maanantai 29. lokakuuta 2012

Yle: Lieksan SDP tappiosta: Maahanmuuttajaehdokkaat karkottivat äänestäjiä

Yle Pohjois-Karjala: Lieksan SDP tappiosta: Maahanmuuttajaehdokkaat karkottivat äänestäjiä 29.10.2012
Karjalainen: Maahanmuutto niin voiton kuin tappionkin syy Lieksassa

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtajan mukaan maahanmuutajien mukanaolo ehdokaslistalla saattoi vaikuttaa demareiden tappioon Lieksassa. Puolue menetti kuntavaaleissa kolme valtuustopaikkaa kaupungissa.

Sosialidemokraatit ovat pettyneitä kuntavaalitulokseensa Lieksassa. SDP:n kannatus laski 8,9 prosenttiyksikköä viime vaaleista ja puolue menetti kolme valtuustopaikkaa. SDP on kuitenkin yhä suurin puolue kaupunginvaltuustossa.

Lieksan Sosialidemokraattisen Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Eero Kärkkäinen arvioi, että vaalitulokseen vaikutti kahden maahanmuuttajan mukanaolo ehdokaslistalla.

- Vaalitulos on harmittava meidän puolelta. En näin isoa menetystä odottanut. Meillä oli maahanmuuttajia mukana ja tätä ei lieksalaiset vielä kaikki suvainneet. Moni äänestäjä on minulle valitellut, että jos antaa äänensä minulle tai muille demareille, niin ääni menee myös maahanmuuttajille. Sitä ei tällaisessa työttömyysvaltaisessa kunnassa hyväksytä.

Lieksassa SDP säilytti suurimman puolueen aseman 31,7 prosentin äänisaaliilla (12 paikkaa). Keskusta sai 26,6 prosenttia äänistä (10 paikkaa), perussuomalaiset 22,5 prosenttia (8 paikkaa), kokoomus 10,3 prosenttia (3 paikkaa) ja vasemmistoliitto neljä prosenttia (1 paikka) sekä kristillisdemokraatit 3,5 prosenttia äänistä (1 paikka).

Vuoden 2008 kuntavaaleissa SDP sai 40,5 prosentin kannatuksen. Voimakkaasti kasvanut maahanmuuttajien määrä on aiheuttanut kovaa arvostelua Lieksassa. Myös rasistisia rikoksia on esiintynyt.

________________________________

Karjalainen: Maahanmuutto niin voiton kuin tappionkin syy Lieksassa

Suhtautuminen maahanmuuttajiin näyttää vaikuttaneen keskeisesti kunnallisvaalien tulokseen Lieksassa.

Sosiaalidemokraatit hävisi vaaleissa 3 paikkaa ja sai 12 edustajaa uuteen valtuustoon. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Eero Kärkkäinen arveli maahanmuuttajien oton ehdokaslistalle vaikuttaneen tappioon.

-  Meille sanottiin jo ennakkoon, ettemme voi äänestää teitä, kun äänemme voivat kanavoitua kauttanne maahanmuuttajien ehdokkaille, Kärkkäinen kertoi. Sosiaalidemokraatit säilyttivät suurimman puolueen asemansa Lieksassa.

Perussuomalaiset voitti Lieksassa kuusi paikkaa ja sai uuteen valtuustoon 8 edustajaa. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esko Saastamoinen mainitsi vaalivoiton keskeisenä syynä kriittisen suhtautumisen maahanmuuttajiin.