tiistai 3. marraskuuta 2015

Kansan Uutiset: Arkkipiispa: Suomessa ei ole pakolaiskriisiä

Kansan Uutiset: Arkkipiispa: Suomessa ei ole pakolaiskriisiä 3.11.2015
Arkkipiispa Kari Mäkinen: Paavalin näköinen kirkko – Kirkolliskokouksen avauspuhe

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan on harhaanjohtavaa puhua nykytilanteesta Euroopan tai Suomen pakolaiskriisinä.

Turkuun kokoontuneen kirkolliskokouksen avanneen Mäkisen mukaan kriisi on siellä, mistä ihmiset ovat joutuneet lähtemään.

– Takana on pelkoa, toivottomuutta ja kertomuksia, jotka ovat surullisia ja uskomattomia. Siihen nähden täällä ei ole kriisiä. On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja siten tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia.

Mäkinen sanoi, ettei Euroopan ja Suomen pidä sulkea rajojaan turvaa hakevilta. Rajojen sulkeminen vain kasvattaisi laittomien ja epäinhimillisten väylien syntymistä.

– Tärkeämpää on nyt luoda turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan. Tätä eurooppalaiset kirkot ovat toistuvasti tuoneet esiin.

Arkkipiispan mukaan turvaa hakevien kasvavasta määrästä on tulossa Euroopassa ja Suomessa normaalitila, joka ymmärrettävästi herättää epävarmuutta ja pelkoja. Hän peräsi toivoa epävarmuuden keskelle.

– Toivo rakentuu siitä, että löytyy paikka ihmisten keskellä. On kyse perhesuhteista, ihmissuhteista, työstä, kielen ja kulttuurin oppimisesta, asunnosta, kaikesta mitä ihminen elääkseen tarvitsee.

Arkkipiispan mukaan myös seurakunnilla on tärkeä rooli yhteyksien rakentajana tilanteessa, jossa on vaarana asettaa ihmiset toisiaan vastaan.

– Tarvitsemme kirkkoa, joka tunnistaa lähellä ja kauempana olevan hädän eikä aseta toista toisen edelle. Kirkkoa, joka ei suostu kääntymään sisäänpäin, ei kansallisin eikä uskonnollisin perustein. Kirkkoa, joka toimii avoimesti ja rohkeasti yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa.