tiistai 16. lokakuuta 2012

Karjalainen: Rasismin nollatoleranssi ykkösasia

Karjalainen, pääkirjoitus: Rasismin nollatoleranssi ykkösasia 16.10.2012

Puolustusvoimat ei luonnollisesti tilastoi varusmiehiä etnisen alkuperän mukaan, mutta maahanmuuton lisääntyessä myös maahanmuuttajataustaisten varusmiesten määrä lisääntyy (Karjalainen, 13.10.). Jos ja kun yleinen asevelvollisuus jatkuu, ei-perinteinen nimi ja eksoottinen ulkonäkö on yhä useammalla varusmiehellä.

Vielä tällä hetkellä suhteessa suuri osa asevelvollisuusikään ehtivistä ulkomaalaistaustaisista nuorista miehistä - ja naisista - on pakolaistaustaisia. Heistä monet eivät kykene asepalveluun traumaattisten kokemusten vuoksi.

Suomessa on kuitenkin koko ajan enemmän nuoria, jotka ovat kasvaneet koko ikänsä suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaikka perheen juuret ovat muualla ja kotikasvatuksessa on toivottavasti tuettu ymmärrystä ja ylpeyttä omasta taustasta, armeijaan meno kaveriporukan mukana tulee yksinkertaisemmaksi ja itsestään selvemmäksi.

Armeija sulautti kansalaissodan jälkeen valkoisten ja punaisten pojat tasaveroisiksi suomalaisiksi. Nyt armeijalla on sama tärkeä tehtävä: nukkuminen yhdessä samassa tuvassa ja rämpiminen samassa metsässä nostaa taas esiin enemmän samanlaisuutta kuin erilaisuutta.

Rasismin nollatoleranssi on ykkösasia.