Yle Uutiset: Maahanmuuttajat löysivät kuntavaalit 30.9.2012
Yle Lappi: Maahanmuuttajia ei valtuustoihin
Yle Pohjanmaa: Ibrahim Sahindal haluaa olla lapualainen
Svenska Yle: Färre invandrare invalda trots större antal kandidater
Yle Pohjois-Karjala: Belgialaista näkökulmaa Joensuun valtuustoon
Vantaan Sanomat: Maahanmuuttajat alkavat nyt näkyä politiikassa
Aiempaa useampi maahanmuuttaja pääsi läpi kuntavaaleissa. Monikulttuurijärjestö Moniheli arvioi, että myös maahanmuuttajien äänestysvilkkaus olisi noussut.
Suomessa on tällä hetkellä noin 137 000 äänioikeutettua, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta. Viime kuntavaaleissa heidän äänestysprosenttinsa oli 19,6, mikä on muihin pohjoismaihin verrattuna matala. Monikulttuurijärjestö Monihelin tavoite on, että näissä vaaleissa äänestysprosentti olisi noussut reilusti päälle 20:n. Järjestö on jakanut tietoa äänestämisestä vapaaehtoisten avulla.
Tarkat luvut valmistuvat vasta loppuviikosta, mutta projektityöntekijä Linus Atarah arvioi, että viitteitä äänestyksen vilkkaudesta on jo saatu.
- Enemmän maahanmuuttajia on valittu, ja se tarkoittaa, että he ovat saaneet enemmän ääniä maahanmuuttajilta. Heidän olisi vaikea päästä läpi ilman maahanmuuttajien ääntä, Atarah kertoo.
Kaikkiaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä oli vaaleissa ehdolla yli 400. Läpipäässeitä on eri puolilla Suomea, esimerkiksi Joensuussa, Jyväskylässä, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla.
Osassa maata maahanmuuttajaehdokkaat aiheuttivat ristiriitaisia tunteita. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajat toivat puolueilleen yhteensä tuhansia ääniä. Pohjois-Karjalassa Lieksassa puolestaan SDP menetti kolme valtuustopaikkaa ja laittoi sen ehdokasasettelun piikkiin.
______________________________
Yle Lappi: Maahanmuuttajia ei valtuustoihin
Lapissa ei valtuustoon noussut yhtään maahanmuuttajataustaista ehdokasta. Koko maakunnassa maahanmuuttajia oli ehdolla vain 16.
Lapissa maahanmuuttajaehdokkaat ovat selkeästi keskittyneet Rovaniemelle. Muualla Lapissa oli ehdolla vain yksittäisiä henkilöitä. Suurimman äänipotin maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista keräsi Rovaniemellä keskustan riveissä ollut vietnamilaislähtöinen Nguyen Thanh Tri.
Tri oli ehdolla jo edellisvaaleissa ja lähes tuplasi äänimääränsä, yltäen Keskustan varavaltuutetuksi 117 äänellä.
- Hieman harmittaa, sillä läpimeno oli todella lähellä, sanoo Tri, joka on lähtenyt mukaan politiikkaan vaikuttamisen halusta.
- Minulla on itselläni kaksi lasta ja kolmas syntyy alkuvuodesta. Tärkein asia tällä hetkellä on Rovaniemen kaupungin maksaman kuntalisän säilyttäminen, Tri sanoo.
Vaikka valtuustopaikkaa ei herunut, nuori mies aikoo vaikuttaa muilla keinoin seuraaviin vaaleihin asti.
- Alan puuhata adressia kuntalisän säilyttämisen puolesta. Kuntalisä on pieni vähäinen määrä rahaa, mutta pienituloisille lapsiperheille se on merkittävä summa, Tri sanoo.
Nuorten ja lapsiperheiden lisäksi vanhukset ovat nuorta miestä lähellä. Vanhusten yksinäisyys on aihe, johon hän aikoo paneutua. Toiseksi eniten Rovaniemellä ääniä keräsi kokoomuslainen Nafisa Yeasmin. Hän sai 75 ääntä.
Eniten maahanmuuttajaehdokkaita oli kokoomuksen listoilla, neljä. Keskustalla oli Lapissa kolme maahanmuuttaja ehdokasta, samoin SDP:llä. Vasemmistolla ja Vihreillä oli molemmilla kaksi ehdokasta ja Kristillisdemokraateilla ja Perussuomalaisilla yksi.
Maahanmuuttajat jättävät Lapin
Lapin ongelma maahanmuuttajaehdokkaiden saannissa voi olla muuttoliike etelään.
- Maahanmuuttajien tulevaisuudennäkymät pitäisi saada Lapissa entistä valoisammaksi, jotta he jäisivät Lappiin, sanoo Lapin Vihreiden toiminnanjohtaja Mari Tuominen.
- Kun maahanmuuttaja oppii kielen ja olisi aidosti yhteiskuntaan osallistuva, hän lähtee etelään, jossa on Lappia helpompi esimerkiksi työllistyä, Tuominen arvioi.
Rovaniemellä työskentelevä Tri tunnistaa ongelman.
- Esmerkiksi vietnamilaisesta yhteisöstä moni on lähtenyt etelään, jossa on helpompi työllistyä. Myös meidän perhettä on houkuteltu sinne, kun vaimoni on Espoosta kotoisin, mutta minä haluan asua Rovaniemellä. Rakastan Rovaniemeä ja pohjoisen ihmisiä, sanoo 16 vuotta Suomessa asunut Tri.
Odotettavissa on, että seuraavissa kuntavaaleissa maahanmuuttajaehdokkaiden määrä kasvaa, myös Lapissa.
- Pitää vain nousta esiin ja lähteä kotoa. Kotoa ei kukaan voi vaikuttaa, ei maahanmuuttaja, eikä suomalainen, Tri toteaa.
____________________________
Yle Pohjanmaa: Ibrahim Sahindal haluaa olla lapualainen
Lapuan kaupunginvaltuustoon nousee ensimmäinen maahanmuuttajataustainen valtuutettu. Pizzeriayrittäjä Ibrahim Sahindal sai keskustan listalla 93 ääntä ja pääsi kirkkaasti läpi. Sahindal haluaa pitää Lapuan itsenäisenä.
Lapua oli toisenlainen kaupunki viisitoista vuotta sitten, kun Ibrahim Sahindal asettui sinne asumaan.
- Ihmiset olivat ennakkoluuloisia, eivätkä uskaltaneet tulla tutustumaan. Nyt Lapua on muuttunut avoimemmaksi. Täällä hyväksytään maahanmuuttajat ja tiedetään, että ulkomaista työvoimaa tarvitaan täällä, kertoo pizzeriayrittäjä Ibrahim Sahindal.
Sahindal tuli Suomeen Turkin kurdialueelta. Vuosien varrella Lapuasta on tullut koti.
- Haluan, että minua pidetään lapualaisena, koska olen lapualainen. Tämä on minun ja perheeni koti. Lapseni ovat syntyneet täällä, miettii Sahindal.
Läpimeno yllätti
Kuntavaaleihin Ibrahim Sahindal lähti mukaan aluksi kokeilunhalusta. Hän halusi, että myös maahanmuuttajien näkökulma tulisi esille päätöksenteossa. Läpimenosta hän yllättyi, vaikka olikin etukäteen saanut runsaasti kannustusta.
- Moni sanoi, että saat paljon ääniä, mutta en uskonut. Lopputulos oli hieno, iloitsee Sahindal.
Mutta mikä sitten on tärkeää maahanmuuttajataustaiselle valtuutetulle. Sahindal listaa monen vaaliteemoista tuttuja asioita.
- Perhe ja lapset. Myös vanhukset. Haluan, että Lapua on perheiden kaupunki. Lisäksi tarvitaan lisää yrittäjyyttä ja työpaikkoja.
Sahindal myös todistaa, että on omaksunut lapualaisen ajattelutavan. Kuntaliitosta hän nimittäin ei kannata. - Lapuan pitää pysyä itsenäisenä. Täällä on hyvä porukka, joka osaa tehdä myös yhteistyötä. Sivukyläksi Lapuan ei pidä ryhtyä.
Esimerkkinä muille
Lapuan valtuustossa keskusta ja kokoomus ovat olleet tasavahvoja. Näissä vaaleissa keskusta kiilasi kokoomuksen ohi suurimmaksi puolueeksi, kuten kävi myös maakuntakeskuksessa Seinäjoella. Keskusta sai Lapuan valtuustoon 13 paikkaa, kun kokoomus putosi 11 paikkaan. Ibrahim Sahindal oli keskustan listalla kahdeksanneksi suosituin.
Lapua näyttää nyt esimerkkiä avoimuudesta alueella, jossa on runsaasti työperäisiä maahanmuuttajia. Sahindal haluaa kannustaa muitakin alueella asuvia maahanmuuttajia mukaan kunnalliseen päätöksentekoon.
- Jokaisella on mahdollisuus. Työllä voi onnistua, kiteyttää Ibrahim Sahindal.
_________________________________
Svenska Yle: Färre invandrare invalda trots större antal kandidater
Det var fler kandidater med invandrarbakgrund i det här kommunalvalet jämfört med för fyra år sedan, men färre blev invalda.
I Korsnäs föll Saudina Hodzic (SFP) ur fullmäktige och ur Larsmofullmäktige föll Hajrudin Kozic (SFP). I Vasa invaldes Ivanka Capova som ny för de Gröna och i Närpes återvaldes SFP:aren Emina Arnautovic.
- Jag tror att invandrarna inte hade fått så mycket information, säger Midhat Cehobasic i Närpes, som ställde upp för SDP. Han blev inte invald.
Emina Arnautovic tänker sig att invandrarnas låga valdeltagande inte är ett isolerat fenomen, utan hänger ihop med valdeltagandet överlag i det här valet.
- Det är nog en trend i samhället, tror jag. Man tycker inte att man kan påverka. Det är jätteledsamt för det här är ett utmärkt sätt att påverka sin omgivning. När det gäller invandrare så kan livet som inflyttad i ett land vara väldigt komlicerat och då kan tröskeln att gå och rösta vara hög, säger Arnautovic.
- Det var någon som sa att de inte tycker om att möta auktoriteter, som man gör när man går och röstar. De flesta kommer från länder utan demokrati och det kan vara svårt att lära sig att använda sig av en rättighet som kommer i ett nytt land. Med mera information kundeman få flera att komma och rösta, säger Claudia Nystrand från Esbo, ordförande i SFP:s integrationsutskott.
________________________________________
Yle Pohjois-Karjala: Belgialaista näkökulmaa Joensuun valtuustoon
Pohjois-Karjalassa oli kunnallisvaaleissa ehdolla aiempaa enemmän maahanmuuttajaehdokkaita. Silti valtuustopaikkaan ylsivät vain joensuulainen Alain Minguet (vihr.) ja tohmajärveläinen Julia Simonen (sd.). Minguet on kautta aikain ensimmmäinen maahanmuuttajataustainen valtuutettu Joensuussa.
Maahanmuuttajia valittiin kunnanvaltuustoihin odotettua vähemmän Pohjois-Karjalassa. Maakunnassa oli kuntavaaleissa ehdolla ennätysmäärä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, yhteensä yli 30. Koko maassa maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita oli noin 400.
Pohjois-Karjalassa valtuustopaikan saivat vihreiden Alain Minguet Joensuussa ja demareiden Julia Simonen Tohmajärvellä. Belgiasta kotoisin oleva Minguet on ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kaupunginvaltuutettu Joensuussa.
- Tuntuu mukavalta päästä valtuustoon ja olla ensimmäinen maahanmuuttajavaltuutettu. Toisaalta on vähän surullista, ettei valtuustossa ole aikaisemmin istunut maahanmuuttajaa. Mutta nyt se, että on edes yksi, joka yrittää saada asioita etenemään, on hyvä asia.
Belgiasta ja muista maista vinkkejä
Suomeen vuonna 2005 muuttaneen Minguet'n vaaliteemoina olivat kuntavaaleissa yhdenvertaisuus, liikenne ja maahanmuuttajatyö. Joensuu voisi hänen mielestään ottaa jossain asioissa oppia Minguet'n kotimaasta Belgiasta ja monista muistakin maista.
- Esimerkiksi terveyspalvelut ovat varsin eri tavalla järjestettyjä. Belgiassa järjestelmien ylläpito on kevyempää ja maaseudulla on helpompi päästä lääkäriin. Suomessa minun on ollut vaikea päästä lääkäriin tai, että aina on vastaanotolla uusi lääkäri, jolle pitää selittää asiat uudelleen. Perhe- tai omalääkäriltä saisi parempaa palvelua, Minguet toteaa.
Maahanmuuttajaehdokkaat ovat aiheuttaneet maakunnassa ristiriitaisia tunteita. Lieksassa SDP:n kunnallisjärjestöstä on arvioitu, että puolueen äänestäjiä karkotti maahanmuuttajaehdokkaiden mukanaolo ehdokaslistalla. SDP menetti Lieksassa kolme valtuustopaikkaa. Lieksassa kokoomuksen Abdi Jama ylsi 1. varavaltuutetuksi.
Mistä on kyse?
- Maahanmuuttajataustaisia kuntavaaliehdokkaita valittiin valtuustoihin odotettua vähemmän Pohjois-Karjalassa
- Kuntavaaleissa oli ehdokkaana yli 30 maahanmuuttajaa, joista kaksi tuli valituksi
- Alain Minguet (vihr.) valittiin valtuutetuksi Joensuussa ja Julia Timonen (sd.) Tohmajärvellä
- Minguet on ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kaupunginvaltuutettu Joensuussa
____________________________________
Vantaan Sanomat: Maahanmuuttajat alkavat nyt näkyä politiikassa
Helsingin kaupunginvaltuustossa istuvien maahanmuuttajien määrä nousi kerta heitolla sunnuntain kuntavaaleissa. Myös Espoossa ja Vantaalla uusiksi valtuutetuiksi valittiin uussuomalaisia ehdokkaita.
Helsingissä vihreiden Zahra Abdullah saa uudessa valtuustossa rinnalleen sekä kokoomuksen Fatbardhe Hetemaj’n että demareiden Nasima Razmyarin. Kosovosta Suomeen tullut Hetemaj keräsi vaaleissa vajaat 2 200 ääntä. Afganistanilaistaustaisen Razmyarin saalis oli reilut 1 600 ääntä. Abdullah uusi valtuustopaikkansa keräämällä yli 1 400 ääntä.
Valtuustopaikkaa tavoitteli myös kokoomuksen Saido Mohamed, joka jäi varasijalle vajaan 500 äänen potilla.
Hetemaj’ta, Razmyaria ja Mohamedia yhdistää paitsi maahanmuuttajatausta myös pakolaisuus. Heidät on kaikki valittu vuoden pakolaisnaisiksi.
Maahanmuuttajataustaa on myös Helsingin valtuustoon nousseella, Salkkareistakin tutulla Jasmin Hamidilla. Vihreitä edustava Hamid on suomentataari ja syntynyt Helsingissä.
Valtuustopaikassa oli Helsingissä pitkään kiinni myös kokoomuksen Mukhtar Abib. Myös hän jäi kuitenkin varasijalle ääntenlaskennan edetessä. Abibin äänisaalis oli liki 750.
Varasijoille ylsivät myös keskustan Abdirahim Hussein Mohamed (343 ääntä) sekä vihreiden Husein Muhammed (483 ääntä).
Maahanmuuttajaehdokkailla oli nostetta myös Vantaalla ja Espoossa. Vantaalla valituksi tulivat Ranbir Sodhi (sd) 437 ääntä sekä Faysal Abdi (sd) 344 ääntä. Espoossa valtuustoon ylsi Abdirahman Ali (sd) 307 ääntä.
Nostetta ehdokkaille antoi maahanmuuttajille suunnattu äänestämiskampanja. Maahanmuuttajia herätteli äänestämään etenkin monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry.
Maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat saivat myös runsaasti tilaa sekä suurissa että pienemmissä medioissa.