tiistai 13. elokuuta 2013

Yle: Sanna Ukkola: Kuppi nurin!

Yle: Sanna Ukkola: Kuppi nurin! 13.8.2013

Kokoomus sinnittelee sitkeästi tappiosta toiseen, eivätkä gallupluvut ota oietakseen, joten kykypuolue turvautuu taas takuuvarmaan suosionkalastelukikkaan. Epäonninen puolue on näet havainnut, että kerjäläisten selässä on vielä nahkaa - ja kaivanut naftaliinista vanhat, tutut keinot. Mikä on takuuvarma tapa saada poliittisia irtopisteitä? No käyminen Rautatieaseman liepeillä kerjäävien romanien kimppuun, tietysti!

Kokoomus aikookin nyt ehdottaa kerjäämisen täyskieltoa. Eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Arto Satonen esitti hiljattain, että Suomi ottaisi mallia Tanskasta, jossa ulkomaalaisille voi kerjäämisestä seurata viiden vuoden porttikielto maahan.

"Tilanne on pahentunut, kun kerjäläiset leviävät pääkaupunkiseudulta erilaisiin kesätapahtumiin maakuntiin", Satonen huomautti Aamulehden haastattelussa.

Jaa, että ihan leviävät - vähän niin kuin ydinlaskeuma tai öljyvuoto. Kas, kun eivät luikertele.

Mutta mikäs siinä. Voihan niitä poliittisia irtopisteitä kerätä yhteiskunnan kaikkein heikoimpien kustannuksella. On köyhän vuoro maksaa! Porvarilla on aina joulu!

Sitä paitsi ihmiset taatusti pitävät shakkimestarinakin kunnostautuneen Satosen vaalitaktisesta siirrosta: kansalaisten asenteet kerjäläisiä kohtaan ovat tutkitusti kiristyneet. Kriminalisoidaan köyhyys, niin kenties persujen kelkkaan lähteneet puoluekarkurit palaavat takaisin kodin, uskonnon ja isänmaan jälleen löytäneen puolueen helmoihin.

Ja voihan olla, että nuo Kampin keskuksen liepeillä istuvat pari romania todella häiritsevät ohikulkevia ihmismassoja. Siellä ne kököttävät hiljaa asvatilla polvillaan - silmät epäilyttävästi maahan luotuina. Vaatteetkin ovat likaiset, ja kädet tärisevät. Näkeehän sen jo kauas, ettei niillä ole puhtaat jauhot pussissa.

Kerjäämiskieltoa perustellaan usein kaupunkiviihtyvyydellä. Seuraavaksi kannattaisikin kriminalisoida kodittomat, juopot ja spurgut, jotka oleskelevat usein esteettisesti miellyttävillä alueilla kuten rannoilla tai puistonpenkeillä.

Tai kuten Aino Ryökkynen asian muotoili Helsingin Sanomissa:

"Kerjäläiset pilaavat kauniin kaupunkimme. Eikö Helsingin kaupunki voi häätää noita kerjäläisiä pilaamasta turistien lomailua?"

Niin. Ikävää, että porvareiden ja turistien kesä menee pilalle, kun he joutuvat katselemaan jäätelönostoreissulla köyhää.

Porvaripuolueen ajama kerjäämiskielto kohdistuu ryhmään, joka on kärsinyt eriarvoisuudesta koko ikänsä. Tähän mennessä romaneilla on ollut sentään oikeus anoa lähimmäiseltä almua. Mutta varmasti sekin oikeus oli liikaa pyydetty: kokoomus palaa näet asiaan kesälomien jälkeen uutukaisella lakialoitteella. Jäämme odottamaan jännityksestä väristen!

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja