keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Ilta-Sanomat: Yle: Täsmäiskuja vaalimainonnassa - ministeri kosiskelee ulkomaalaisten puolisoja

Ilta-Sanomat: Yle: Täsmäiskuja vaalimainonnassa - ministeri kosiskelee ulkomaalaisten puolisoja 13.4.2011

Astrid Thorsin (r) vaalimainoksia on lähetetty väestörekisterikeskuksen tietoja hyödyntäen naisille, jotka asuvat samassa taloudessa esimerkiksi ulkomaalaisen kanssa.

Muutama tuhat helsinkiläistä naista on saanut äskettäin vaalimainoksen RKP:n eduskuntavaaliehdokkaana olevalta Thorsilta, kertoi Yle Uutiset keskiviikkona.

Ylen mukaan maahanmuutto- ja eurooppaministeri on lähettänyt kirjeen suomenkielisille naisille, jotka asuvat ruotsinkielisen tai muuta kuin kotimaista kieltä puhuvan miehen kanssa.

Ministeri sanoo, että väestörekisterikeskuksen sääntöjä ei ole kierretty.

- Me olemme pyytäneet heidän sääntöjensä mukaisesti mm. iän, sukupuolen ja kielen mukaan. Suomessa on säädökset siitä, että rekisterissä ovat julkiset tiedot siitä, mikä on kieli, Thors perustelee Ylelle.

Väestötietojärjestelmää on mahdollisuus hyödyntää markkinoinnissa, mutta tietyin rajoituksin. Väestörekisterikeskus ei saa luovuttaa tietoja henkilön siviilisäädystä eikä kansallisuudesta.

Keskuksen Tietopalvelut-yksikön johtaja Riitta Hagren vakuuttaa Ylelle, että suoramarkkinoinnissa mainostaja ei saa henkilön tietoja itselleen.

- Me ei todellakaan luovuteta näitä tietoja ehdokkaalle, vaan hän saa vain lähettää oman mainoksensa nimellä ja osoitteella varustetussa kirjeessä. Lisäksi posti ei jakele niitä edelleen, joten osa palautuu sitten meille, Hagren kertoo.

________________________________________


YLE Uutiset: Vaalimainonnassa täsmäiskuja - ulkomaalaisten puolisoita kosiskeltu

Vaalimainontaa kohdistetaan äänestäjille entistä tehokkaammin. Väestörekisterikeskuksesta saatujen tietojen avulla vaalimainoksia on lähetetty helsinkiläisille naisille, jotka asuvat samassa taloudessa esimerkiksi ulkomaalaisen miehen kanssa.

Parituhatta Helsingissä asuvaa naista on saanut hiljattain vaalimainoksen RKP:n eduskuntavaaliehdokkaalta Astrid Thorsilta. Maahanmuutto - ja eurooppaministeri on lähettänyt kirjeen suomenkielisille naisille, jotka asuvat ruotsinkielisen tai muuta kuin kotimaista kieltä puhuvan miehen kanssa.

Ministeri Thorsin mukaan Väestörekisterikeskuksen sääntöjä ei ole kierretty.

- Me olemme pyytäneet heidän sääntöjensä mukaisesti mm. iän, sukupuolen ja kielen mukaan. Suomessa on säädökset siitä, että rekisterissä ovat julkiset tiedot siitä, mikä on kieli. Se on asia, jota esimerkiksi Ruotsissa haluttaisiin mielellään, että voitaisiin suunnitella tiedotusta ja palvelua aivan toisella tavalla, Thors perustelee.

Väestötietojärjestelmää voidaan käyttää markkinointiin mutta tietyin rajoituksin. Väestörekisterikeskus ei saa luovuttaa tietoja henkilön siviilisäädystä eikä kansallisuudesta. Keskuksen Tietopalveluyt-yksikön johtaja Riitta Hagren korostaa, että suoramarkkinoinnissa mainostaja ei saa henkilön tietoja itselleen.

- Me ei todellakaan luovuteta näitä tietoja ehdokkaalle, vaan hän saa vain lähettää oman mainoksensa nimellä ja osoitteella varustetussa kirjeessä. Lisäksi posti ei jakele niitä edelleen, joten osa palautuu sitten meille, Hagren kertoo.

Väestörekisterikeskuksen kerrotaan, että hakupyyntöjen perusteella RKP on vaalien suurin mainostaja. Muut puolueet ovat tehneet tilauksia jopa hämmentävän vähän edellisiin vaaleihin verrattuna, sanoo Hagren.

- Voihan siinä olla taustalla se, että kampanjointirahaa on ollut käytettävissä vähemmin kuin aikaisemmin, Hagren pohtii.

Ministeri Thorsin vaalimainoksesta Väestörekisterikeskus ei löydä huomautettavaa.

- Tämä täyttää ne kriteerit, joita laissa on meillä annettu poiminnan perusteiksi. Emme katsoneet siinä olevan mitään sellaista, mikä olisi loukannut kenenkään yksityisyyden suojaa, kun mainoskin oli hyvin yleisellä tasolla.