torstai 12. marraskuuta 2015

Ilta-Sanomat: IS selvitti: He tienaavat pakolaisbisneksellä – mukana pikavippimiljonääri

Ilta-Sanomat: IS selvitti: He tienaavat pakolaisbisneksellä – mukana pikavippimiljonääri 12.11.2015

Suomeen suuntautunut suuri pakolaisaalto on lisännyt huimasti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten ja hätämajoitusyksiköiden määrää.

Ilta-Sanomat selvitti, mitkä tahot vuokraavat kiinteistöjä turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluihin. Mukaan verorahoin kustannettavaan pakolaisbisnekseen on lähtenyt aiemmissa liiketoimissaan merkittävästi vaurastuneita henkilöitä.

Entisen Konnunsuon vankilan tiloissa toimii Joutsenon vastaanottokeskus. Vankilakiinteistö myytiin jo vuosia sitten jyväskyläläiselle Royal House Oy:lle, jonka omistaa kiinteistösijoittaja Tapani Rautiainen.

Rautiainen kertoo Ilta-Sanomille, että tiloja Joutsenon vastaanottokeskukselle vuokraava yhtiö kuuluu yhä hänen konserniinsa.

Rautiaisen Royal House -konserni teki tuoreimman tilinpäätöksen mukaan yli kahdeksan miljoonaa euroa voittoa vuonna 2014. Omaa pääomaa oli yhtiössä yli 19 miljoonaa euroa.

Hullusta Porosta tunnettu Lapin matkailukeisarinna Päivikki Palosaari on yksi heistä, joka on toiminut tästä syksystä alkaen vastaanottobisneksen piirissä. Palosaari omistaa Koy Kemin Meripuistoholdingin, joka vuokraa SPR:n Lapin piirille tiloja hätämajoituskäyttöön. Kyseessä on entisen hotellin tilat.

Mukaan pakolaisbisnekseen on lähtenyt myös turkulainen Tim Olin, joka teki yli 9 miljoonan euron pääomatulot vuonna 2011, kun hän myi yhtiökumppaninsa kanssa pikavippifirma Risicumin amerikkalaisyhtiölle.

Olin on hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja Olin & Son Invest Oy:ssä, joka on SPR:n mukaan toinen vuokranantaja Turun Paattisilla toimivassa hätämajoitusyksikössä, jossa toimintaa järjestää SPR:n Varsinais-Suomen piiri.

Lue lisää päivän Ilta-Sanomista.