torstai 18. lokakuuta 2012

Helsingin Uutiset: Papit vetoavat Räsäseen syömälakkolaisten puolesta

Helsingin Uutiset: Papit vetoavat Räsäseen syömälakkolaisten puolesta 18.10.2012

Syömälakossa olevat afgaaniturvapaikanhakijat olivat keskiviikkona vähällä saada häädön Kansalaistorilta, jossa he ovat viime viikkojen ajan yöpyneet teltoissa.

– Poliisi tuli häätämään heitä aamulla vedoten yleiseen leiriytymiskieltoon, kertoo Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Kaksi helsinkiläispoliitikkoa, Thomas Wallgren (sd) ja Outi Ojala (vas) onnistuivat perumaan häädön olemalla yhteydessä poliisiin ja kaupungin rakennusvirastoon. Tilanteesta keskusteltiin myös kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin kanssa.

Lakkoilijoiden tueksi ilmoittautuneet papit sekä Vapaa liikkuvuus -verkoston edustaja tapasivat asian tiimoilta sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) viime viikon perjantaina.

– Luovutimme ministerille 385 papin allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan kriisimaihin suuntautuvien käännytysten lopettamista, kertoo pappi Antti Siukonen.

– Maahanmuuttovirasto käyttää näissä asioissa valtaa, jollaista ei ole edes Suomen oikeuslaitoksella. Käännyttämällä ihmisiä kriisimaihin he saattavat tulla välillisesti tuominneeksi kuolemaan.

Papit ja Vapaa liikkuvuus -verkosto vaativat myös lakkoilijoiden tapausten nopeaa uudelleen käsittelyä.

– Meille kerrottiin, että turvapaikkapäätösten muuttaminen on mahdollista, mutta hankalaa tässä tilanteessa, koska päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen. On äärimmäisen harvinaista, että päätöksiä tällaisessa tilanteessa muutettaisiin.

Pian puolitoista kuukautta syömälakossa olleet afganistanilaiset turvapaikanhakijat alkavat Markus Himasen mukaan olla heikossa kunnossa.

– He ovat syömättömyyden vuoksi heikkoja ja heillä on erilaisia kipuja.

– Kunto tietysti myös vaihtelee. Viime päivinä he eivät kuitenkaan ole jaksaneet enää siirtyä päiväksi eduskuntatalolle.

Maanantaina miesten luona käyneen lääkärin mukaan miesten terveydentila vaatisi jatkuvaa seurantaa.

– Tieto on mennyt eteenpäin viranomaisille, mutta viranomaisten maksamaa lääkäriä ei ole paikalla sen jälkeen näkynyt, Himanen sanoo.

– (Paperittomien maassa olijoiden) Global Clinicin lääkäreillä taas ei ole resursseja käydä paikalla joka päivä.

Kaksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta turvapaikanhakijaa on vastustanut palautustaan Afganistaniin syömälakolla 10. syyskuuta alkaen.