keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Yle: Onko yliopistoissa rasismia?

Yle Suora linja: Onko yliopistoissa rasismia? 31.10.2012
Yle Silminnäkijä: "Apina ei saa sivistyä"
Yle Uutiset: Opiskelija syyttää yliopistoa rasismista
Iltalehti: Silminnäkijä: Tampereen yliopistoa epäillään rasismista - "Apina ei saa sivistyä"

Nigerialaissyntyinen lääketieteen opiskelija syyttää Tampereen yliopistoa opintojensa tahallisesta viivyttämisestä. Onko kyseessä rasismi?

Esiintyykö sivistyksen ylimmällä tasolla rasismia? Nigerialaissyntyinen lääketieteen opiskelija Emmanuel Eneh kertoo Silminnäkijässä, miten hänen 20 vuotta kestäneet opintonsa päättyivät lopulta siihen, että opinnot vanhenivat eikä hän saanut valmistua lääkäriksi. Eneh pitää syynä ihonväriään. Hän saa tukea kahdelta nimekkäältä professorilta.

Onko mahdollista, että myös sivistyneissä ja suvaitsevissa yhteisöissä on rasismia? Mitä kokemuksia sinulla on?

Onko mahdollista, että ulkomaalaiset päästetään ensin helpommalla, ja vaikeuksien tullen he syyttävät muita rasismista?

Lisää aiheesta ke 31.10.2012 klo 22.10 Silminnäkijä:"Apina ei saa sivistyä"

------------------

Yle Silminnäkijä: "Apina ei saa sivistyä"

Tampereen yliopistossa opiskelleen Emmanuel Enehin kahdenkymmenen vuoden lääkäriopinnot vanhenivat vuosi sitten. Samalla vanheni miehen 378 opintopistettä. Lääketieteen yksikkö kehotti 51-vuotiasta aloittamaan opinnot alusta.

- Valmistumistani viivästytettiin tahallisesti ja minua kehotettiin suorittamaan opiskeluni loppuun joko Ruotsissa tai synnyinmaassani Nigeriassa, kertoo Eneh.

Opiskelujensa aikana Eneh sai lääketieteen yksikön sisäisessä postissa useita nimettömiä kirjeitä, joissa oli mm. teksti "apina ei saa sivistyä". Eneh pyysi tiedekuntaza tutkimaan asiaa, mutta se ei johtanut mihinkään.

Lisäksi lääketieteen yksikön koulutuspäällikkö totesi Enehille, että "oli mieletöntä opetusministeriöltä sallia ulkomaalaisten opiskella lääkäriksi Suomessa suomen kielellä".

- Elitismi on kivettynyttä sivistystä, ja elitismi kulkee aina rasismin rajaviivaa pitkin. Enehin oikeusturvaa on loukattu ja pitkään, professori Tero Autio kommentoi.

- Tampereen yliopiston lääketieteen yksikkö on sinisilmäisten ja vaaleatukkaisten tiedekunta, vastaa lääketieteen yksikön emeritusprofessori Antti Hervonen.

Tampereen yliopisto ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, koska asia on hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Ohjelma esitetään uusintana TV2:ssa torstaina 1.11. klo 23.15

--------------------

Yle Uutiset: Opiskelija syyttää yliopistoa rasismista

Nigerialaissyntyinen opiskelija syyttää Tampereen yliopistoa opintojensa tahallisesta viivyttämisestä. Hän saa tukea kahdelta professorilta.

Nigerialaissyntyinen lääketieteen opiskelija Emmanuel Eneh syyttää Tampereen yliopiston lääketieteen yksikköä opintojensa viivyttämisestä. Enehin lopusuoralla olleet opinnot vanhenivat, kun mies ei päässyt läpi tentistä 17 yrityksen jälkeen. Yli 50-vuotiaalle Enehille ilmoitettiin, että hänen olisi aloitettava opinnot alusta.

- Se ei ole mahdollista. Olen viittä vaille valmistunut lääkäriksi. En voi aloittaa uudestaan. Tämä on törkeä päätös.

Eneh ehti opiskella Tampereella lääketiedettä yli 20 vuoden ajan. Hän oli saanut 378 opintopistettä. Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon vaaditaan 360 opintopistettä.

Professori: Kyse on rasismista

Eneh tuli opiskelemaan ilman pääsykoetta kiintiöopiskelijana. Opetusministeriön päätöksellä lääketieteen yksikkö saattoi ottaa muutaman vuoden ajan kehitysmaista 1-2 opiskelijaa vuosittain lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmaan.

Viime kuussa yliopistossa jäähyväisluentonsa pitänyt professori Antti Hervonen opetti lääketieteen yksikössä koko Enehin opintojen ajan.

- Tämä on sinisilmäisten ja vaaleatukkaisten tiedekunta, ja täällä on harvoin nähty mitään muuta, sanoo Hervonen Ylen Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa keskiviikkona.

Enehin mukaan yksi syy tapahtumiin on hänen ihonvärinsä. Hervonen sanoo suoraan, että kyse on rasismista.

Tampereen yliopiston entinen, nykyään Tallinnan yliopiston professori Tero Autio on niin ikään tuohtunut.

- Olen kiertänyt yliopistoja kaikilla mantereilla. Kyllä tämä on aivan ainutlaatuinen tapaus, jossa toivoisi, että viranomaiset valpastuisivat, sanoo Autio.

Tampereen yliopiston rehtori ei kommentoi yksittäistapausta, koska asian oikeuskäsittely on kesken.

Lisää aiheesta Silminnäkijässä 31.10.12 TV2 kello 22.10.

________________________________

Iltalehti: Silminnäkijä: Tampereen yliopistoa epäillään rasismista - "Apina ei saa sivistyä"

Nigerialaissyntyinen mies ei saanut 20 vuodessa lääkärintutkintoa suoritettua. Yliopiston sisäistä rasismia epäillään.

Teologi ja mikrobiologi. Koulutettu lääkäri, joka pärjäsi hyvin myös sairaaloissa harjoittelussa. Tampereen yliopistolle hän ei kelvannut ja nyt miehen opinnot ovat vanhentuneet.

Tänään nähty Ylen Silminnäkijä-ohjelma kertoo nigerialaissyntyisen Emmanuel Enehin tarinan. Eneh tuli vuonna 1989 Tampereelle opiskelemaan lääketiedettä. Nyt, 22 vuotta myöhemmin, yliopisto ilmoitti, että hänen 378 opintopistettään ovat vanhentuneet, eikä tutkintoa heru. Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon tarvitaan 360 opintopistettä.

Rasisimista Eneh sai vihiä jo heti opintojensa alussa. Toinen opiskelija kertoi, että tiedekunnassa on sellaisia ihmisiä, jotka eivät halua ulkomaalaisia, erityisesti afrikkalaisia sinne opiskelemaan.

90-luvulla opinnot sujuivat aluksi hyvin, kunnes yksi tentti sai kaiken jumiin. Professori Simo Oja reputti miehen fysiologian tentin 34 kertaa.

- Kun Simo Oja jäi sairauslomalle, opetuskoordinaattori soitti mulle, että Simo ei ole paikalla nyt, Eneh sanoo Silminnäkijälle.

Tentin tarkasti toinen professori ja Eneh onnistui ensi yrittämällä.

Vuosien aikana mies sai myös rasistisia viestejä. Viesteissä luki "Apina ei voi sivistyä", "Apina ei saa sivistyä" ja "Sivistys maksaa". Kaikki romahti lopulta vuosien 2006-2008 välillä. Eneh reputettiin 17 kertaa sisätautikirurgian tentistä.

Rasismista kertoo sekin, että tiedekunnan koulutuspäällikkö oli ihmetellyt ja pitänyt mielettömänä, että Afrikasta tullaan opiskelemaan lääketiedettä Tampereelle.

"Ei tällaista pidä tapahtua"

Professorit Antti Hervonen ja Tero Autio ovat seuranneet Enehin tapausta vuosien ajan tyrmistyneinä. Hervosen mielestä tapaus on selvää rasismia.

- Uskon vakaasti siihen, että se on ylhäältä päin tullut, ei käsky, mutta sellainen ilmapiiri, että tätä miestä ei päästetä eteenpäin, Hervonen sanoo.

Autio lähetti taannoin yliopiston rehtorille kirjeen, jossa hän kirjoittaa, että "Ajan kanssa pelaaminen on lopetettava ja Enehin yli 20 vuotta kestänyt kärsimys ja kiusaaminen" pitää saada päätökseen. Kirjeen jälkeen seurasi kokous, mutta asia jäi roikkumaan.

- Tämä on minusta korkeimman valtiojohdon asia. Ei tällaista Suomessa pidä tapahtua, Autio toteaa.

Tapaus on tällä hetkellä hallinto-oikeuden tarkasteltavana.

Kolmen lapsen isä ja Suomen kansalainen Eneh on valmis taistelemaan aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen tai EU-tuomioistuimeen saakka.