perjantai 23. elokuuta 2013

HS: Eva Biaudet joutui uhkailun kohteeksi

Helsingin Sanomat: Eva Biaudet joutui uhkailun kohteeksi 23.8.2013

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'ta on ahdisteltu viikon sisällä kahdesti tämän kävellessä päiväsaikaan kadulla Helsingin keskustassa.

Toisella kerralla hän oli kävelemässä kadulla työtoverinsa kanssa, kun ohi kävellyt ihminen yritti estää hänen kulkemistaan ja uhkaili häntä kovin sanoin.

Biaudet'n mukaan aggressiivinen käytös kohdistui nimenomaan häneen. Uhkailija yhdisti Biaudet'n rkp:hen, mutta ei puhunut suoraan vähemmistövaltuutetun tehtävästä.

"Hän ei käynyt kuitenkaan käsiksi, vaikka oli lähellä minua. Olen ollut kymmeniä vuosia tällaisissa tehtävissä, ja tällaista on sattunut todella harvoin. Esimerkiksi presidentinvaalikampanjan aikaan oltiin paljon liikenteessä, eikä tällaista tapahtunut kertaakaan."

Toinen tapaus ei ollut Biaudet'n mukaan yhtä uhkaava, mutta siinäkin ihminen käyttäytyi hyvin aggressiivisesti.

"Tulee jollain lailla huoli tästä ilmapiiristä ja miettii, että kertooko se ihmisten lisääntyneestä pahoinvoinnista", hän pohtii.

Biaudet on saanut myös aiempaa enemmän vihapostia kirjeitse ja sähköpostilla.

Kesän alussa hänelle ei kuitenkaan tullut tappouhkausviestejä, joita lähetettiin anonyymin tor-verkon kautta useille suomenruotsalaisille toimittajille ja poliitikoille. Poliisi alkoi tutkia uhkauksia.

Biaudet ei tehnyt poliisille ilmoitusta kokemastaan ahdistelusta.

"Nämä ovat vakavia asioita, eikä voi olla hyväksyttävää, että joutuu pelkäämään, että ihmiset kohtelevat toisiaan näin. On tärkeä pohtia, miten vihapuheeseen tai aggressiiviseen käytökseen otetaan etäisyyttä mutta ei ainakaan näytetä, että tällainen olisi sallittua."