torstai 8. elokuuta 2013

Kirkko & Kaupunki: Tervetuloa moskeija

Kirkko & Kaupunki: Tervetuloa moskeija 5.8.2013

Pääkaupunkimme muuttuu jatkuvasti kansainvälisemmäksi. Muissa maissa syntyneet ja tänne muuttavat kaupunkilaiset ovat yhä suurempi väestöryhmä. Samalla haasteet erilaisuuden kohtaamiseen kasvavat. Seurakunnatkin pyrkivät muokkaamaan asenteita suvaitsevampaan suuntaan. Myös maahanmuuttajien ongelmia pyritään lievittämään heidän uskonnollisesta taustastaan riippumatta.

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komitea (ECRI) antoi heinäkuussa suosituksia siitä, miten Suomi voisi parantaa vähemmistöjensä kohtelua. Yhtenä niistä oli, että viranomaisten tulisi jatkaa toimia moskeijan saamiseksi Helsinkiin.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on suhtautunut moskeijahankkeeseen myönteisesti. Tähän on syytä yhtyä ja toivottaa moskeija tervetulleeksi, vaikka rakennushanketta ei ole vielä näköpiirissä.

Muslimeille moskeijan rakentaminen olisi merkki siitä, että heillä on oma tunnustettu paikkansa kaupungin katukuvassa. Moniarvoiseen kaupunkiin se myös sopii. Itse asiassa moskeijoiksi kutsuttuja rukoushuoneita on jo eri puolilla kaupunkia. Esimerkiksi tataareilla on ollut keskustassa sellainen vuosikymmeniä.

Erilaisten kulttuurien yhteiselo ei ole aina ongelmatonta. Valtaväestö joutuu päättämään omasta suhtautumisestaan uusiin tulokkaisiin. Maahanmuuttajat puolestaan tasapainoilevat suomalaisen yhteiskunnan ja oman kulttuurinsa välillä. Vaikka rasismi Suomessa vaikuttaisi olevan kasvussa, muslimit ovat pysyneet julkisissa kannoissaan maltillisina.

Yhteiseloa täällä ei yhtään helpota maailmalta tuleva uutisvirta, joka kertoo kristittyihin tai muihin uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista joissakin muslimimaissa. Tämä voi uhata myös turvapaikkaa hakenutta egyptiläistä Markia, josta tässä lehdessä kerrotaan. Usein loukkausten taustalla on silkkaa tietämättömyyttä tai omien poliittisten tai taloudellisten päämäärien ajamista, jossa islamia käytetään hyväksi.

Uutiset kertovat usein ääri-ilmiöistä, jotka eivät kosketa valtaosaa muslimeista. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt islamiin kohdistuvan fobian esiintymistä myös meillä. Tällaiselle sairaalloiselle kammolle ja pelolle ei kenenkään ole syytä antaa itsessään tilaa.

Tommi Sarlin, vs. toimituspäällikkö