torstai 5. toukokuuta 2011

Vihreä Lanka: Äärioikeistolaisuus on aiempaa hyväksytympää

Vihreä Lanka: Äärioikeistolaisuus on aiempaa hyväksytympää 5.5.2011
YLE Areena: Ykkösen aamu-tv: Missä menee rasismin raja? (video, 12 min) 4.5.2011

Suomalaisnatsien hanke oman puolueen perustamiseksi kertoo äärioikeistolaisen liikehdinnän muuttumisesta aiempaa hyväksytymmäksi, sanoo dosentti ja rasismitutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta.

”Eduskunnassa ei ole ollut toisen maailmansodan jälkeen näin avoimesti rasistisia ajatuksia kannattavia kansanedustajia. Se antaa legitimiteettiä vielä äärimmäisemmille liikkeille.”

Suomen kansallissosialistisen liikkeen pääsystä yhdistysrekisteriin päätetään todennäköisesti toukokuun aikana, kommentoitiin Patentti- ja rekisterihallituksesta Yle Uutisille alkuviikosta. Liike kerää parhaillaan kannattajakortteja päästäkseen myöhemmin puoluerekisteriin.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että puolueen rekisteröimiseksi yhdistyksellä pitää olla yleisohjelma päämääriensä ajamiseen. Kansallissosialistisen yhdistyksen ohjelmassa todetaan muun muassa, että ”yksikään juutalainen eikä muslimi voi kuulua kansanyhteisöön”.


________________________________________

Ykkösen aamu-tv: Missä menee rasismin raja?


Maahanmuuttovastaisuus on jatkuvasti otsikoissa. Nyt Suomeen on perusteilla jopa kansallissosialistinen puolue. Ihmisoikeusasiantuntijan mukaan sananvapausasioissa ei voida tuijottaa vain lain kirjaimia vaan moraalikin on huomioitava.

---

Toimittaja Anna Vuorinen
Otsikot maahanmuuttovastaisuudesta eivät lopu. Viime päivinä esiin on noussut natsipuolueen perustaminen, jonka laillisuus on vielä päättäjillekin vähän kysymysmerkki. Suomessa on myös ryhmiä, jotka liikkuvat lain rajalla joko lausuntojensa tai tekojensa perusteella. Mietitään vähän sitä, mitä Suomessa saa tehdä ja mitä saa sanoa. Tervetuloa Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros sekä KRP:n rikosylitarkastaja Sanna Palo.

Toimittaja
Suomeen on perusteilla kansallissosialistinen puolue, joka sanoo kamppailevansa maahanmuuttoa ja erityisesti värillisiä muuttajia vastaan. Onko nyt niin, että Suomen lait ja kansainväliset sopimukset sallivat tällaisen puolueen perustamisen?

Kristiina Kouros, pääsihteeri, Ihmisoikeusliitto
Yhdistymisvapaus on laaja ja sananvapaus on laaja, mutta kyllä ihmisoikeussopimukset ja kansainväliset velvoitteet on kokonaisuus. Ja toisaalta me ollaan sitouduttu esimerkiksi YK:n rasisminvastaiseen rotusyrjintää koskevaan sopimukseen, jossa on ihan laajat velvoitteet myöskin toimintaan siihen suuntaan, että kaikkea sellaista toimintaa, joka aiheuttaa syrjintää ja ennakkoluuloja, niin myös sitä vastaan pitää toimia. Että ei se ihan yksiselitteistä ole, että Suomeen voitaisiin perustaa tällainen puolue. Ja sitten täytyy ihan katsoa myöskin mitä se oikeasti on tekemässä. Että jos vaikka yhdistyksen säännöissä kirjoitetaan niin, että se ikään kuin läpäisee yhdistysrekisterin seulan, niin on minun mielestäni aika olennaista tutkia myöskin se, mitä oikeasti nyt tässä tapauksessa kyseisen puolueen johtaja on antanut julkisuuteen lausuntoja, jotka kyllä aiheuttaa syytä huoleen.

Toimittaja
Kansallissosialistinen puolue on joutunut näitä sääntöjään jo siivoamaan, että ne tavallaan olisivat salonkikelpoiset. Tämä ei mielestäsi täysin riitä, niinkö?

Kristiina Kouros
Mun mielestä se on jossain määrin epäolennaista pohtia - tietysti se on yksittäinen päätös, että pääseekö se puoluerekisteriin vai ei - mutta muuten se, että jos keskustellaan vain siitä, että missä voidaan liikkua, että ollaan lain oikealla puolella, kun minun mielestäni näissä kysymyksissä täytyy myöskin miettiä sitä, että mikä on oikein, mikä tuottaa jotain hyvää yhteiskunnalle, mikä on moraalisesti hyväksyttävää. Nyt meillä on aika paljon tällaista niin sanottua maahanmuuttokriittistä keskustelua, joka on ihan suoraan maahanmuuttovihamielistä. Jos sanotaan, että he kritisoi maahanmuuttopolitiikkaa, mutta sitten se keskustelu käydäänkin maahanmuuttajien ominaisuuksista tai heidän uskonnostaan ja niputetaan kaikki maahanmuuttajat yhteen ryhmään. Niin ei se mitään maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä ole, vaan se on ihan suoraan maahanmuuttovastaisuutta ja se on paljolti rasismia.

[...]

Toimittaja
Jos palataan tähän natsipuolueeseen, niin siihen liittyy sellainen asia, että se aikoo seuloa jäsenensä syntyperän perusteella. Kantasuomalaiset, saamelaiset ja suomenruotsalaiset kuulemma kelpaavat, mutta romanit, niistä ei nyt sitten osattu sanoa. Saattaa olla, että eivät kelpaisi, saatika sitten maahanmuuttajat. Onko tämmöinen Suomessa laillista?

Kristiina Kouros
Yhdistyslaki mahdollistaa kyllä jäsenten tiettyjä jäsenkriteereitä asettaa, mutta ne ei saa mun käsittääkseni perustua puhtaasti etniseen taustaan. En tiedä, miten he on muotoilleet sen niihin yhdistyksen sääntöihin. Ajatuksena se tuntuu mun mielestä mahdottomalta, että puhtaasti etnisen taustan perusteella seulottaisiin.

Toimittaja
Tällä tavalla tällaista viestiä sieltä kumminkin on tullut.

Kristiina Kouros
Joo ja se on mun mielestä yksi osoitus siitä, että tämän yhdistyksen tai puolueen tarkoitusperät, se kertoo siitä ideologiasta. Ja jos se nyt vaikka meneekin yhdistysrekisterissä läpi elikä he saa muotoiltua näin, että se kuulostaa siltä, että ei voida oikeudellisesti puuttua, niin minä korostaisi sitä, että se ei tarkoita sitä, että toiminta on ok. Ihmisten täytyy itse arvioida sitten, että haluaako he olla tukemassa tällaista. Eihän siinä sitten mitään, jos tällainen perustetaan ja se on marginaalinen yhdistys. Siihen riittää minimissään kolme ihmistä, jotka voi pyörittää sitä, jolloin sen merkitys yhteiskunnassa on sitten täysin mitätön. Ja myöskin ihmisten pitää mun mielestä vahvasti ottaa kantaa tällaisiin asioihin ja miettiä oma suhtautumisensa tähän toimintaan, tällaiseen natsipuolueeseen tai muihin ryhmiin, jotka mun mielestä leikki tulella, kun he puhuu halventavasti eri ryhmistä, ihmisryhmistä.

[...]

Toimittaja
Tässä ihmetyttää myös se, että Suomessa sodan jälkeen rauhansopimuksen mukaisesti fasisti- ja sotilasluontoiset järjestöt lopetettiin ja sillä perusteella muun muassa Lotta Svärd -järjestö aikoinaan. Onko ajat nyt muuttunut, kun kansallissosialistinen puolue mahdollisesti saadaan perustaa?

Kristiina Kouros
Ei säännöt siinä mielessä ole muuttuneet ja oikeastaan ne on vaan tiukentuneet. Eri Euroopan maissa on ihan tuorettakin lainsäädäntöä, jossa on kielletty natsimerkkejä, natsipuolueita. Mutta tässä on juuri tämä, että jos se toiminta verhotaan ikään kuin vähän poliittisesti korrektein termein näyttämään joksikin muuksi kuin mitä se on, niin voi olla, että se menee läpi siinä mielessä juuri yhdistyksenä. Mutta kyllä ihmisten täytyy se toiminta arvioida sitten ihan oikeasti sen perusteella, että mitä se viesti todellisuudessa on. Tämä liittyy myöskin tähän keskusteluun, että mitä saa sanoa ja mitä ei. On kysymys siitä, mitä sanotaan. On kysymys siitä, miten sanotaan, missä asiayhteyksissä sanotaan. Ja kyllä oikeudessa on tuomittu esimerkiksi Turusta kaupunginvaltuutettu Mäenpää aikoinaan sanoista, jotka eivät itsessään olisi olleet rasistisia, mutta siinä asiayhteydessä kokonaisuutena katsoen se oli selvästi halventavaa puhetta. Että kysymys on... Tässä on paljonkin käyty sitä keskustelua, että miten saa sanoa. No ei sekään tee asioita, että ne puetaan poliittisesti korrektille kielelle [toimittaja: kiertoilmaisuin], niin ei se tarkoita, että se tekee niistä oikeita. Kyllä ihmisten täytyy kuunnella, mitä sanotaan sen rinnalla.

Toimittaja
No sanomisista puheen ollen perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on nyt kiinnittänyt huomiota puheillaan. Puhunut muun muassa tällaisia lauseita kuin "kaiken maailman muslimit täällä hilluu ja kyykkii". Miltä tämä kuulostaa?

Kristiina Kouros
Se kuulostaa minusta maahanmuuttoviha... tai sanotaan tiettyjä ryhmiä vastaan vihamieliseltä puheelta ja halventavalta puheelta. En pidä sitä missään nimessä hyvänä toimintana.

Toimittaja
Entä laillisena?

Kristiina Kouros
No voi olla, että se menee siinä laillisuuden rajoilla. Tietysti nyt se, että hän ei sanonut sitä eduskunnan istuntosalissa, vaan ilmeisesti työhuoneessa. En tiedä, mitä muuta hän sanoi siinä yhteydessä. Mutta mulle se kysymys ei ole se, että onko se laillista vai ei. Mun mielestä kysymys on siitä, onko se moraalisesti oikein ja hyvää vai ei. Mä pidän sitä huomattavasti olennaisempana kysymyksenä kuin sitä, mikä on laillista tai ei. Mun mielestä, jos me mennään sellaiseen yhteiskuntaan, että me koko ajan mietitään sitä että... Ei oikeus pysty ratkaisemaan kaikkia asioita. Eikä se pidä olla se meidän moraalin mittari kuitenkaan. Se kuvastaa sitä, mutta kyllä meidän täytyy... [toimittaja: ihmisten itsemme...] itsemme käyttää omia aivoja ja miettiä, onko tämä hyvää. Mitä tämä tuottaa, tuottaako tämä jotain hyvää meidän yhteiskuntaamme tämä puhe vai ei.