torstai 29. elokuuta 2013

Yle: Perunaa nousee bulgarialaisvoimin

Yle: Perunaa nousee bulgarialaisvoimin 29.8.2013

Ulkomaalaisiin kausityöntekijöihin on totuttu jo mansikkamailla, marjametsissä ja turkistarhoilla. Nyt ulkomaalaiset kausityöntekijät ovat yleistymässä myös perunatiloilla vilkkaimpaan perunannostoaikaan. Perunatilat erityisesti Kalajoen seudulla palkkaavat yhä useammin kausityövoimaa ulkomailta.



Tänä syksynä perunannostotyössä keskipohjalaispelloilla on jo yhteensä toistakymmentä ulkomaalaista: Ukrainasta, Venältä, Virosta ja Bulgariasta. Tulijoita houkuttavat tienestit, joiden arvo esimerkiksi Bulgariassa on moninkertainen.

Mäkelän tilalle Kalajoen Himangan Hillilään on saapunut pariskunta Bulgariasta, Hristo Mikov ja Aleksandra Petrova. Pariskunta lensi Bulgarian Sofiasta Helsinkiin ja matkasi keskiviikkona junalla Kannukseen. Torstaiaamuna seitsemältä he nousivat perunannostokoneen kyytiin. Korjattavasta perunasta seulotaan pois roskat, kivet ja vanhat siemenperunat.

- Tämä työ tuntuu oikein hyvältä. Tätä työtä tulen tänne tekemään joka vuosi, sanoo Hristo Mikov.

Hän on Hillilässä nyt kolmatta syksyä. Aleksandra Petrova on puolestaan perunannostomatkalla Suomessa ensimmäistä kertaa.

Ulkomaalaiset sitoutuneita

Perunanviljelijä Kimmo Mäkelä kertoo, että ulkomaalaisiin työntekijöihin tilalla tutustuttiin kolme vuotta sitten.

- Se lähti liikkeelle siitä, että tällä alueella oli bulgarialaisia töissä ja he kävivät ystävilleen kysymässä töitä. Toki myös tuo helpotusta se, että Bulgaria on EU-maa. Esimerkiksi viisumia ei tarvita ollenkaan, liikkuminen on paljon helpompaa ja toki heillä on myös euro valuuttana kotimaassaan.

Muutaman viikon työstä ulkomaalaiset joutuvat maksamaan kolmenkymmenen viiden prosentin lähdeveron Suomeen.

- Se on iso summa heille, mutta toki he tienaavat puolen vuoden palkan viidessä viikossa Suomessa. On se heillekin hyvä asia, sanoo Kimmo Mäkelä.

Ulkomaalaisten palkkaamista syksyisin lisää työhön sitoutuminen. Keväällä siemenperunanottoon voi saada omaltakin seudulta koulutyöstä vapautuvia lukiolaisia, mutta syksyisin he ovat opiskelemassa, eivätkä ehdi perunapellolle.

- Sesonkityöhön on vaikea saada niitä, jotka ovat motivoituneita työntekoon. Kuitenkin ollaan pitkää päivää pellolla ja se on fyysisestikin raskasta.

Kimmo Mäkelän mukaan bulgarialaisten kanssa voi sopia ensi vuoden työstä jo nyt, mikä helpottaa suunnittelua.

Lapset ikävöivät

Ambulanssinkuljettajana toimiva Hristo Mikov ja vaimo Aleksandra Petrova jättivät kaksi lastaan isovanhemmille Bulgariaan perunankorjuun ajaksi.

- Tietysti lapset kaipaavat meitä näiden viikkojen aikana, toteaa Aleksandra Petrova.

- Tarvitsemme tätä työtä, siksi olemme täällä, sanoo puolestaan Hristo Mikov.

Mikov ja Petrova yöpyvät Mäkelän tilalle talvella valmistuneessa asunnossa. Töitä tehdään kellon ympäri, mutta sadepäivinä perunaa ei nosteta. Viisi-kuusi viikkoa kuluu nopeasti. Kumpikin on valmis tulemaan vuoden kuluttua uudestaan.