torstai 12. marraskuuta 2015

Uusi Suomi: Raju heitto Halla-aholle radiossa: ”Ampumalla vai hukuttamalla?”

Uusi Suomi: Raju heitto Halla-aholle radiossa: ”Ampumalla vai hukuttamalla?” 12.11.2015

Europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Jussi Halla-aho (ps.) olivat yllätyksettömän erimielisiä Ylen Ykkösaamun keskustelussa turvapaikanhakijoista.

Jaakonsaari kiivastui keskustelun lopussa Halla-ahon arvosteltua naiiviksi Jaakonsaaren lausahdusta siitä, että ihmiset pysyisivät kyllä kotimaissaan, jos se vain olisi olosuhteiden puolesta mahdollista. Halla-aho ei uskonut tähän ajatukseen ”kun tiedämme, että aika suuri osa Irakista tulevista nuorista miehistä on kuullut kaveriltaan, että nyt kannattaa mennä Suomeen”. Enemmistön Suomeen tänä syksynä tulleista turvapaikanhakijoista arvioidaankin saavan kielteisen päätöksen.

Halla-ahon mukaan Euroopan pitäisi tunnustaa tosiasiat muuttoliikkeestä eli se, että ”Eurooppa ei pysty ottamaan vastaan tätä vyöryä”.

– Miten sä muuten pystyt Jussi sen estämään, jos ihmiset joka tapauksessa tulevat? Ampumalla niitä vai hukuttamalla vai miten? Rakentamalla entistä korkeampia muureja? Jaakonsaari sanoi viitaten Välimeren muuttoliikkeen hallinnan vaikeuteen.

Eurooppalaiset Välimeren rannikon maat ryhtyivät pelastusoperaatioihin, kun siirtolaisia hukkui massoittain ihmissalakuljettajien huonoissa aluksissa. Toisaalta meripelastusoperaatioita on kritisoitu siitä, että ne ovat osaltaan voineet lisätä Välimeren ylityksen houkutusta. Nyt kesän ja syksyn siirtolaisilmiön myötä Välimeren valvontaa on jälleen pyritty tiukentamaan.

Halla-aho vastasi Jaakonsaarelle todeten, että ”perinteisesti valtiolla on ollut sellainen asia kuin rajavalvonta”.

– Maahanmuutto on aina ollut kontrolloitua – viime aikoja lukuun ottamatta – ja jos ajatellaan vaikkapa näitä maahanmuuton menestystarinoita kuten Yhdysvaltoja, niin silloinkin kun sinne muutti miljoonittain ihmisiä niin se oli erittäin tiukasti kontrolloitua, hän sanoi.

Halla-ahon mukaan muun muassa sitä tulisi painottaa maahanmuuton kriteereissä, millaiset ovat tulijan edellytykset tulla toimeen uudessa kotimaassaan.

Jaakonsaari puolestaan kritisoi oikeistopopulisteja kansan pelottelemisesta ”hirveillä vyöryillä”. Hän arvioi, että tilanteessa voi käydä huonostikin, koska oikeistopopulistit estävät eri maiden sisäpolitiikassa Euroopan yhteisten linjausten toteutumisen.

Siitä Halla-aho ja Jaakonsaari olivat yhtä mieltä, että nykytilanne vaarantaa vapaan liikkuvuuden ja Schengen-sopimuksen.