tiistai 23. maaliskuuta 2010

Etelä-Suomen Sanomat: Kylmää järkeä maahanmuuttokeskusteluun

Etelä-Suomen Sanomat: Kylmää järkeä maahanmuuttokeskusteluun 23.3.2010

Maahanmuuttopolitiikka on tänä talvena kärjistänyt Suomessa sanoja ja tekoja. Suuntaus on valitettava ja se voi olla myös vaarallinen. Maahanmuuttopolitiikan kysymykset pitää saada napatuksi asialliseen ja kiihkottomaan keskusteluun ennenkuin tilanne kiristyy entisestään.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r) on nettisivuilla suoraan uhattu tappotuomiolla, vaikka ministeri vain toteuttaa yhdessä sovittua hallitusohjelmaa. Hallituksen ykkösrivi olisi voinut tulla julkisuuteen paljon napakammin tuomitsemaan vihankylvön ja antamaan tuen Thorsille.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat ilmoittaneet, ettei heidän puolueensa suvaitse rasismia. Nollatoleranssi tarkoittaa todellakin nollaa, ei esimerkiksi 0,1-toleranssia.

Maahanmuutto on tulokselliseksi havaittu tapa profiloitua puoluepoliittisesti. Suomessa perussuomalaiset ovat nostaneet kannatustaan lietsomalla maahanmuuttoasiaa, rasismia hipoen.

Maahanmuuttokeskustelussa pyörivät samassa lingossa kauppakeskuksessa ammuskellut maahanmuuttaja, turvapaikanhakijoiden lokoisaksi väitetyt olot, perheenyhdistämisen menettelyt ja karkotettavat isoäidit. Yleistämisen sijaan maahanmuuttoasioissa pitäisi katsoa eri tapausten menettelyjä ja harkita, onko jossain korjaamisen kohtaa.

On tyypillistä, että talouden kiristyessä kiristyvät asenteet maahanmuuttajia kohtaan. Miltei 60 prosenttia suomalaisista sanoi Helsingin Sanomien gallupissa viime viikolla, ettei halua lisää maahanmuuttajia. Suomeen tuli viime vuonna 6 000 turvapaikanhakijaa.

Hädänalaista on autettava, mutta lain väärinkäyttö on saatava estetyksi. Maahanmuuttopolitiikan menettelyjen pitäisi olla myös kansan oikeustajun mukaisia, tai muukalaisviha vain kasvaa.