perjantai 2. elokuuta 2013

Aamulehti: Jalkapalloilija ei tienaa tarpeeksi, virasto ei myöntänyt oleskelulupaa

Aamulehti: Jalkapalloilija ei tienaa tarpeeksi, virasto ei myöntänyt oleskelulupaa 2.8.2013
Aamulehti: Tapaus Sossou: yli 900 000 suomalaista ei täyttäisi oleskeluluvan tulorajavaatimusta 3.8.2013

Jalkapalloa kakkosdivisioonassa pelaava Ayao Sossou joutuu jättämään Tampereen viikon päästä. Tampereen Pallo-Veikoissa pelaava Sossou ei saanut Maahanmuuttovirastolta oleskelulupaa ja hänet käännytetään maasta torstaina.

Luvan saaminen tyssäsi siihen, että mies ansaitsee pelaamalla ja valmentamalla alle tuhat euroa kuussa. Maahanmuuttoviraston mukaan yksin asuvan pitää ansaita vähintään tuhat euroa.

– Suomi on kallis maa, mutta en osta mitään turhaa. Rahat riittävät ruokaan ja muuhun tarvittavaan, Sossou sanoo.

Hän tahtoisi pelata kauden loppuun. Yhdysvaltalainen Sossou on valittanut kielteisestä päätöksestä ja hakenut toimeenpanokieltoa.

Lue lisää perjantain Aamulehdestä.

_______________________________

Aamulehti: Tapaus Sossou: yli 900 000 suomalaista ei täyttäisi oleskeluluvan tulorajavaatimusta

Vuonna 2011 kaikkiaan 800 000 suomalaista on tienannut alle 1 000 euroa kuukaudessa bruttopalkkana.

Aamulehti kertoi perjantaina, että jalkapalloilija Ayao Sossou ei saanut Maahanmuuttovirastolta oleskelulupaa, koska hän ansaitsee alle tuhat euroa kuussa.

Suomessa oli vuonna 2011 noin 4,3 miljoonaa 18 vuotta täyttänyttä. Lähes joka viidennen suomalaisen vuosittainen bruttopalkka jää alle 12 000 euron. Sossou ei ole siis ainoa pienillä tuloilla sinnittelevä.

Bruttopalkasta ei ole vähennetty palkan sivukuluja, kuten veroja. Luvut selviävät Tilastokeskuksen tilastoista. Luvussa ovat mukana vain osan vuodesta työskentelevät, esimerkiksi vain muutaman viikon vuodessa töitä tekeviä opiskelijoita.

Maahanmuuttovirasto edellyttää yhdelle aikuiselle jäävän käteen palkan sivukulujen jälkeen vähintään 1 000 euroa kuukaudessa, jotta oleskelulupa voitaisiin myöntää.

Raja on suuntaa antava ja koskee ainoastaan EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevia oleskeluluvan hakijoita.

Myös eläkeläisistä osa elää alle 1000 eurolla kuussa.

Vähän tienaavien ja eläkeläisten lisäksi myös ilman lainaa elävät suomalaiset opiskelijat karkotettaisiin maasta, koska 560 euron kuukausiraja ei täyty.

Lue lisää lauantain Aamulehdestä.