tiistai 3. marraskuuta 2015

Yle: Supo: Turvapaikanhakijoista merkittäviä vaikutuksia Suomen turvallisuudelle – tulijoilla kytköksiä väkivaltaisiin ryhmiin

Yle: Supo: Turvapaikanhakijoista merkittäviä vaikutuksia Suomen turvallisuudelle – tulijoilla kytköksiä väkivaltaisiin ryhmiin 3.11.2015
Iltalehti: Supo: Syyriassa kuollut 15 Suomesta lähtenyttä taistelijaa
Ilta-Sanomat: Onko Suomessa vaaraa terrorismista? Näin vastaa sisäministeri Orpo
Ilta-Sanomat: Supo nosti uhka-arviotaan korkeammalle - kiristymisen taustalla kolme eri tahoa
MTV: Sisäministeri: Terroristitoimintaan osallistuneille ei turvapaikkoja
Yle: Useita äärioikeistojärjestöjä liikkeellä maahanmuuttoa vastaan – Supo: Vastaiskujen riski kasvanut
Yle: Ministeri vahvistaa: Turvapaikanhakijoissa Isis-taistelijoita

Suojelupoliisin tiedote: Terrorismin uhka-arvio
Suojelupoliisin tiedote: Turvapaikanhakijat ja kansallinen turvallisuus

Suojelupoliisi arvioi, että Suomeen kohdistuva terrorismiuhka on kohonnut kuluneen vuoden aikana. Turvallisuuspoliisin mukaan yksittäisen iskun uhka on mahdollinen myös Suomessa. Riski on kuitenkin pieni.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan Suomeen kohdistuvan terrorismin uhka on kasvanut. Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa on yksittäisiä maahanmuuttajia, joilla on yhteys väkivaltaisiin islamistisiin ryhmiin.

Suojelupoliisi on julkistanut tänään kaksi uutta kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavaa arviota. Toisessa on tutkittu turvapaikanhakijoiden määrän vaikutuksia Suomen turvallisuuteen. Terrorismiuhan kasvun lisäksi uhka on arvion mukaan myös monimutkaistunut.

Toisessa arviossa on päivitetty yleistä turvallisuustilannetta Suomessa.

– Turvapaikkatilanteen äkillinen muutos merkitsee merkittävää uhkaa Suomen turvallisuudelle, sanoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Arvion mukaan terrorismin uhka on Suomessa edelleen matala. Suojelupoliisi ei kuitenkaan sulje pois yksittäisten iskujen mahdollisuutta myös Suomessa. Edellisen arvion aikana vuonna 2014 uhka oli hyvin matala. Yksittäisen iskun uhka on kohonnut edellisestä arviosta.

– Turvapaikkatilanne saattaa lisätä väkivaltaa maahantulijoiden joukoista. Sen lisäksi riski turvapaikanhakijoita vastustavien iskuista on kasvanut, Pelttari jatkaa.

Seurannassa useita satoja epäiltyjä

Pelttarin mukaan suomalaiset voivat kulkea uhan kohoamisesta huolimatta kaduilla turvallisesti.

Suojelupoliisilla on tietoja noin 300 henkilöstä, joiden toiminnan vakavuutta tutkitaan. Poliisi seuraa epäiltyjen henkilöiden toimintaa esimerkiksi vastaanottokeskuksissa.

– Meillä on tiedossa, että tulijoiden joukossa on henkilöitä, joilla on tausta myös taiteluissa, Pelttari täsmentää.

Poliisin arvion mukaan Suomeen on syntynyt terrorismia tukevaa toimintaa, joka pyrkii värväämään erityisesti nuoria miehiä radikaali-islamismin pariin. Supon arvion mukaan toiminta on voimistunut sen jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä lähti nousuun kesän jälkeen Suomessa.

Suomeen on palannut erityisesti Syyriasta ja Irakista huomattava määrä taistelijoita. Supo seuraa tällä hetkellä noin 300 henkilöä, joilla on yhteyksiä islamistisiin ääriryhmiin ja taisteluihin. Epäiltyjen joukossa on muutamia kymmeniä Syyrian taisteluihin osallistuneita suomalaisia taistelijoita.

Viharikosten uhka kasvanut

Kansallisen turvallisuusarvion mukaan myös maahanmuuttoa vastustavien viharikosten uhka on kasvanut. Supon mukaan erityisesti Suomen vastarintaliike SVL on kampanjoinut maahanmuuttoa vastaan. Arvion mukaan maahanmuutto on nostanut esiin myös täysin uusien äärioikeistoryhmien tunnuksia käyttäviä henkilöitä.

Supo ei kommentoi yksittäisten järjestöjen yhteyksiä ulkomaisiin vastaaviin järjestöihin.

Maahanmuutto on tuonut esille myös maahanmuuttoa kannattavien joukot. Supon arvion mukaan tilanne saattaa kärjistää vastakkainasettelua ryhmittymien välillä.

_____________________________________________

Iltalehti: Supo: Syyriassa kuollut 15 Suomesta lähtenyttä taistelijaa

Suojelupoliisin mukaan Suomeen kohdistunut terroriuhka on kohonnut ja monimuotoistunut viime vuoden tasosta. Terroristijärjestöjen iskujen uhka on matala, mutta yksittäisten terroritekojen uhka on kohonnut.

Supon mukaan ulkomaisissa konflikteissa, etenkin Syyriassa ja Irakissa, aseelliseen toimintaan osallistuvien ja Suomeen palaavien ihmisten määrä on huomattava. Koska Suomesta lähtee taistelijoita, ulkomaalaiset radikaali-islamistit tuntevat Suomen entistä paremmin. Supon mukaan ulkomaisissa konflikteissa, lähinnä Syyriassa, on kuollut 15 Suomesta lähtenyttä. Aseelliseen toimintaan osallistuneita on palannut 20.

Lisäksi väkivaltaisten viharikosten uhka on noussut turvapaikanhakijoiden määrän kasvun ja maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi, supo arvioi. Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu lisää myös ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten määrää Suomessa.

Supon mukaan esimerkiksi Suomen vastarintaliike SVL on aloittanut kampanjan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia vastaan. Esiin on noussut myös uusien äärioikeistoryhmien tunnuksia käyttäviä ihmisiä.