torstai 1. elokuuta 2013

Kaarina Hazard: Rinnastuksen taito

Iltalehti, blogit: Kaarina Hazard: Rinnastuksen taito 1.8.2013

Soininvaaralaisten hommafoorumi. Tällä otsikolla kirjoitti toimittaja lehdessä tuommoisesta asiasta kuin kaupunkisuunnittelu. Että kovasti on porinaa yhdessä Facebook-ryhmässä siitä, mitenkä kivijalkakaupat selviävät. Ajatuksenvaihto intohimoista, hän raportoi, ja rinnasti Hommafoorumiin, jossa arvatenkin ajatustenvaihto, intohimoista myös. ”Ilmiönä Lisää kaupunkia Helsinkiin on tavallaan kivikaupunkifanien vastine maahanmuuttokriitikkojen Hommafoorumille.” Voisiko tuota paremmin sanoa.

Erojakin toki on, huomautti toimittaja. Ja onhan niitä. Esimerkiksi se, että yksissä keskusteluissa halutaan raiskata, kuohita ja tappaa, toisissa taas, noh, halutaan lisää kivijalkakaupunkia. Mutta että mikä ero näissä keskusteluissa lopulta on. Ei mikään. Maahanmuuttaja, sehän on vähän niin kuin ruma Prisma. Kaikkihan sen käsittää, että kerjäläinen on ennen muuta esteettinen haitta katukuvassa. Että ihan oikein tiivisti toimittaja porukan tunnot.

Jotekin minä oon tästä mielissäni. Että alkaa vihdoinkin joku tolkku löytyä tähän kaikkeen. Että kun noita palstoja, joissa toisia ihmisiä haukutaan, solvataan, toivotetaan tervemenneeksi mihin tahansa paitsi tänne, ja naisia erityisesti, huoritellaan, fantasiaraiskataan ja läskeiksi haukutaan, että nämä nimettömät nettikeskustelut vihdoinkin ihan arvovaltaisen Helsingin Sanomien taholta rinnastuvat keskusteluun kivijalkakaupoista. Kyllä rinnastuksia saa tehdä. Tällä tavalla järkevästi. Kohtuullistetaan ja tehdään ymmärrettäväksi. Jos joku uhkaa polttaa toisen ihmisen, niin toisaalta joku uhkaa polttaa roskakatoksen. Polttamisestahan molemmissa on kysymys. Kaupunkisuunnittelun solvaaminen ja ihmisen solvaaminen, sama asia. Ihminen, nimittäin, sehän on niin kuin ovi. Tai joku ruma talo. Tai, noh, hirveen rumanvärinen ständi tosi hyvännäköisen kaupan edessä. Olisiko Pitäjänmäestä läntisen Helsingin aluekeskukseksi. Tämä asia on ihan samanlaista keskustelua kuin se, pitäisikö ulkomaalaiset kuohita. Keskustelua molemmat. Helsingin parkkipaikkanormi. Kyllä minä sanoisin, että se ihmiskauppaan vertautuu. Kinkkisiä juttua kumpikin. Vaikeita.

Niin. On keskustelupalstoja ja on keskustelupalstoja, ja molemmat ovat, noh, keskustelupalstoja. Yksillä palstoilla fantasiasilvotaan toisia ihmisiä. Ja sitten on keskustelupalstoja, joissa keskustellaan siitä, pitäisikö Helsinkiin tulla tornitaloja vai ei. Oli jo aikakin, että nämä kaksi asiaa ihan neutraalisti tehdään samanarvoisiksi. Koska hei, keskustelua ne molemmat ovat. Rakentamisporina, neekerihaukkumisporina, sama asia. Koska ihminen, sehän on vähän niin kuin rakennus. Talo. Aika kaunis metafora lopulta. Elävä lapsi, mitä se muuta on kuin väärin sijoitettu roska-astia kaupunkikuvassa.