torstai 12. marraskuuta 2015

Yle: Heinolalainen kuntosali linjaa: "Maahanmuuttajat eivät tule salille asiakkaiksemme"

Yle: Heinolalainen kuntosali linjaa: "Maahanmuuttajat eivät tule salille asiakkaiksemme" 12.11.2015
Iltalehti: Kuntosali Facebookissa: Ei maahanmuuttajia asiakkaiksi
Yle: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Kuntosalin ilmoitus syrjivä

Syynä on kuntosalin omistajan mukaan se, että jäsenmäärä on täynnä. Kuntosali ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun sen naapuriin päätettiin avata vastaanottokeskus.

Heinolalainen kuntosali ilmoittaa verkkosivuillaan, ettei se ota maahanmuuttajia asiakkaiksi.

Kuntosalin mukaan syy ei ole kuitenkaan se, ettei maahanmuuttajia haluta salille, vaan se, että kuntosalin jäsenmäärä on täynnä. Omistaja ei kommentoi tarkemmin sitä, miksi ilmoituksessa on erikseen mainittu maahanmuuttajat.

– Me muotoilimme tämän näin ja se on näemmä provosoinut ihmisiä, toteaa omistaja Pertti Heikkilä.

– Ei siitä ole sen enempää kommentoitavaa, jatkaa Heikkilä.

Kuntosalin sivuilla lukee, että "kuntosali Valolinna pysyy jatkossakin kotimaisena salina". Lisäksi ilmoituksessa sanotaan, että "ulkopuolisen tahon toimesta alueelle majoittuvat maahanmuuttajat eivät tule salille asiakkaiksemme, koska kuntosalin jäsenmäärä on täynnä".

Kuntokeskus Valolinnan naapuriin on tulossa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Kuntokeskuksen omistajan Pertti Heikkilän mukaan vastaanottokeskustilojen vuokraaja olisi markkinoinut tiloja kuntosalin ja kylpylän läheisyydellä kysymättä kuntosalin omistajalta asiasta.

__________________________________

Iltalehti: Kuntosali Facebookissa: Ei maahanmuuttajia asiakkaiksi

Heinolalainen kuntosali on ilmoittanut Facebook-sivuillaan, että se pysyy kotimaisena salina.

Kuntosali Valolinna Heinolassa ilmoitti eilen Facebookissa, että se "pysyy jatkossakin kotimaisena salina". Sen Facebook-sivuilla julkaistiin kirjoitus, jonka mukaan ulkopuolisen tahon toimesta alueelle majoittuvat maahanmuuttajat eivät tule salille asiakkaiksi, koska kuntosalin jäsenmäärä on täynnä.

Kuntosalin Facebook-päivitys herätti huomiota, ja Iltalehtikin sai useita vinkkejä asiasta.

Salin omistaja Pertti Heikkilä sanoo Iltalehdelle, ettei tarkoituksena ole ollut hyökätä mitään kansaryhmää vastaan.

- Olisi tekstin voinut muotoilla toisella tavalla, Heikkilä toteaa.

Hänen mukaansa kyse on siitä, että nykyisten asiakkaiden keskuudessa nousi "pirunmoinen haloo" asiasta.

- Samaan kiinteistöön tulee vastaanottokeskus. Siitä ei ilmoitettu meille mitään. Kuulin asiasta uutisista, Heikkilä kertoo.

Hän sanoo, että vastaanottokeskukselle tiloja vuokrannut yritys on markkinoinut tiloja muun muassa kuntosalin ja kylpylän läheisyydellä.

Heikkilän mukaan kyse on siitä, että salin jäsenmäärä on täynnä. Hän kertoo, että asiakkaat hätäilivät, ettei pienelle salille enää mahdu, jos sinne tulee parisataa uutta käyttäjää.

- Olemme pitäneet jäsenrajana noin 400 korttia. Nyt niitä on jo vähän yli. Siellä on jo nyt ahdasta, Heikkilä perustelee jäsenrajoitusta.

- Emme ota yhtään uutta. Nytkin on porukkaa jonossa. Emme pysty ottamaan uusia suomalaisiakaan asiakkaita tällä hetkellä, Heikkilä jatkaa.

Yritys on aamupäivän aikana poistanut ilmoituksen Facebook-sivuiltaan.

__________________________________

Yle: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Kuntosalin ilmoitus syrjivä

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä arvioi heinolalaisen kuntosalin asiakaslinjauksen täyttävän syrjinnän tunnusmerkit. Kuntosalin ilmoituksessa sanotaan, että maahanmuuttajia ei tule salin asiakkaiksi, sillä salin jäsenmäärä on täynnä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä pitää epäasiallisena heinolalaisen kuntosalin linjausta, jossa sanotaan ettei sali ota maahanmuuttajia asiakkaikseen.

– Kysymys voi olla yhdenvertaisuuslain mukaisesta syrjinnästä, arvioi Pimiä.

Pimiän mukaan linjaus pitäisi muotoilla yleisemmällä tasolla, jos kysymys on siitä, että sali on täynnä eikä uusia asiakkaita voida siksi ottaa.

– Hyvin ikävältä ja erikoiselta tämä ilmaisu vaikuttaa. Tästä voi ajatella, että tämä on osittain rasistinen, Pimiä pohtii.

Kuntokeskus Valolinnan omistajan mukaan syynä ilmoitukseen on se, että kuntosalille ei voida ottaa enempää jäseniä. Kuntoslain naapuriin on tulossa vastaanottokeskus.

– Kun salin lähistöllä tulee olemaan vastaanottokeskus, niin voi ajatella, että ilmoitus on aidosti suunnattu sinne ja sillä halutaan edistää ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan, sanoo Pimiä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoo, että kuntosali muuttaisi ilmoitustaan.

– Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta tässä on mielestäni selkeästi lain vastaista toimintaa siinä, että tiettyyn henkilöön liittyvään syyhyn nojaten estetään jäsenyys.

Poliisi: ilmoitusta voi tulkita monella tavalla

Hämeen poliisista kommentoidaan, että kuntosalitapaus on varsin monitulkintainen. Rikoskomisario Matti Purhosen mukaan ilmoitusta voidaan tulkita monella tavalla.

– En ota kantaa eettisyyteen tai mahdolliseen syrjintään, vaan ajattelen puhtaasti rikoslaina kannalta. Siellä on syrjintää koskeva pykälä, mutta sen tulkinta on toinen kysymys.

Purhosen mielestä kuntosalin ilmoitus ei ole poliisiasia, etenkään, jos kukaan ei tee siitä ilmoitusta poliisille.