tiistai 13. elokuuta 2013

Vantaan Sanomat: Poikkeuksellinen laittoman maahantulon vyyhti paljastui – epäiltyinä suomalaisia

Vantaan Sanomat: Poikkeuksellinen laittoman maahantulon vyyhti paljastui – epäiltyinä suomalaisia 13.8.2013

Rajavartiolaitos on paljastanut Helsinki-Vantaan lentoasemalla huomattavan määrän Vietnamista lentäneitä laittomia maahantulijoita viimeisimmän kuukauden aikana.

Tapausten epäillään olevan Euroopan laajuista kansainvälistä rikollisuutta, jonka takana on yksi järjestäytynyt rikollisryhmä. Epäiltyjen joukossa on Suomen kansalaisia.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö tutkii useiden henkilöiden osalta rikoksia, joiden nimikkeinä ovat törkeä laittoman maahantulon järjestäminen, törkeä ihmiskauppa, valtionrajarikos, väärän henkilötiedon antaminen ja huumausaineen käyttörikos.

– Viimeisen kuukauden aikana on aloitettu neljä esitutkintaa, jotka kaikki vaikuttavat liittyvän oleellisesti toisiinsa, kertoo rikostorjuntayksikön varapäällikkö, tutkinnanjohtaja Jukka Tekokoski.

Törkeän laittoman maahantulon järjestämiseen liittyy neljä tapahtumaa, joissa 17 henkilöä on tullut Vietnamista maahan ja seitsemän on yrittänyt maahantuloa.

Rikoksista epäillyt ovat Suomen, Vietnamin, Saksan ja Kiinan kansalaisia, joista valtaosa on vietnamilaislähtöisiä.

– Epäillyistä useampi kuin yksi on Suomen kansalainen. He ovat taustaltaan vietnamilaisia, Tekokoski selvittää.

Laittomat maahantulijat ovat olleet pääosin noin 20–30-vuotiaita vietnamilaisia miehiä ja naisia. Joukossa on myös alaikäisiä nuoria. Henkilöiden välillä ei vaikuta olevan sukulaissuhteita.

Rajavartiolaitos osasi varautua uuteen ilmiöön, kun Euroopan ainut suora reitti Vietnamiin avattiin Helsinki-Vantaan ja Hanoin välillä 14. kesäkuuta.

Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö Pentti Alapelto kertoo, että valmistautuminen tuotti tulosta jo heinäkuun alussa, jolloin ensimmäiset laittomat maahantulijat saatiin kiinni rajatarkastuksissa. Tämän jälkeen kiinni jääneitä on ollut yli kaksikymmentä.

– Osa laittomista maahantulijoista on saapunut Suomeen ilman matkustusasiakirjoja ja osa on yrittänyt maahan impostoreina, eli käyttämällä toiselle henkilölle kuuluvaa passia, Alapelto sanoo.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö käynnisti tutkintatoimet 14. heinäkuuta.

– Kymmeniä henkilöitä on puhutettu tutkinnan aikana. Viisitoista on kiinniotettu, kaksitoista pidätetty, kolme on määrätty matkustuskieltoon ja kolme asetettu tutkintavankeuteen, Tekokoski selvittää.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Suomi on ollut kauttakulkumaa ja laittomien maahantulijoiden on ollut määrä jatkaa matkaa Keski-Eurooppaan.

– Ranskaan, Saksaan ja Iso-Britanniaan, Tekokoski luettelee.

Yhdeksän seitsemästätoista vietnamilaisesta on hakenut turvapaikkaa.

– Muutaman uskotaan olleen törkeän ihmiskaupan kohteena, Tekokoski sanoo.

Tapausten taustalla olevasta järjestäytyneestä rikollistoiminnasta kertoo esimerkiksi se, että rajatarkastuksissa on jäänyt kiinni ihmisiä, joiden epäillään osallistuneen laittomien maahantulijoiden järjestämiseen Suomeen tekemällä matkajärjestelyjä ja muuten opastamalla heitä.

– Selvitämme yhä, mitä maahantulotapauksissa on maksettu ja luvattu, Tekokoski toteaa.

Rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen kuvaa rikosvyyhtiä ”todella mittavaksi”. Osa epäillyistä on ollut tutkinnassa yhteistyöhaluisia, osa ei.

– Esitutkinta valmistuu alkusyksyn aikana, Kettunen kertoo.

Rikostorjuntayksikkö tekee tiiviisti yhteistyötä Europolin ja muiden ulkomaiden viranomaisten kanssa.

– Vielä ei ole tehty yhteistyötä Vietnamin viranomaisten kanssa, Tekokoski sanoo.