torstai 8. elokuuta 2013

Yle: Afgaanipakolaisten kotoutuminen on ollut suuri onnistuminen

Yle: Afgaanipakolaisten kotoutuminen on ollut suuri onnistuminen 8.8.2013

Ylä-Savoon saapuneet afgaanit ovat viihtyneet paikkakunnilla mainiosti. Myös paikalliset ihmiset ovat toivottaneet afgaanit tervetulleiksi. Ylä-Savoon on tulossa toinen afgaaniperheiden ryhmä syyskuun puolessa välissä.

Iisalmeen, Sonjajärvelle ja Lapinlahdelle alkuvuodesta tulleiden afgaanipakolaisten kotoutuminen Ylä-Savoon on onnistunut erittäin hyvin.

Vaikka kylmä ja pitkä talvi ihmetytti tullessa, viimeistään kevään ja kesän tultua tulijoiden sydämet sulivat.

Kaikki 39 saapunutta henkilöä ovat päässeet jo vauhtiin kielen opiskelussa ja ovat kiinnostuneita suomalaisesta kulttuurista. Afgaanit ovat mieltyneet kovasti uuteen asuinympäristöönsä, sen luontoon ja ihmisiin, kertoo pakolaiskoordinaattori Tiina Miettinen.

- Ainoastaan talvesta he kyselivät, että kestääkö tämä pitkäänkin. Mutta ensi kertaa nähty lumi sai afgaanilapset onnellisiksi ja monet aloittivat jopa hiihtoharrastuksen, Miettinen lisää.

Afgaanit ovat onnistuneet löytämään oman ruokakulttuurin tuotteita paikallisista kaupoista, vaikka myös suomalainen ruoka on alkanut maistua vähitellen.

- Lapset moittivat kyllä aluksi, että ruoka ei maistu oikein miltään, mutta parin kuukauden päästä maut ovat tulleet tutummiksi, Miettinen toteaa.

Kotoutuminen on yksilöllinen prosessi

Aiemmat kokemukset ja elämä vaikuttavat kotoutumisen onnistumiseen. Ylä-Savossa sopeutumista on edesauttaneet paikalliset ihmiset. SPR:n ystävätoiminnan kautta perheet ovat saaneet yläsavolaisia tukihenkilöitä, joiden aktiivinen apu on ollut erittäin tärkeää.

- Afgaanit ovat saaneet tietoa Suomesta ja samalla paikkakuntalaiset ovat päässeet tutustumaan afgaanikulttuuriin, näin tiedonvaihto on molemminpuolista, iloitsee Miettinen.

Afgaanit ovat osallistuneet myös itse aktiivisesti vapaaehtoistyöhön. Osa yksinhuoltajaäideistä on jo iäkkäämpiä, ja lapset ovat aikuisia. Heille on ollut tärkeää olla auttamassa, koska he ovat saaneet itse paljon apua vastaan.

- Heidän kaikkien suuntana ei välttämättä ole työuran luominen Suomessa, mutta heillä on kyllä paljon muuta annettavaa, Miettinen huomauttaa.

Ensimmäisen pakolaiserän onnistuminen tuo odotuksia myös seuraavan joukon saapumiseen. Nyt palikat ovat hallussa, miten paketti voitaisiin saada toimimaan jatkossakin. Ensimmäisestä ryhmästä saatujen kokemusten pohjalta valmistellaan pakolaisten vastaanottamisen toimintamallia kuntiin.

- Nyt tiedämme mitä pitää ottaa huomioon, kun luodaan vastaavanlaista toimintamallia. Toivottavasti onnistumme myös jatkossa yhtä hyvin, Miettinen toteaa.