torstai 5. toukokuuta 2011

HS: Saska Saarikoski: Rasisteille penalttia!

Helsingin Sanomat, kolumni: Saska Saarikoski: Rasisteille penalttia! 5.5.2011

Hyppään perheeni kanssa ratikasta Töölössä. Pysäkillä kolme huppareihin ja lippiksiin sonnustautunutta teinipoikaa heittää jotain juttua. En kiinnitä heihin suurempaa huomiota, mutta erotan puheesta sanan "likainen".

Ohi kulkee kaksi noin 12-13-vuotiasta tyttöä. Toinen heistä on intialaisittain tummaihoinen. Hän näyttää olevan allapäin. Vaaleatukkainen tyttö lohduttaa: "Oisit sanonu sille, että itte oot likainen!"

Katselen tarkasti poikien loittonevia selkiä. Jos tulevat kadulla vastaan, saavat kuulla pari valittua sanaa.

Mitä meidän Suomellemme on tapahtumassa?

Eduskunnassa nimitellään "neekereitä", kaduilla hakataan homoja, nyt joku hullu on jo perustamassa natsipuoluettakin. Vatsanpohjassa läikähtää outo tunne: onko tämä enää minun maani?

Kun katselen televisiosta Slovakiassa remeltäviä kiekkofaneja, kiinnitän ensimmäistä kertaa huomiota siihen, että he ovat kovin valkoisia ja rotevia.

Olen pikkupojasta asti itkenyt ja juhlinut leijonien mukana, mutta nyt mietin, onko sinirististä tulossa niiden lippu?

Ei hemmetti, Suomea ei rasisteille jätetä. Ja vastuu on meillä miehillä.

Kun katsoo, kuka verkossa herjaa ja kuka kaduilla karjuu, niin miehiähän he ovat, samanlaisia nuoria jätkiä kuin itse olin parikymmentä vuotta sitten.

Missä me mokasimme, että tässä näin kävi?

On meille miehille häpeä, että olemme jättäneet rasismin vastustamisen Astrid Thorsin ja Eva Biaudet'n kaltaisille naisille, jotka on liian helppo leimata sinisilmäisiksi kukkahattuhumanisteiksi.

Meidän miesten tässä hihat pitäisi kääriä. Poliisin, sotaväen, urheilijoiden, kiekkoleijonienkin -auktoriteettien ja esikuvien.

Rasismia vastaan pitää lähteä uudella otteella, sillä nyt ratkaistaan, millaisessa Suomessa joudumme elämään.

Ensi alkuun vähemmistövaltuutetuksi pitää nimittää sellainen Äijä, että kun hän kerran ärähtää, herrahakkaraiset kipittävät nurkkaan häpeämään. Tyyliin kovanaamakokkari Jan Vapaavuori tai tylyttäjä Jone Nikula.

Vai olisikohan kiekkotuomari Seppo Mäkelä käytettävissä? Saisivat rasistit reilusti penalttia.