lauantai 10. elokuuta 2013

Lapin Kansa: Työvoimapulaa työttömyydessä

Lapin Kansa: Työvoimapulaa työttömyydessä 10.8.2013

Yksi ratkaisematon yhtälö – monien joukossa – tuntuu olevan ristiriita työvoimapulan ja työttömyyden välillä. Miksi kohkataan ulkomaisen työvoiman perään aikana, jolloin työttömyys kasvaa, ja työnsaanti vaikeutuu.

Moni poliitikko ei malta olla tarttumatta tähän äkkiseltään oudolta tuntuvaan ristiriitaan, vaan käyttää sitä häikäilemättömästi hyväkseen: kun on työttömiä, ei voi olla työvoimapulaa. Ja kun ei ole työvoimapulaa, kotisorvien ääreen ei muilla ole asiaa.

Suomessahan on omasta takaa 300 000 työttömän työvoimavarasto. Tästä näkökulmasta katsottuna meillä ei siis voi olla työvoimapulaa.

Ajatuskulma on liian yksinkertainen ja harhauttaa.

Suomessa oli alkukesästä avoinna yli 80 000 työpaikkaa. Näin kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Moniin näihin työpaikkoihin on tunkua, mutta varsin usein yrityksellä on vaikeuksia saada tekijöitä.

Kyse on kohtaannon ongelmasta. Pohjoisen työttömäksi jäänyttä timpuria ei voi palkata hoitotädiksi helsinkiläiseen hoivakotiin.

Ja vaikka löytyisikin ammattia taitoa vastaava työpaikka etelästä, luja kotipaikkauskollisuus pidättelee – tai viimeistään pääkaupunkiseudun asuntopula.

Maailmanlaajuisen taantuman aiheuttama talouden muutos on vähentänyt työpaikkoja etenkin teollisuudesta. Kun paperia tai paperikoneita ei enää mene maailmalla kaupaksi, niiden tekijöitä ei enää tarvita.

Nämä tehtaat toimivat usein pienten kaupunkien vetureina. Ja kun siellä päämoottori pysähtyy, koko kulku jämähtää paikalleen.

Samaan aikaan palvelualoilla koetaan työvoimapulaa. Sairaanhoitajia on rahdattu epätoivon vimmalla Espanjasta ja Filippiineiltä Suomeen aukkoja paikkaamaan.

Moni työpaikka ei suomalaiselle edes kelpaa. Kyse on harmillisen usein työolosuhteista, työehdoista ja palkoista, jotka eivät houkuttele. Suomalaisia niihin ei saa kirveelläkään.

Niinpä nämä paikat on täytetty ulkomaalaisilla.

Kehitys ei näy Lapissa. Maahanmuuttajien keskittymä on pääkaupunkiseudulla. Sanotaan, että jos kaikki ulkomaalaiset lähtisivät Helsingissä työpaikoistaan, koko metropolialue pysähtyisi.

Jo nyt Suomeen muuttaa enemmän väkeä kuin koskaan itsenäisyytemme aikana. Mukana on paljon myös paluumuuttajia, esimerkiksi Ruotsista. He ovat tietysti kaikkien mielestä tervetulleita kotiin, mutta heidän työpanoksensa ei kaikkialle riitä.

Suomi tarvitsee myös ”oikeita” maahanmuuttajia ihan itsekkäistä syistä.

Ongelmana tosin on, ettei Suomi pysty nykyisiäkään hyödyntämään.

Joukossa on näet runsaasti ammattinsa osaavaa ja koulutettua väkeä, kuten lääkäreitä ja opettajia. He päätyvät aivan liian usein niin sanottuihin hanttihommiin.

Monille palvelu- ja hoiva-alalle uhkaa iskeä sellainen työvoimapula, että Suomi ei siitä yksin selviä.

Ei olisi mitään mieltä jäädä odottelemaan, että työttömät suomalaiset täyttäisivät nuo paikat.