maanantai 26. elokuuta 2013

Yle: Vaasan ortodoksinen seurakunta vastaa monikulttuurisuuden haasteeseen

Yle: Vaasan ortodoksinen seurakunta vastaa monikulttuurisuuden haasteeseen 26.8.2013

Vaasan ortodoksinen seurakunta on varsin monikulttuurinen. Muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten jäsenten määrä on seurakunnassa lisääntynyt viime vuosina. Seurakunnan toiminnalle monikulttuurisuus asettaa haasteita.

Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Matti Wallgren arvelee seurakuntansa monikulttuurisuuden ja monikielisyyden lisääntyneen selvästi viime vuosina. Tilastotietoa seurakuntalaisista on noin viiden vuoden takaa ja arvio kehityksestä perustuu "näppituntumaan".

– Seurakuntalaisista noin 25 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia ja heistä on noin 17 prosenttia venäjänkielisiä eri maista, isä Matti Wallgren kertoo. Muiksi ryhmiksi hän listaa Euroopasta Balkanilta sekä esimerkiksi Etiopiasta ja Sudanista tulevat henkilöt.

– Viisi vuotta sitten luku oli noin 20 prosenttia. Kehitys näkyy toiminnassamme; jos meille liittyy vuositasolla 40 ihmistä, niin heistä kymmenkunta on suomen- tai ruotsinkielisiä, loput muun kielisiä, Wallgren arvelee.

Positiivinen haaste

Lisääntynyt monikulttuurisuus pakottaa seurakunnat pohtimaan toimintatapojaan. Niin myös Vaasan ortodoksisessa seurakunnassa, jossa toimintaa koordinoimaan on perustettu maahanmuuttajatoimikunta.

– Haastetta riittää, mutta se on positiivinen haaste, isä Matti Wallgren sanoo.

– Luvassa on mm. yksi maahanmuuttajien viikonlopputapahtuma, jossa on monikielinen liturgia ja luvassa on myös opetusta venäjänkielellä. Myös Kokkolassa, joka kuuluu meidän seurakuntaamme, toivon mukaan. Myös liturgiassa pyritään lukemaan esimerkiksi evankeliumiteksteja eri kielillä. Kaikenlaisia tapahtumia yritetään omien voimavarojen puitteissa pitää.

Kirkkoherra muistuttaa kirkon mahdollisuuksista maahanmuuttajien kotouttamisessa.

– Usein, kun maahanmuuttajia kotoutetaan, unohtuu, että kirkko saattaa olla ainoa sama asia kuin siellä kotona. Meidän kirkkomme on sama, vaikka kieli saattaa olla eri. Kirkko on siis ehkä ainoa asia, joka muistuttaa vanhasta kotimaasta.