keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Yle: Majoriteten av kandidaterna vill ta emot flyktingar

Yle: Majoriteten av kandidaterna vill ta emot flyktingar 3.10.2012

Största delen av kommunalvalskandidaterna i huvudstadsregionen anser att deras kommun bör ta emot flyktingar som har beviljats asyl i Finland. Det här fråmgår ur Svenska Yles valkompass.

I Kyrkslätt är 78 procent av kandidaterna antingen helt eller delvis av den här åsikten, trots att kommunen inte har tagit emot kvotflyktingar sedan 2006. Kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Kjerin från SFP medger att det ser konstigt ut.

- Det är lite konstigt och det finns flera saker som är viktiga inför val, men som sedan glöms bort. Och 78 procent känns nog som mer än vad som känts av i diskussionerna under de senaste åren, säger Kjerin.

Minna Kuivalainen som är specialplanerare vid NTM-centralen säger att det ur en kommuns synvinkel inte är så stor skillnad på att ta emot kvotflyktingar och flyktingar som har beviljats asyl.

- Ur kommunens synvinkel är det nästan samma sak. Enda skillnaden är att kommunen bör ordna med bostad åt kvotflyktingarna, säger Kuivalainen.

Vem blir dyrare för kommunen?
- Det kan man inte säga. Det är omöjligt att veta på förhand.

Minst stöd inom Saml

Andelen som antingen svarat att de är helt eller delvis av åsikten att kommunen bör ta emot flyktingar som har beviljats asyl är över 50 procent i alla partier i Kyrkslätt.

Mest tveksamma till det här, av de partier som ställer upp fler än 10 kandidater, är Samlingspartiet. Inom Saml. stöder 54 procent påståendet, endera helt eller delvis. Inom Sannfinländarna är andelen som stöder påståendet 72 procent. Påståendet stöds till 83 procent av SDP:s kandidater, till 70 procent av Centerns, till 90 procent av Vänsterförbundets, till 97 procent av SFP:s och till 100 procent av De Grönas kandidater.


Helsingfors mest positivt
Andelen av kandidaterna som svarat helt eller delvis av samma åsikt på påståendet "Min kommun bör ta emot flyktingar som beviljats asyl i Finland":

Esbo:
Helt av samma åsikt: 47,9 %
Delvis av samma åsikt: 36,1 %

Grankulla:
Helt av samma åsikt: 40 %
Delvis av samma åsikt: 50 %

Helsingfors:
Helt av samma åsikt: 61,1 %
Delvis av samma åsikt: 26,5 %

Kyrkslätt:
Helt av samma åsikt: 34,3 %
Delvis av samma åsikt: 44,8 %

Vanda:
Helt av samma åsikt: 31,3 %
Delvis av samma åsikt: 40,5 %