sunnuntai 25. elokuuta 2013

HS: Hbl: Uusnatseilla klubitila Helsingin Tattarisuolla

Helsingin Sanomat: Hbl: Uusnatseilla klubitila Helsingin Tattarisuolla 25.8.2013
Hbl: Nynazister driver klubb i Tattarmossen
Hbl, pääkirjoitus: Dalta inte med antidemokrater
Aamulehti: Hakaristi tervehtii tulijaa Tampereen uusnatsien tiloissa Pispalassa

Kansainvälisen uusnatsijärjestö Blood & Honourin Helsingin-osaston klubitilat sijaitsevat Tattarisuolla Tattarisuontien ja Kytkintien kulmassa, kertoo Hufvudstadtsbladet. Lehden mukaan tiloissa järjestettiin kesäkuun alussa skinhead-yhtye Marderin keikka. Tuolloin myös poliisille selvisi tilan olemassaolo.

"Skinheadeilla oli jonkinlainen grilli siellä", ylikomisario Jaakko Wallenius vahvisti Hbl:lle.

Lehden tietojen mukaan klubitila avattiin toukokuussa, jolloin perustettiin myös Facebook-sivu Blood & Honour Helsinki. Noin 500 tykkäystä kerännyttä sivua ei lehden mukaan enää Facebookista löydy.

Hbl:n vieraillessa paikalla nimettömänä pysyttelevät naapurit kertoivat, että päihtyneet klubivieraat aiheuttavat meluhaittoja joka viikonloppu.

Blood & Honour Helsingin edustajat eivät halunneet kommentoida asiaa Hbl:lle. Järjestö perustettiin Britanniassa 1980-luvun lopulla. Nimi on käännös Hitlerjugendin tunnuslauseesta "Blut und Ehre", suomeksi veri ja kunnia.

Aiemmin helsinkiläisillä skinheadeilla on ollut kerhotila ainakin Roihupellon teollisuusalueella. Sen taustalta löytyi Helsinki Skinheads ry, vuonna 1997 perustettu rekisteröity yhdistys.

________________________________

Hbl: Nynazister driver klubb i Tattarmossen

Den nynazistiska organisationen Blood & Honour aktiverar sig på olika orter i Finland. Under två somrar har man arrangerat festivaler på okänd ort i Birkaland och nu har en grupp öppnat en klubb i Helsingfors. Hbl avslöjar var klubben ligger.

Sedan några månader tillbaka har den nynazistiska organisationen Blood & Honour (BH) haft en klubblokal i huvudstadsregionen. Klubblokalens exakta läge har varit en noga bevarad hemlighet. Men nu har Hbl säkra uppgifter på att lokalen befinner sig på Kopplingsvägen i Tattarmossen, i bakre delen av en hall med bilverkstäder.

BH är en nynazistisk organisation som grundades i Storbritannien i slutet av 1980-talet. Gruppens namn är en översättning av den nazistiska ungdomsorganisationen Hitlerjugends paroll, "Blut und Ehre" (blod och ära). Kring millennieskiftet hade BH mycket aktivitet i de nordiska länderna och även flera sektioner i Finland.

– Organisationen kombinerar högerextrem aktivism och musik. Syftet är ofta att skapa en plattform där musiken kan fungera som en mötesplats för högerextremister av olika slag. Med erfarenhet från Sverige vet vi att i spåren av Blood & Honours verksamhet finns det mycket våld, säger Daniel Poohl, vd för den svenska antirasistiska stiftelsen Expo.

Klubben i Helsingfors verkar ha öppnat i maj då även Facebook-sidan Blood & Honour Helsinki upprättades. Sidan är i dag stängd men under sommaren uppdaterades den flera gånger med reklam för evenemang på klubben. Strax innan sidan stängdes för drygt tre veckor sedan hade den fått knappt 500 gillningar.

Träff vid ST1

Enligt e-postmeddelanden som Hbl tagit del av har samlingsplatsen inför fester på klubblokalen varit bensinmacken ST1 i hörnet av Tattarmossvägen och Kopplingsvägen i Tattarmossen. Under sommaren har flera grillkvällar arrangerats på klubben och den 8 juni hade det nynazistiska bandet Marder en spelning i lokalen.

Helsingforspolisen råkade ha en trafikkontroll i Tattarmossen samma dag. Samtidigt upptäckte man nazistklubben.

– En grupp skinheads hade något slags grillfest där, bekräftar överkommissarie Jaakko Wallenius.

Kommissarie Jari Taponen ledde trafikrazzian och vet därför mera om fallet.

– Vi märkte att nazister eller skinheads hade en klubblokal på Kopplingsvägen, säger Taponen som inte vill ange var exakt klubben ligger.

På Skyddspolisen vill man inte berätta om man känner till klubbens existens.

– Blood & Honour är inte speciellt aktiva i Finland, men vi följer med nätverkets verksamhet, säger överinspektör Tuomas Portaankorva på Skypo.

Försiktiga grannar

De flesta byggnader på Kopplingsvägen rymmer metall- och bilverkstäder. Hallar och förrådslokaler ligger sida vi sida och gårdar avgränsas med stängsel. Gatorna kantas av bilar som väntar på reparation.

– Jag vet inget om det här, säger en man på en av bilverkstäderna i området när vi visar en affisch från Marder-spelningen i juni (se bild). På affischen står Adolf Hitler och gör Hitlerhälsning under texten "Blood & Honour".

Några grannar vill däremot prata.

– Klubben ligger i den där byggnaden, bakom den sista dörren, säger en man vi möter nära bensinmacken och pekar på en dörr till en hall i hörnet av Kopplingsvägen och Tattarmossvägen. Mannen vill inte uppträda med eget namn eller ansikte. När jag visar Marder-affischen skakar mannen bekymrat på huvudet.

Klubbverksamheten verkar vara bekant.

Andra grannar bekräftar uppgifterna.

– Det är lugnt på vardagarna men varje fredag och lördag samlas de. Många är fulla och de för mycket oljud. Som mest har de varit upp till femtio personer, säger en man som också vill uppträda anonymt. Mannen berättar att många i området klagat till husets ägare på klubben. Men ägaren lär inte ha varit intresserad.

De grannar som delar hus med klubben vill inte prata.

Politisk verksamhet

Bredvid klubblokalens dörr ligger en soptunna med gamla korvpaket och cigarettfimpar. När Hbl knackar på dörren öppnar en man med rakat huvud och svart t-tröja. Vi ber honom inte om en kommentar, men kollar senare registerplåtarna på hans bil. Mannen visar sig ha ett öppet Facebookkonto där han pratar om att "supa på klubben". Förutom att mannen stoltserar med en SS-tatuering har han också laddat upp flera rasistiska bilder. Dessutom har mannen laddat upp en bild med texterna "Skrewdriver" och "Ian Stuart". Skrewdriver var ett mycket inflytelserikt brittiskt nynazistiskt band. Stuart var sångare i bandet och en av grundarna till internationella Blood & Honour.

På fredag är vi på plats igen och följer med trafiken kring klubben. Några bilar anländer och flera personer hänger utanför lokalen tidigt under kvällen. Flera av männen på plats har rakade huvuden och en är klädd i en Blood & Honour-tröja. En av bilarna på gården tillhör en man som sedan hösten 2012 deltagit offentligt som aktivist i nynazistiska Finska Motståndsrörelsen (FMR) – samma organisation vars aktivister var ansvariga för gasattacken mot Prideparaden i Helsingfors sommaren 2010 och knivhuggningen i Jyväskylä i januari 2013.

Efter några timmar åker FMR-aktivisten i väg från klubben, med bilen full av folk.

Även Marder, bandet som uppträdde på lokalen i juni, har kopplingar till FMR. Sångaren i bandet har ansökt om medlemskap i organisationen och bandet har spelat tillsammans med en FMR-aktivist som dömts för misshandel.

Daniel Poohl är inte överraskad över kopplingarna mellan FMR och BH.

– Det är väldigt vanligt att samma personer är med i flera typer av sammanhang, eftersom det är en ganska marginaliserad politisk miljö där de flesta känner varandra. Blood and Honours roll har ofta varit att skapa en infrastruktur av mötesplatser för den högerextrema miljön.

Klubblokalen i Tattarmossen är inte den första i Helsingfors där det uppstått kopplingar mellan den nynazistiska musiken och politiska verksamheten. Förra året vräktes en klubblokal på Kasåkerns industriområde där nynazister från FMR samlades till spelningar som annonserades av den nynazistiska kulturbloggen Musta Sydän.

– Man måste inte vara medlem i Blood and Honour för att gå på deras fester. Det är en mötesplats för högerextrema helt enkelt, säger Poohl.

Ägaren tiger

Enligt Fastighetskontoret är det Helsingfors stad som äger tomten på Kopplingsvägen. Byggnaderna hyrs ut av en Jukka-Pekka Hagerlund. Hagerlund sitter också i styrelsen för företaget Oy Power Trucks Finland Ltd som förmedlar lokaler i Tattarmossen via sidan tila1.fi – även den registrerad i Hagerlunds namn.

Jukka-Pekka Hagerlund, vad för verksamhet finns det i hallen du hyr ut?

– Tiotals hyresgäster, vad vill du? svarar Hagerlund per telefon.

Vad för slags verksamhet pågår bakom den sista dörren i hallen?

– Jag ger uppgifter om mina hyresgäster endast till myndigheter, svarar Hagerlund och lägger på.

Jag ringer upp Hagerlund på nytt.

Visste du att det också finns en nazistklubb bland hyresgästerna?

– Vad har du för problem? Du kan polisanmäla mig om jag gjort något fel! ropar Hagerlund och lägger på igen. Jag får inte tillfälle att fråga om lokalen uppfyller de lagstadgade kriterierna för en samlingslokal.

"Kivinen i telefon"

På sin numera stängda Facebooksida erbjöd Blood & Honour också ett "servicenummer" för klubbens gäster. När jag ringer första gången får jag inget svar. Men snart ringer en man upp mig.

– Värikuulapyssyt- ja tarvikkeet (paintballvapen och -utrustning) Kivinen i telefon, säger en man på finska med skratt i rösten.

Hur är det på klubben i Tattarmossen?

– Det är bra, svarar mannen.

Kommer det spelningar snart?

– Vi vet inte säkert ännu, men det lönar sig att skicka e-post och fråga.

Hur är det med grillfester?

– Jag vet inte ännu, men skicka e-post, säger mannen.

Jag presenterar mig inte under samtalet men ringer upp några dagar senare för att tala under eget namn.

– Vi vill inte delta i någon artikel, säger mannen som svarar.

På många orter

Efter många tysta år för Blood & Honour i både Finland och de övriga nordiska länderna finns det nu tecken på ett litet uppsving. Lokalen i Helsingfors är inte den enda nya verksamheten för organisationen. Under det andra veckoslutet arrangerade BH festivalen Nordic Summer Fest 2013 med band från flera nordeuropeiska länder.

Arrangörsgruppen är antagligen Blood & Honour i Orivesi, den enda sektionen i Finland som har varit aktiv under stora delar av 2000-talet.

Kim Fredriksson, som var aktiv i Blood & Honour i Malmö 1999 – 2002, är överraskad.

– Jag har förstått att man är på väg att starta upp igen, vilket förbryllar mig med tanke på den förvandling den högerextrema miljön har genomgått och fortfarande genomgår. Men antagligen har Blood & Honour fortfarande en social funktion, säger Fredriksson som klippte av banden till den svenska högerextrema miljön för ett år sedan.

Fredriksson tycker att klubben i Tattarmossen är en samhällsfråga som sträcker sig utanför klubbens väggar. På hans tid användes klubbarna för att stödja politiska grupper som Nationalsocialistisk Front i Sverige.

– Ju mera aktiviteter man har desto mera kommer man som rörelse ut på stan. Man kommer inte att stanna i lokalen, säger Fredriksson.

Mikael Brunila

Skribenten är journalist som länge har följt med den högerextrema rörelsen i Finland. Skribenten är också medförfattare till boken Äärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland).

-----

Hbl, pääkirjoitus: Dalta inte med antidemokrater

Problemet med demokrati är att även antidemokrater åtnjuter demokratiska rättigheter i sitt arbete för att avskaffa demokratin. Det är paradoxen som slår en när man läser dagens artikel av Mikael Brunila om nynazistföreningen Blood & Honour, som hittat en fristad för sin klubb i Tattarmossen.

Blood & Honour som grundades 1987 i England är förbjuden i Tyskland sedan år 2000. Spanien och Ryssland förbjöd grupperingen 2011 respektive 2012. I Finland har Skyddspolisen däremot tonat ned betydelsen av nynazismen överlag. Inte ens knivdådet i Jyväskylä i januari fick Skypo att rynka pannan.

I Tyskland gick polisens överbefälhavare i torsdags ut i medier och bad om ursäkt för att man i flera år underskattade den högerextrema gruppen NSU, som senare visade sig ha legat bakom två bombdåd, fjorton bankrån och nio mord.

Så länge Blood & Honours verksamhet i Tattarmossen går ut på att äta korv, dricka öl och lyssna på musik är gruppen skyddad av föreningsfriheten. Så ska det vara.

Det vore ändå förutseende av finska polisen – speciellt i detta samhällsklimat som så uppenbart väl tolererar utspel som riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens (Sannf) rasistiska svada i måndags – att göra det väldigt klart för nynazistiska grupperingar att de ligger under lupp, och att alla övertramp beivras beslutsamt och omedelbart.

____________________________________

Aamulehti: Hakaristi tervehtii tulijaa Tampereen uusnatsien tiloissa Pispalassa

Tampereella Pispalanharjun Näsijärven puoleisessa rinteessä Rantatiellä sijaitsee uusnatsien kerhotila. Suomessa on lukuisia erilaisia uusnatsiryhmittymiä. Pispalan kerhotilan tunnukset viittaavat ”Blood & Honour” -ryhmittymään. Kerhotila on ollut kyseisessä paikassa ainakin keväästä saakka, mahdollisesti kauemminkin.

Hufvudstadsbladet uutisoi sunnuntaina, että Helsingin Tattarisuolta on paljastunut kyseisen ryhmittymän kerhotila. Ryhmä toimii Helsingin ja Tampereen lisäksi useilla eri paikkakunnilla Suomessa. Ryhmittymä muun muassa järjestää konsertteja, joissa soittavat uusnatsien suosimat yhtyeet. Helsingissä kerhotila paljastui poliisille juuri keikan yhteydessä.

Blood & Honourin nimi on käännös saksan kielen sanoista Blut und Ehre, joka on suomeksi veri ja kunnia. Se oli Hitler-Jugendin iskulause natsi-Saksassa.

Tampereen-osaston kerhotiloissa järjestetään usein juhlia. Useimpina päivinä viikossa siellä on paikalla ryhmän jäseniä. Sunnuntaina paikalla ei ollut yhtään jäsentä.

Jo kerhotilan sisäänkäynti kertoo, mistä on kyse. B&H-kyltin alla on nahkainen sohvaryhmä ja pöytä. Sohvien edessä on hakaristillä koristettu tuhkakuppi ja plakaatti, jossa lukee skinheads. Ovessa on numero 18, josta uusnatsit johtavat aakkosten ensimmäisen ja kahdeksannen kirjaimen mukaisesti Adolf Hitlerin nimikirjaimet.

Uusnatsit ovat tehneet useita iskuja muun muassa vasemmistoa ja seksuaalivähemmistöjä vastaan viime vuosina Suomessa. Pispalassa kerhotilaansa pitävän ryhmän ei tiedetä olleen osallisena tällaisissa iskuissa.

Sosiaalisessa mediassa lukuisat eri ryhmittymät käyvät kamppailua uusnatseja ja äärioikeistoa vastaan. Internetissä muun muassa kerätään ja julkaistaan tietoa uusnatseista. Netissä julkaistaan muun muassa uusnatsien nimiä, kuvia, osoitteita ja henkilötunnuksia.