Helsingin Sanomat: Siirtolaisparlamentti uhkaa jäädä haaveeksi 20.10.2012
Suomeen suunniteltu siirtolaisparlamentti uhkaa jäädä perustamatta aktiivien ajan- ja rahanpuutteen vuoksi.
Maahanmuuttajataustaisten keskustelufoorumiksi kaavaillun parlamentin ensimmäiset vaalit oli tarkoitus järjestää tämän syksyn kuntavaalien yhteydessä.
Vaaleja ei kuitenkaan ole tulossa, kertoo yksi perustajajäsenistä, Six Degrees -lehden päätoimittaja Alexis Kouros.
"Emme ole saaneet rahoitusta. Me perustajajäsenet olemme olleet niin kiireisiä, ettei meillä ole ollut mahdollisuutta rahoituksen etsimiseen", Kouros selittää.
Idea parlamentista esiteltiin julkisuuteen runsaat kaksi vuotta sitten. Parlamentin tueksi perustettuun yhdistykseen on Kouroksen mukaan liittynyt sen jälkeen muutamia satoja ihmisiä.
Yhdistys haki viime vuonna sisäministeriöltä avustusta, jotta se olisi voinut palkata osa-aikaisen toiminnanjohtajan etsimään parlamentille rahoitusta. Haettujen 20 000 euron sijaan ministeriö myönsi 2 000 euroa.
"Emme ottaneet sitä edes vastaan. Meidän mielestämme se oli jopa loukkaavaa", Kouros sanoo.
Suurimmaksi ongelmaksi parlamentin perustamisessa on muodostunut luotettavan sähköisen äänestyksen järjestäminen.
Ajatus on ollut, että parlamenttiin äänestettäisiin 50 edustajaa kahden vuoden välein. Äänioikeutettuja olisivat ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajat.
Parlamentilla ei olisi virallista asemaa, vaan sen olisi tarkoitus toimia mielipidevaikuttajana ja esimerkiksi tutkimusten teettäjänä. Tähän mennessä parlamentin tukiyhdistys on teettänyt yhden tutkimuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle.
Kouroksen mukaan parlamenttia ei vastatuulesta huolimatta ole vielä lopullisesti haudattu.
Perustajajäsenet yrittävät selvittää, löytyisikö yhdistyksen jäsenistä ihmisiä, jotka ehtisivät viedä hanketta eteenpäin vapaaehtoispohjalta.
"Luulen, että se [toiminnan järjestäminen vapaaehtoisvoimin] on vaikeaa", Kouros kuitenkin arvioi.
Osa Suomessa asuvista maahanmuuttajista on kertonut julkisesti vastustavansa parlamentin perustamista.
Joulukuussa 2010 joukko vastustajia luovutti sisäministeriölle lähes 700 nimen adressin.
Yksi adressin luovuttajista oli kotkalainen perussuomalaisten valtuutettu Freddy van Wonterghem, joka sai viime keväänä käräjäoikeudesta tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.