keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Kaleva: Oulun poliisin ri­ko­sy­li­kons­taa­pe­li: Tur­va­pai­kan­haus­ta on tullut väylä etsiä parempaa elämää

Kaleva: Oulun poliisin ri­ko­sy­li­kons­taa­pe­li: Tur­va­pai­kan­haus­ta on tullut väylä etsiä parempaa elämää 9.9.2015

Turvapaikanhakujärjestelmästä on tullut keino etsiä parempaa elämää, rikosylikonstaapeli Jouko Autio Oulun poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintaryhmästä sanoo.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoiden joukossa on ihmisiä, jotka eivät oikeasti sinne kuulu. Ilmiö ei kosketa vain Oulua tai Suomea, vaan kyse on koko Euroopan laajuisesta ilmiöstä.

- Ennen poliittista turvapaikkaa hakivat valtioiden päämiehet, nyt poliittista turvapaikkaa hakevat tavalliset katujen jätkät, hän toteaa.

Siihen, kuinka paljon turvapaikanhakijoiden joukossa tällä hetkellä tällaisia ihmisiä on, Autio ei ota kantaa.

Autio sanoo ymmärtävänsä sen, että ihmiset etsivät parempaa elämää. Se on hänen mukaansa täysin inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta:

-Turvapaikanhakuprosessi ei ole sitä varten, että sillä poistettaisiin köyhyys maailmasta. Se on sitä varten, että suojellaan niitä ihmisiä, jotka ovat hädässä ja vaarassa. Jos ihminen etsii parempaa elämää tämän järjestämän kautta, silloin hän on väärässä paikassa, Autio sanoo.

Autio kuitenkin muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden joukossa on pääasiassa niitä, jotka ovat hengenvaarassa omassa kotimaassaan ja tarvitsevat siksi suojelua ja turvapaikan toisesta maasta.

-En näe, että turvapaikanhakuprosessi olisi väylä, josta tulee vain rikollisia. Monet ovat suojelun tarpeessa.

Oulussa uusia turvapaikanhakijoita hyvin karkean arvion mukaan tulee päivittäin noin 40:stä 50:een. Tällä hetkellä rekisteröimättömiä turvapaikanhakijoita on kolmisensataa.

Oulun poliisi kuten myös Maahanmuuttoviraston Oulun toimipiste toimivat äärirajoilla. Molemmat virastot saavat lisätyövoimaa tilanteen purkamiseksi.