tiistai 10. marraskuuta 2015

Keskisuomalainen: Poliisi poisti kaksi turvapaikanhakijaa Kangasvuoren keskuksesta – riitaa ruuasta

Keskisuomalainen: Poliisi poisti kaksi turvapaikanhakijaa Kangasvuoren keskuksesta – riitaa ruuasta 10.11.2015

Jyväskylän toisessa vastaanottokeskuksessa Kangasvuoressa turvapaikanhakijat ovat viime päivinä olleet tyytymättömiä Suomen Punaisen Ristin (SPR) toimintaan.

Lähes 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen asukkaista osa haluaisi valmistaa itse ruokansa, jotta heillä olisi päivittäin tekemistä pääasiassa pelkän odottelun sijaan. Nyt Kylän Kattaus -liikelaitoksen valmistama ruoka jaetaan valmiina vastaanottokeskuksen laitoskeittiöstä.

Keskisuomalaiseen yhteyttä ottaneen vapaaehtoistyöntekijän mukaan osa turvapaikanhakijoista olisi perjantaina aloittanut nälkälakon protestina SPR:lle, joka vastaa vastaanottokeskuksen toiminnasta.

– Turvapaikanhakijat ovat turhautuneita. Ruuanvalmistamisen lisäksi tyytymättömyyttä ovat aiheuttaneet ongelmat vastaanottorahan saamisessa, SPR:n heikko tiedottaminen sekä työntekijävajaukset yövuoroissa, nimettömänä esiintyvä vapaaehtoistyöntekijä sanoo.

Oman ruuanlaiton salliminen vaatisi isoja muutoksia

Jyvässeudun vastaanottokeskusten johtaja Janne Oksanen SPR:stä kiisti nälkälakon ja totesi, että marraskuun vastaanottorahat on maksettu normaalisti.

– Nälkälakko on liian voimakas ilmaisu. Tyytymättömyyttä on esiintynyt, mutta protestoijat ovat kyllä hakeneet aamu- ja iltapaloilta muun muassa leipää, banaania ja mehua huoneisiinsa, Oksanen totesi maanantaina.

Yksin asuva turvapaikanhakija saa kuukaudessa 92,64 euroa, jos hänelle tarjotaan ruuat vastaanottokeskuksessa. Ilman tarjottuja aterioita vastaanottorahan perusosa on 316,07 euroa kuukaudessa.

– Myös tämä raha on yksi motiivi ruuanlaittohalukkuuteen.

Oksasen mukaan oman ruuanlaiton salliminen vaatisi isoja muutoksia Kangasvuoren vastaanottokeskuskiinteistöön, jossa SPR on sairaanhoitopiiriltä vuokralla.

– Vuokrasopimuksemme kestää näillä näkymin ensi kesään. Ruuanvalmistus vaatisi muutoksia rakennusjärjestykseen sekä käytännössä esimerkiksi useiden kymmenien hellojen hankkimisen.

Oksasen mukaan turvapaikanhakijat eivät ole täysin tyytyväisiä myöskään tarjottuun ruokaan.

– Ruoka on samaa, mitä tarjotaan esimerkiksi Jyväskylän kouluissa. Pyrimme ottamaan turvapaikanhakijoiden ruokatoiveet huomioon, vaikka koko ruokalistaa ei heidän vuokseen voi uudistaa.

Oksasen mukaan SPR suunnittelee parhaillaan turvapaikanhakijoiden kouluttamista yhdessä Jyväkylän koulutuskuntayhtymän kanssa.

Poliisi poisti kaksi turvapaikanhakijaa keskuksesta

Viime viikolla tilanne kiristyi Kangasvuoressa sen verran, että poliisi poisti vastaanottokeskuksesta kaksi turvapaikanhakijaa. Oksasen mukaan "pahimmat kellokkaat” siirrettiin toiseen vastaanottokeskukseen tilanteen rauhoittamiseksi.

– Pyysimme poliisin apua, koska naistyöntekijämme kokivat olonsa uhatuksi.