keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Talouselämä: Stubb pakolaisista: "Summat ovat verrattain pieniä koko budjettiin suhteutettuna"

Talouselämä: Stubb pakolaisista: "Summat ovat verrattain pieniä koko budjettiin suhteutettuna" 9.9.2015
Helsingin Sanomat: Maahanmuutosta tulossa lisälasku budjettiin – ensi vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallitus tutustuu "rauhassa" EU-komission keskiviikkona tekemään esitykseen turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli keskiviikkona puheessaan EU-parlamentissa taakanjakomallin, jossa yhteensä 160 000 turvapaikanhakijaa jaettaisiin jo aiemmin käytetyn laskukaavan mukaan. Suomen osuus olisi kaksi prosenttia eli 2 400 uutta kiintiöturvapaikanhakijaa.

Komissio on luvannut taakanjakoon osallistuville jäsenmaille myös taloudellista tukea, 6 000 euroa jokaista turvapaikanhakijaa kohti. Se tarkoittaisi Suomelle 20:tä miljoonaa euroa, jos taakanjakoon lähdetään mukaan.

Kokoomuksen hallituskumppanit ovat suhtautuneet taakanjakoon nihkeästi, perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini suorastaan torjuvasti. Myös pääministeri Juha Sipilän johtama keskusta kannattaa vain vapaaehtoisia kiintiöitä.

Stubb kertoo Talouselämälle, että "kokoomuksen linja on humaani ja käytännönläheinen".

"Ratkaisut yhdessä"

Hänen mukaansa Suomella pitäisi olla kaksi tavoitetta: "Ensinnäkin aidosti suojelun tarpeessa olevien ihmisten on päästävä turvaan."

"Turvapaikkahakemusten käsittelyn ja aiheettomasti turvapaikkaa hakeneiden palauttamisen on oltava oikeudenmukaista ja tehokasta. Toiseksi tilanne Euroopassa on saatava hallintaan. Se on yhteinen etu."

Stubbin mukaan mikään EU-maa ei voi vastata tähän haasteeseen yksin, vaan ratkaisut on haettava yhdessä.

"Eurooppaan ja myös Suomeen tulee joka tapauksessa paljon turvapaikanhakijoita. Kyse on siitä, tapahtuuko se hallitusti vai hallitsemattomasti. Hallittu tapa on kaikkien näkökulmasta parempi. Nyt tutustumme rauhassa komission ehdotuksiin."

"Tarvitsemme maahanmuuttoa"

Stubb ei näe turvapaikanhakijoiden vastaanotossa ja kotouttamisessa suuria taloudellisia ongelmia.

”On syytä muistaa, että kyse on hädänalaisten ihmisten auttamisesta ja Suomen kansainvälisten sitoumusten noudattamisesta, ei ensisijaisesti taloudesta. Sekä turvapaikanhakijoiden vastaanotto että mahdollinen kotouttaminen vaativat lisäresursseja, mutta summat ovat toki verrattain pieniä koko budjettiin suhteutettuna."

"Jos onnistumme kotouttamisessa ja maahanmuuttajien sopeuttamisessa suomalaiseen yhteiskuntaan, se on meille myös valtava potentiaali. Väestörakenteemme on auttamatta vaikea, tarvitsemme myös maahanmuuttoa, jotta huoltosuhde olisi parempi. Siksikin alkuvaiheen sopeutumiseen ja kotouttamiseen kannattaa panostaa. Se auttaa myös välttämään niitä ongelmia, joita maahanmuuttoon on Euroopassakin liittynyt", Stubb sanoo.

________________________________________


Helsingin Sanomat: Maahanmuutosta tulossa lisälasku budjettiin – ensi vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa

Hallitus joutui aloittamaan tänään keskiviikkona budjettiriihensä synkkenevissä taloustunnelmissa. Turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt myös budjetintekijät ja työttömyystilanne heikkenee yhä jyrkästi. Maahanmuutosta on tulossa Suomeen lähivuosina suuri lasku.

Yksin kotouttamisrahoja tarvitaan jo ensi vuonna selvästi enemmän kuin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) elokuun budjettiesityksessä arvioitiin.

HS:n tietojen mukaan oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esittäisi budjettiriihessä, että kotouttamiseen varattaisiin jo ensi vuonna reilut 300 miljoonaa euroa.

Stubbin pohjaesityksessä kotoutukseen on varattu vain 105 miljoonaa. Laskelma perustui oletukseen, että turvapaikanhakijoita tulisi tänä vuonna Suomeen 2 750. Nyt puhutaan jo kymmenkertaisesta turvapaikanhakijoiden määrästä tälle vuodelle.

Ensi vuonna turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan HS:n tietojen mukaan nousevan jopa 50 000:een. Vaalikauden lopulle työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) esittääkin kotoutusrahaa jo 600 miljoonaa euroa vuodessa.

Kotouttamisrahalla valtio korvaa kunnille turvapaikanhakijoiden niin sanotun ylläpidon.

Myös työllistämisrahoissa arviot ovat pettäneet heikkenevässä taloustilanteessa nopeasti. Lindström on HS:n tietojen mukaan tuonut budjettiriiheen esityksen, että ensi vuodelle työllistämiseen annetaan 300 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Laskelma perustuu arvioon, että joka neljäs työtön otetaan niin sanottuihin työllistämistoimien piiriin, eli koulutukseen tai kursseille. Tavoite on jopa niukempi kuin Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tavoite, jossa työllistämistoimiin haluttiin liki joka kolmas, eli 30 prosenttia työttömistä.

Hallituksen huoli myös on, että budjetin alijäämä on rikkomassa myös ensi vuonna EU:n rajat ja nousee reilusti yli kolmen prosentin bruttokansantuotteesta.

Ensi vuoden budjetti perustuu niukan kasvun arvioon. Valtiovarainministeriö ennakoi, että talous kasvaisi ensi vuonna 1,3 prosenttia. Kesäkuussa arvio oli 1,4 prosenttia.

Kuluvana vuonna kasvu sen sijaan uuden ennusteen mukaan supistuu 0,2 prosenttia. Kesäkuussa arvio oli, että tänä vuonna kasvua olisi 0,3 prosenttia.

Työttömyysasteen hallitus arvioi tälle vuodelle 9,6 prosentiksi, kun kesällä ennakoitiin 9,3 prosenttia. Ensi vuoden työttömyysasteeksi VM ennakoi nyt 9,4 prosenttia.