Helsingin Sanomat: Pääministeri Sipilän tavannut paperiton irakilainen joutui nettivihan kohteeksi: "Todistan ikäni, kun saan henkkarini" 9.9.2015
Pääministerille tv-lähetyksessä 17-vuotiaaksi esittäytynyt Oulun vastaanottokeskuksen asukas ei pystynyt todistamaan ikäänsä ja saa nyt suomalaisilta tappouhkauksia.
MTV:n uutislähetyksessä lauantaina pääministeri Juha Sipilän tavannut Oulun vastaanottokeskuksen asukas kertoi olevansa 17-vuotias, vaikka näyttää vanhemmalta. Haastattelu nostatti myrskyn sosiaalisessa mediassa.
Sunnuntaina perussuomalainen Naantalin kaupunginvaltuutettu jakoi blogissaan kuvakaappauksia miehen sosiaalisen median profiileista ja väitti haastatellun miehen huijanneen sinisilmäistä pääministeriä. Väitteisiin tarttuivat erilaiset verkon rasismi- ja väkivaltasivustot.
"Olen todellakin seitsemäntoista. Todistan sen, kun saan henkilöllisyystodistukseni Irakista", mies kertoo HS:lle. Hän on kertomansa mukaan kulkenut noin kaksi kuukautta kestäneen matkan Bagdadista Turkkiin ja koko Euroopan halki Suomeen ilman papereita.
Kahdessa VKontakte-sivustolle perustetussa profiilissa nuorukainen ilmoittaa syntymävuodekseen 1995.
"VK:n ikäraja on kuusitoista. Valehtelin niissä ikäni ylöspäin, että sain profiilin perustettua."
Blogikirjoituksen jälkeen haastateltavalle alkoi sataa vihapostia ja tappouhkauksia.
Mies ei ole laskenut tarkalleen, montako uhkausta hän on saanut.
"Monta", mies kuittaa. Osasta hän lähettää HS:n toimittajalle kuvakaappaukset.
"Minä pelkään. Viesteissä kerrotaan, että olen kohde ja että päästäni on luvattu yli 10 000 euron palkkio", mies kertoo. Maanantaina hän kertoi HS:lle selvittävänsä asioita Oulun poliisilaitoksella.
Vielä tiistaina Oulun poliisi ei kuitenkaan ollut saanut miehen nimellä tehtyä rikosilmoitusta. Myöskään muita selvitykseen viittaavia ilmoituksia ei poliisin tietojärjestelmästä löytynyt.
Turvapaikanhakijat viedään tavallisesti ennen vastaanottokeskukseen majoittamista poliisiasemalle rekisteröitäväksi. Kyseisen miehen mahdollisesta turvapaikkahakemuksesta HS:lla ei ole tietoa, sillä poliisin ulkomaalaisyksikön mukaan hakemuksia ei keskeneräisinä asioina voida kommentoida.
Myöskään Oulun vastaanottokeskus ei halunnut keskustella miehestä. Keskus on pahasti ruuhkautunut, ja sen työntekijät toivovat työrauhaa.
MTV:n lähetyksessä lauantaina mies kertoi, että hänet siepattiin ja hänen isänsä tapettiin.
"Se tapahtui Bagdadissa juuri ennen kuin tulin tänne. Perheeni joutui maksamaan, että saimme lunastettua isäni ruumiin", mies kertoo HS:lle.
Hän kertoo tulleensa siepatuksi samaan aikaan kuin isänsä. Hän kertoo, että oli siepattuna "minuutteja".
Kuka tämän takana oli?
"Militia", mies vastaa ja tarkoittaa jotain sotilaallista ryhmittymää. Tarkentaviin kysymyksiin hän ei vastaa.
Mies kertoo olevansa sunnimuslimi, mutta ei ole poliittisesti suuntautunut. Hänen sosiaalisessa mediassa jakamansa kuvat ja päivitykset tukevat väitettä. Kiinnostuksen kohteina ovat kehonrakennus ja musiikki.
Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Irakissa kyllä toimii useita shiiamuslimien militanttijärjestöjä, jotka sieppaavat ihmisiä. Samaa tekee myös terroristijärjestö ISIS.
HS:lle mies kertoo "oikean" sukunimensä. Hänen kertomansa nimi on eri kuin naantalilaisvaltuutetun blogissa väitetty sukunimi. HS ei voi kuitenkaan varmistaa nimeä tai muitakaan miehen tietoja mistään puolueettomasta lähteestä.
Internetin "salapoliisit" ovat etsineet ja löytäneet sosiaalisessa median profiileja, joiden kuvissa esiintyvä mies näyttää tutulta. Joissakin profiileissa myös miehen HS:lle kertoma sukunimi on pieniä translitterointipoikkeuksia lukuun ottamatta sama. Yhdessä profiileista käyttäjän käymissä keskusteluissa haukutaan Bulgariaa ja uhataan tappaa bulgarialaisia.
Sosiaalisessa mediassa mikään ei ole niin helppoa kuin huijaaminen. Kuka vain voi esiintyä kenenä tahansa, ja asioiden tarkistaminen on työlästä tai peräti mahdotonta.
HS kysyi mieheltä, onko tämä ollut Bulgariassa. Hän vastaa kyllä.
"Joo. Olin vuoden tien päällä. Surkea paikka."
Yksi hänen nimelleen rekisteröity sosiaalisen median profiili on ollut aktiivinen ja kertonut opiskelevansa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa sijaitsevassa koulussa loppuvuodesta 2012. Siitä on jo kolme vuotta. Mikäli hän on nyt 17-vuotias, hän olisi ollut Bulgariassa ollessaan arviolta rippikouluikäinen.
Miksi tämä Ouluun tiensä löytänyt mies sitten edes halusi Bulgariaan, jos se kerran on surkea paikka?
"Yritin kävellä Suomeen", hän vastaa. Bulgariasta hänet lähetettiin takaisin Irakiin.
"Sitten yritin Kreikan kautta, ja se toimi."
Kuluneen kesän aikana mies kertoo matkustaneensa Bagdadista ensin Turkkiin, sitten Kreikkaan. Kreikasta hän jatkoi Makedonian, Serbian, Unkarin, Itävallan, Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen.
Mies vakuuttaa, että on halunnut koko ajan Suomeen ja rakastaa nyt täällä olemista.
"Minä lähinnä odottelen, mitä seuraavaksi tapahtuu."
Maahanmuuttoviraston sivujen mukaan epäselvissä tapauksissa turvapaikanhakijalle voidaan tehdä oikeuslääketieteellinen ikätutkimus. Virastolla pitää olla vahvat syyt epäillä tutkittavan antamien tietojen luotettavuutta. Tutkimusta ei voi kuitenkaan tehdä ilman tutkittavan lupaa.