perjantai 12. lokakuuta 2012

Turkulainen: Vain viidennes ei halua maahanmuuttajia asuinalueellensa

Turkulainen: Vain viidennes ei halua maahanmuuttajia asuinalueellensa 12.10.2012

Valtaosa Turkulaisen vaalikoneen vastaajista toivottaa maahanmuuttajat tervetulleeksi naapurustoonsa. Kaikista vastaajista vain viidesosa vastustaa ajatusta. Suuremmista puolueista kriittisimpiä ovat perussuomalaiset, joista 42 prosenttia ei halua lisää maahanmuuttajia asuinalueellensa.

– Maahanmuuttajien lisäys on absurdi ajatus, sillä nykyisillekään ei riitä työtä, Aleksi Salomaa (ps.) tiivistää.

Saman puolueen Mikael Andersson ei taas näe asiaa näin jyrkästi.

– Sopeutuneita työssäkäyviä maahanmuuttajia voi tulla aivan rauhassa naapureikseni, mutta mitään työikäisiä vain oleksijoita en halua suuremmin ympärilleni - en suomalaisia tai muualta tulleita.

Suurista puolueista myötämielisimpiä maahanmuuttajille ovat vihreät. Heistä peräti 98 prosenttia toivottaisi maahanmuuttajat tervetulleeksi naapurustoonsa.

– On peräti outo ajatus, että muussa maassa kuin Suomessa syntynyt olisi lähtökohtaisesti jotenkin huonompi ihminen. Kaikissa maissa ja kansoissa on kaikenlaisia ihmisiä. Tunnen joitain maahanmuuttajia henkilökohtaisesti ja he eroavat suomalaisista lähinnä siinä, että ovat huomaavaisempia, vihreiden ehdokas Tapio Korpela toteaa.

Tosin vihreiden kuten muidenkin puolueiden ehdokkaiden kommenteissa välittyy huoli maahanmuuttajien keskittymisestä tietyille alueille.

– On tärkeää, että Turussakin kiinnitetään huomiota sosiaalisen segregaation torjuntaan. Kaupungin tulee kaavoittaa tuettua asumista ja vuokra-asuntoja tasaisesti kaikkialle, jotteivät nämä asumismuodot kasaudu tiettyihin paikkoihin, Ville-Veikko Mastomäki (vihr.) näkee.

Samaa mieltä on SDP:n Päivi Salminen.

– Asun Varissuolla, jossa maahanmuuttajien määrä on monissa palveluissa jo ajat sitten ylittänyt kipurajan. Kun esimerkiksi päivähoitoryhmässä tai koululuokassa vieraskielisiä on paljon yli puolet, suomen kielen oppiminen ja muukin kotoutuminen hidastuu.

Myös kokoomuksen Marjukka Karttunen penää kotouttamisesta huolehtimista.

– Monikulttuurisuus on ok, kunhan kotouttamisesta huolehditaan. Suomella ei ole maahanmuuttopolitiikkaa, vaikka pitäisi olla.

Vasemmistoliiton Pasi Heikkilä asettaisi niin ikään tiettyjä ehtoja maahanmuuttajien lisäämiselle.

– Mikäli he hakeutuvat työmarkkinoille suomalaisen yhteiskunnan tukien nauttimisen sijasta ja sopeutuvat kulttuuriimme, emmekä me heidän kulttuuriinsa. Mikäli näin toimimme, niin hommat hoituvat.

Kriittisimpiä kannanottoja maahanmuuttajiin tulee pienemmistä puolueista. Kristillisten Raino Hannula ei maahanmuuttajista innostu, koska ”heillä on niin voimakas kulttuurillinen erilaisuus”. Suomen Kansan Sinivalkoisten Olavi Mäenpää taas ei haluaisi maahanmuuttajia lisää ”kuuna kullan valkeana”. Puoluekollega Aki Airomaa on jo sovittelevammalla kannalla.

– Näiden maiden, jotka tätä pakolaistulvaa tehtailevat tulisi myös maksaa laskunsa. Pakolaistulvan perimmäisistä syistä vaietaan valtamediassa. Pakolaisia tulisi tietenkin ottaa vastaan täysimääräisiä kansalaisina ja auttaa yhteiskuntaan sopeutumisessa, kulttuurishokki voi olla valtava, Airomaa ilmoittaa.

Kokoomus SDP:tä suopeampi maahanmuuttajille

Turkulaisen vaalikoneen mukaan isoista puolueista vihreistä peräti 98 prosenttia ei panisi pahakseen, jos maahanmuuttajien määrä omassa naapurustossa lisääntyisi. Myös kokoomus on verrattain suopea (85%) maahanmuuttajien lisäämiseen. Sosialidemokraateilla vastaava prosenttiluku on 81 ja vasemmistoliitolla 88. Perussuomalaista maahanmuuttajia omalle asuinalueelleen sallisi 58 prosenttia vastaajista.

Turkulaisen vaalikoneeseen vastasi 76 prosenttia kuntavaaliehdokkaista.