Hovioikeus päätyi siihen, ettei pariskuntaa syrjitty etnisen taustan takia.