torstai 8. elokuuta 2013

Verkkouutiset: Maahanmuuttovirasto some-kampanjoinnista: Suomi ei käännytä ketään kuolemanvaaraan

Verkkouutiset: Maahanmuuttovirasto some-kampanjoinnista: Suomi ei käännytä ketään kuolemanvaaraan 8.8.2013

Suomi ei käännytä ketään turvapaikanhakijaa olosuhteisiin, jossa tätä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu, Maahanmuuttovirasto toteaa.

Maahanmuuttovirasto viittaa tapaukseen, jonka tiimoilta se on saanut torstaiaamuun mennessä reilut sata vetoomusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen egyptiläisen ”Markin” puolesta.

Samansisältöisiä vetoomuksia on saapunut virastoon lisääntyvässä määrin maanantaista, jolloin Facebookiin perustettiin ”Turvapaikka kristitylle Markille!” -kampanja. Kampanjassa kehotetaan ihmisiä ottamaan yhteyttä suoraan Maahanmuuttovirastoon, jotta se palauttaisi asian käsittelyyn.

Maahanmuuttovirasto sanoo, että yksittäisen turvapaikka-asian lopputulokseen vetoomuksilla ei voi vaikuttaa. Kaikkia turvapaikanhakijoita on kohdeltava tasapuolisesti ja Suomen puolueeton oikeusjärjestelmä takaa, että kaikilla on mahdollisuus varmistaa saamansa päätöksen lainmukaisuus.

- Kun Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksia, se tutkii kaikki turvapaikka- ja oleskelulupaperusteet. Jokaisen hakijan kohdalla arvioidaan yksilöllisesti, voisiko tämä kotimaahansa palautettaessa joutua vainon kohteeksi. Päätökset perustuvat Suomen ulkomaalaislakiin ja vakiintuneeseen oikeuskäytäntöön. Jokaisen päätöksen yhteydessä hyödynnetään myös turvapaikanhakijan kotimaasta hankittua ajantasaista maatietoa, virasto sanoo tiedotteessaan.

Maahanmuuttovirasto voi ottaa jo päättämänsä asian uudelleen käsiteltäväksi silloin, jos se on päätöstä tehdessään soveltanut lakia väärin tai tehnyt virheen hakemuksen käsittelyssä.

- Jos näin ei ole käynyt, mutta hakija kokee, että päätös on virheellinen, hän voi asiamiehensä avulla valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen. Vielä tämän jälkeen on mahdollista hakea valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta, virasto muistuttaa.