torstai 22. elokuuta 2013

Kotimaa24: Moniuskontoisuus päiväkodeissa koetaan hankalana

Kotimaa24: Moniuskontoisuus päiväkodeissa koetaan hankalana 22.8.2013

Päiväkotien uskontokasvatuksen kysymyksiin törmätään yleensä ruokailun, lasten pukeutumisen sekä vuodenkierron juhlien kautta. Päiväkodeissa toteutettavaa uskontokasvatusta tutkineet lastentarhanopettaja, teologian maisteri Silja Lamminmäki-Vartia ja yliopistonlehtori, FT Arniika Kuusisto pahoittelevat, että uskontojen moninaisuus kuitenkin usein näyttäytyy hankaluutena.

Eri uskontojen läsnäolo päiväkodeissa synnyttää yleensä keskustelun osallistumisesta ja ei-osallistumisesta korvaavine järjestelyineen. Lamminmäki-Vartia ja Kuusisto huomauttavat, että jo nykyinenkin opetussuunnitelma kuitenkin tarjoaisi rikkaan tavan tuoda esille uskonnollisen kulttuurin moninaisuutta.

- Erilaisten tapojen ja juhlien kautta identiteetti ja katsomus ovat myönteisesti lapsessa läsnä. Miksei päiväkodeissa, joissa on muslimilapsia, vietetä joulun ohella muslimien vuodenkierron tärkeitä juhlia? Lamminmäki-Vartia haastaa.

Yhtenä hankaluutena tutkijat näkevät monikulttuurikeskustelun, jossa uskonnolla ei välttämättä yleisesti nähdä - tai haluta nähdä - roolia. Uskontoa käsitellään pinnallisesti yksittäisten joulukuvaelma- tai suvivirsiesimerkkien kautta.

- Teemat koetaan vaikeiksi. Uskonto ei ole kovin monelle kahvipöytäkeskustelun aihe, vaan kuuluu henkilökohtaisen elämänpiirin pariin. Uskonnosta puhuminen koetaan tenttaavaksi, Arniika Kuusisto sanoo.