keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Yle: Serge-poika palautettiin sodan jalkoihin - suomalaisperhe ei saanut auttaa

Yle: Serge-poika palautettiin sodan jalkoihin - suomalaisperhe ei saanut auttaa 8.1.2014

Kemiläinen Markku Oksala on murheen murtama. Hänen perheensä olisi ollut valmis ottamaan vastuun 15-vuotiaan kongolaispojan elämästä, mutta auttaminen osoittautui mahdottomaksi. Serge ei saanut turvapaikkaa ja hänet palautettiin sotaisaan kotimaahan.

Suomen ulkoministeriö ei suosittele juuri nyt matkaamista Kongon demokraattiseen tasavaltaan, sillä etenkin maan itäosissa kapinallisten ja sotilaiden yhteenotot ovat kiihtyneet. Siviiliväestö on joutunut pakenemaan maan rajojen ulkopuolelle. Sinne on kuitenkin soveliasta palauttaa Suomesta turvapaikka hakenut nuori, jolla olisi ollut sijoitusperhe Suomessa.

Lienee syytä kertoa Sergen tarina

Serge Katumba Nzeke on liikunnallinen 15-vuotias, joka on erityisen lahjakas jalkapallossa ja menestyy mainiosti myös koulussa. Kotimaansa Kongon sotatilan vuoksi Sergen elämää ei täytä opiskelu ja urheilu, vaan ainainen pelko.

Menolippu väkivallan keskeltä välähtää rakkaan harrastuksen taholta. Serge onnistuu hänen holhoajanaan toimivan setänsä kanssa pakenemaan sodan jaloista jalkapallojoukkueen valmentajan järjestämien viisumien ja passien avulla, mutta järjestelyistä täytyy olla äärimmäisen hissukseen.

Takapakkeja ja pahoinpitelyä sisältänyt pakomatka päättyy Suomeen ja Joutsenon vastaanottokeskukseen.

Serge saa Markusta isähahmon

Joutsenosta Serge setineen siirretään Kemin vastaanottokeskukseen. Jalkapallojunnuja valmentava Markku Oksala tapaa vähän toisella kymmenellä olevan Sergen ensikertaa alkutalvesta vuonna 2012, kun Serge saapuu FC Kemin harjoituksiin. Iloinen ja sosiaalinen kaveri on innokas oppimaan ja sujahtaa porukkaan helposti.

– Meillä tuli heti luottamuksellinen suhde. Hän kertoi minulle hyvät ja huonot asiat. Ja kun nyt muistelen, niin Serge tuli kaikkien kanssa toimeen ja hän tuli aina harjoituksiin ruskeat silmät nauraen, Oksala sanoo ääni sortuen.

Syy miehen suruun on se, että syksyllä 2013 tuli tieto, ettei Serge setänsä kanssa saakaan turvapaikkaa Suomesta ja heidät palautettaisiin takaisin Kongoon. Luottohenkilönä toiminut Oksala sai puhelun eräänä syysaamuna hätääntyneeltä pojalta.

– Tule hakemaan minut pois. Minä olen piilossa. Poliisi on jo vienyt sedän, Serge lähes huutaa puhelimeen.

Yksityinen ihminen ei voi auttaa

Oksala oli tehnyt jo ennen tuota puhelua järjestelyjä, että poika olisi ollut mahdollista sijoittaa hänen perheeseensä asumaan. Sergen setä oli väkivaltainen poikaa kohtaan ja Oksala oli vaimonsa ja omien, jo aikuisten lastensa kanssa päättänyt auttaa Sergeä tarjoamalla hänelle kodin. Mutta mikään vetoomus tai anomus ei tuota tulosta.

– Olimme yhteyksissä sosiaalitoimeen, maahanmuutovirastoon ja kaikkiin mahdollisiin tahoihin. Mistään ei tullut vastauksia, ei edes ministeritasolta. Ainoastaan kerran tuli vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin sihteerilta lyhyt vastaus, että emme voi auttaa tässä asiassa.

"Emme voi auttaa tässä asiassa" on tullut selväksi Oksallalle perheineen. He olisivat vieläkin valmiita ottamaan vastuun pojasta ja järjestämään hänen asioitaan, mutta yksityisen ihmisen on toivotonta yrittää auttaa suuressa koneistossa pyöriviä turvapaikanhakijoita.

– En voi kun ihmetellä, että miksi kantaväestö ei saisi auttaa, kun heitä kerran tuodaan tänne vastaanottokeskukseen. On kummallista, että ihmiset - jotka ovat nähneet, kuinka tämä poika on täällä elämäänsä jo rakentanut ja suhteita luonut - lähettävät hänet takaisin tuntemattomiin olosuhteisiin, Oksala huokaa.

Oksala ottaisi mielellään vastaan vinkkejä siitä, kuinka kertaalleen kotimaahansa palautettu voisi uudelleen päätyä turvapaikanhakijaksi.

– Onko olemassa jotain keinoa, jolla voisimme saada Sergen sieltä sodan jaloista turvaan, sillä siihen olemme koko perhe sitoutuneet, että hän saisi kodin luonamme, Oksala vetoaa.