perjantai 26. lokakuuta 2012

Hbl: Extremismen i expansion

Hbl: Extremismen i expansion 26.10.2012

Sannfinländarnas understöd växer och överallt i Europa vinner populister mark. Varför? En bok om revolution och en om högerextremism ger oss ledtrådar om vart politiken riktigt är på väg.

Ainosalens dörrar stänger effektivt bokmässans oljud ute och publiken är taggad att få höra om två nya verk, nämligen Mikael Brunilas och Dan Koivulaaksos Äärioikeisto Suomessa (Högerextremismen i Finland) samt Tere Vadéns Heidegger, Zizek ja vallankumous (Heidegger, Zizek och revolutionen).

Brunila börjar med att dela in högerextremisterna i dels populister, vilka rider på nostalgi, och dels fascister, som pläderar för rasism. Han menar också att nynazisterna är mycket mer organiserade i dag än på 90-talet.

Koivulaakso i sin tur understryker att det i högerextremismen är folket som går före klasserna. Han tycker det är paradoxalt att populisterna av princip är emot EU fastän de sätter all sin verksamhet att ske inom Europa.

Vadén vet att antalet extremister i Europa växer. Det är inte längre vänstern som bär ansvaret, högern måste också vakna! Filosoferna ska ta del i politiken. Också kontrollen i världen blir stramare - i Spanien får man till exempel inte längre fotografera en polis i tjänst.

EU:s ekonomiska bakslag bidrar till exremistiskt tänkande, menar Brunila. Man har länge tänkt att "bara ekonomin är i skick kan vi börja fixa allt annat." Men när kommer ekonomin någonsin att vara helt i skick? Vadén menar smått ironiskt att ekonomin blomstrat mest i 90- talets Kina och Nazityskland - alltså skulle lösningen vara att tillgå ett totalitärt styre!

Kalla krigets kvarlevor ser vi i att farliga personer, som Zizek, i Slovenien är liberal med lite kommunistblod, medan han i Finland uppfattas som en kommunist som kan rädda sig själv med att vara lite liberal i kanterna.

Människonaturen behöver en fiende och nu är den islam. Man är rädd för att extremismen ska förenas med europeiskhet.

- På 1800-talet ansågs islam förstöra den viktorianska puritanismen. I dag är det amerikaner som plågar muslimska soldater med pornografiska bilder, poängterar Vidén.

Alla dessa uppräknade faktum bäddar för högerextremistiskt tänkande. Det vi ännu absolut måste tänka på för att förstå Sannfinländarnas framgång är att den vita, medelålders heteromannen upptäckt att han har blivit en minoritet. Olikt andra minoriteter har han inte hävt sina rättigheter, förrän nu.

"Vi får väl se hur det röstas i kommunalvalet morgon..."

Publiken är i alla fall redo att i frågasätta och kräva alternativ till de sannfinländska sanningarna, av de hjärtliga applåderna till de vänsterinriktade författarna att döma.

Skribenten är Hbl:s juniorreporter på Helsingfors bokmässa.