tiistai 10. marraskuuta 2015

Yle: Sisäministeriö: Turvapaikanhakijoille ei ehkä riitä kattoa pään päälle

Yle: Sisäministeriö: Turvapaikanhakijoille ei ehkä riitä kattoa pään päälle 10.11.2015
Ilta-Sanomat: Suomi valmistautuu turvapaikanhakijoiden telttamajoituksiin yhä laajemmin – ”Tähän asti ollut kuriositeetti”

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on ehkä ylittämässä vastaanottokyvyn rajat. Sisäministeriön mukaan teltta- ja konttimajoitukseen joudutaan turvautumaan mahdollisesti jo ensi viikolla.

Sisäministeriön arvion mukaan Suomi ei tällä turvapaikanhakijoiden saapumistahdilla pysty vastedes takaamaan kaikille tulijoille kattoa pään päälle.

– Meillä on hyvin akuutisti sellainen tilanne, että tiedämme, että tämä viikko selvitään uusilla, ennakoiduilla tiloilla. Jos määrät ovat tämmöisiä, niin meidän täytyy varautua ja ottaa käyttöön telttamajoitus, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

Sisäministeriö kertoo tiedotteessa, että lokakuussa tulijamäärät laskivat tilapäisesti, mutta jo kuun vaihteessa turvapaikanhakijoita rekisteröitiin viikonlopun aikana yhteensä 776. Teltta- ja konttimajoitus otettaisiin mahdollisesti käyttöön ensi viikolla.

– Se on poikkeuksellinen toimenpide. Haluamme kertoa sen ulos sekä turvapaikanhakijoille, jotka viestin toivottavasti saa, että suomalaisille, Nerg toteaa.

Eilen maanantaina Tornion vastaanottokeskukseen saapui 190 ihmistä, ja tänään tiistaina paikalle odotetaan noin 350 turvapaikanhakijan joukkoa.

Ruotsiin puolestaan saapui eilen ennätykselliset 2 160 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna Suomeen on tullut 27 385 turvapaikanhakijaa.

__________________________

Ilta-Sanomat: Suomi valmistautuu turvapaikanhakijoiden telttamajoituksiin yhä laajemmin – ”Tähän asti ollut kuriositeetti”

Suomeen saapuu tällä hetkellä väkilukuun suhteutettuna neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa, sisäministeriö kertoo juuri lähettämässään tiedotteessa.

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on jälleen lähtenyt nousuun. Lokakuussa tulijamäärät laskivat tilapäisesti, mutta jo kuun vaihteessa turvapaikanhakijoita rekisteröitiin viikonlopun aikana yhteensä 776. Viime viikon tilastossa afganistanilaiset ohittivat irakilaiset suurimpana hakijaryhmänä. Muutos heijastelee tilannetta Euroopassa: afganistanilaisten määrä on kasvanut.

Viime viikolla afganistanilaiset ohittivat ensi kertaa irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrän Suomessa.

Hakijamäärien kasvaessa nopeasti ei vastaanoton palvelujen tasoa enää pystytä pitämään nykyisellään, sisäministeriö toteaa tiedotteessaan.

Nuoret miehet ennen perheitä telttoihin

Vaikka uusia keskuksia avataan, vastaanottokapasiteetti ei riitä majoittamaan kaikkia tulijoita. Siksi viranomaiset valmistautuvat teltta- ja konttimajoituksen käyttöönottoon. Myös vastaanottokeskusten osaavista ylläpitäjistä on pulaa.

Aiemmin turvapaikanhakijoita on jo majoitettu telttoihin Turussa ja Konnunsuolla.

– Tähän asti telttamajoitus on ollut kuriositeetti, mutta nyt siihen lähdetään valmistautumaan laajemmassa mittakaavassa, sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen kertoo.

Sisäministeriön mukaan on todennäköistä, että telttamajoitus voidaan ottaa käyttöön hyvinkin pian.

Miten telttamajoitus soveltuu Suomen talveen?– Lämmitettyjä telttoja on aina ollut. Edelleen pyrimme siihen, että kaikille löytyisi kiinteä katto pään päälle. Uusia vastaanottokeskuksia avataan edelleen ja olemassa olevista keskuksista pyritään löytämään uusia tiloja, Mäkinen sanoo.

Turvapaikanhakijat pyritään majoittamaan telttoihin ja kontteihin inhimillisin perustein.

– Tietysti nuoret terveet miehet menevät ennen perheitä telttoihin, Mäkinen kuvailee.

Itärajalla rauhallista

Lokakuussa Suomeen saapui kaikkiaan 7 058 turvapaikanhakijaa. Suurin osa saapuu edelleen Tornion rajan kautta.

Tilanne itärajalla on sisäministeriön mukaan rauhallinen. Raja-Joosepissa ja Sallassa turvapaikanhakijoiden määrä viikolla 45 oli jotakuinkin edellisviikon tasolla. Viikon aikana turvapaikkaa haki yhteensä 38 henkilöä. Heistä yli puolet on Afganistanin kansalaisia, loput irakilaisia ja palestiinalaisia. Muilla rajanylityspaikoilla ja maastorajalla tilanne on säilynyt niin ikään rauhallisena.

Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen ei ennakoida vähenevän lähiaikoina.

Sisäministeriön mukaan Suomi vaatii Euroopan unionilta nyt johdonmukaisia toimia, joilla tilanne saadaan haltuun. Tiedotteessa todetaan, että nykytilanteessa EU:lla ei ole kokonaiskäsitystä jäsenmaiden kansallisista toimista, joilla voi olla merkittävä vaikutus siihen kuinka muuttovirrat liikkuvat Euroopassa.