keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Vantaan Sanomat: Vantaan turbaanikiistassa odotetaan poliisin ratkaisua – kuski jatkaa työssään

Vantaan Sanomat: Vantaan turbaanikiistassa odotetaan poliisin ratkaisua – kuski jatkaa työssään 8.1.2014

Vantaalaisen bussinkuljettajan ja tämän työnantajan Veolia Transportin kiista sikhiturbaanin käytöstä osana kuljettajan työasua menee poliisin ratkaistavaksi. Vantaalainen Gill Sukhdarshan Singh on tehnyt riidassa tutkintapyynnön, ja sekä työntekijä että työnantaja odottavat nyt, millaisen kannan poliisi siihen ottaa.

Länsimäessä asuva Singh jatkaa työssään toistaiseksi ilman turbaania.

– En halua provosoida ketään. Haluan pitää työni, saada palkkaa ja maksaa veroja. Myös vaimoni on töissä Veolialla, Singh sanoo.

Vaatimuksestaan hän aikoo kuitenkin pitää kiinni periaatteen takia.

– Toivon, että poliisi tutkii asian mahdollisimman nopeasti.

Myös Veolia Transportin yksikön johtaja Juha Nykänen sanoo, että yhtiössä odotetaan nyt poliisin ratkaisua. Nykänen ei halua kommentoida tapausta sen enempää, ja perustelee vaikenemistaan työrauhan säilyttämisellä.

– Hän (Singh) jatkaa meidän kuskinamme, Nykänen sanoo.

Kiistaa on ratkottu jo Etelä-Suomen aluehallintovirastossa (avi), joka linjasi joulun alla, että turbaanikielto syrjii Singhiä.

Avin työsuojelutarkastusraportissa todetaan, että kielto rikkoo yhdenvertaisuuslakia. Raportin mukaan mukaan Singh on asetettu näennäisesti tasaveroiseen asemaan, mutta häntä syrjitään välillisesti.

– Välillisessä syrjinnässä huomio kiinnittyy sinänsä neutraalin säännön aiheuttamiin erilaisiin vaikutuksiin erilaisessa tilanteessa oleville ihmisille, raportissa muotoillaan.

Työnantaja puolestaan katsoo raportissa, ettei Singhiä syrjitä, koska kaikkia työntekijöitä on velvoitettu pukeutumaan samalla tavoin. Veolian kanta on, että Singh vaatii itselleen erityisasemaa muihin nähden.

Avin tarkastaja Antti Salo vahvistaa, että kiistan eteneminen on nyt poliisin käsissä. Poliisi voi pyytää asiassa avilta kannanottoa, jonka jälkeen on sen harkinnassa, miten tutkintaa jatketaan.

Valtakunnallistakin huomiota saanut turbaanikiista on Salon mukaan hyvin harvinainen. Tilastoinnin epätarkkuuksien takia hän ei pysty kuitenkaan varmuudella sanomaan, onko se ensimmäinen laatuaan.

Uskonnon osuus tietoon tulevista syrjintätapauksista on viime vuosina ollut hyvin pieni, esimerkiksi vuonna 2012 kyseisiä yhteydenottoja ei tullut lainkaan.

Sekä Vantaan sisäisiä linjoja että seutulinjoja ajava Singh sanoo saaneensa kannustusta asiakkailta.

– Myös työkaverit ovat suhtautuneet hyvin, hän sanoo.