perjantai 8. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Poliisi: Turvapaikanhakijat ahdistelleet lapsia Helsingissä – ”Nuoriin tyttöihin käydään käsiksi”

Ilta-Sanomat: Poliisi: Turvapaikanhakijat ahdistelleet lapsia Helsingissä – ”Nuoriin tyttöihin käydään käsiksi” 8.1.2016

HELSINGIN apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen arvion mukaan turvapaikanhakijat syyllistyvät usein Helsingissä häirintään ja ahdisteluun.

Kyseessä on laaja ja vakava asia, Koskimäki kertoo.

– Pakko tunnustaa se tosiasia, että jonkin sortin ilmiöstä tässä on kyse. Emme halua, että se ilmiö laajenee, Koskimäki sanoo Ilta-Sanomille.

Ilmiöön liittyviä tapauksia raportoidaan Koskimäen mukaan muutamia kertoja viikossa. Tapauksia on todellisuudessa paljon enemmän, koska kaikkia ei ilmoiteta poliisille, Koskimäki arvioi.


ILMIÖ liittyy erityisesti Helsingin keskustaan ja sen yöelämään.

– Naisiin ja nuoriin tyttöihin käydään käsiksi, seurataan ja eri tavoin häiritään.

Koskimäen mukaan ahdistelun kohteeksi on joutunut myös lapsia.

– Kyllä on ollut ihan selvästi alle 15-vuotiaita käpälöintijutuissa ja suutelutapauksissa.

Alaikäisten uhrien todellista määrää on mahdotonta tietää varmasti.

– Ilmoitukset ovat tulleet vanhempien kautta, jos on ollut alaikäinen. On toinen juttu, uskalletaanko ikävästä asiasta kertoa vanhemmille.

Ahdistelijat ovat Koskimäen mukaan pääasiassa 18 vuotta täyttäneitä nuoria miehiä. Poliisi on pyrkinyt vaikuttamaan ongelmaan tekemällä valistustyötä vastaanottokeskuksissa.

– Haluamme antaa viestiä, että meillä on nollatoleranssi, ja että meillä kunnioitetaan naisia ja on tasa-arvo.


ONGELMANA on Koskimäen mukaan se, että uhrit eivät vaadi tekijöille rangaistusta tai jättävät tapahtuneen ilmoittamatta.

– Asioista pitäisi ilmoittaa poliisille tuoreeltaan, jotta asianomaiset henkilöt saataisiin kiinni. Omille lapsille pitää neuvoa, että tällaista ei tarvitse hyväksyä.

Turvapaikanhakijat ja ahdistelu nousivat otsikoihin, kun noin tuhannen ulkomaalaismiehen joukko kokoontui Saksan Kölnissä uudenvuoden juhlintojen aikana. Osan miehistä epäillään syyllistyneen ryöstöihin ja ahdistelleen naisia.

Koskimäen mukaan poliisille oli tullut tietoa, että vastaavaa voisi tapahtua uudenvuoden aikaan myös Helsingissä, minkä vuoksi poliisi valvoi tehostetusti juhlintaa.

– Meillä oli tietoa, että jotakin tällaista tulisi tapahtumaan.


KESKEINEN osa vihjetiedoista liittyi Kirkkonummen vastaanottokeskuksen tapaukseen, jossa otettiin kiinni kuusi turvapaikanhakijaa, mutta poliisilla oli asiasta muitakin vinkkejä.

Helsingin päärautatieaseman asematunnelissa oli myöhään uudenvuodenaattona jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa.

– Uskon, että suurin osa paikalla olleista oli tullut viettämään ja juhlimaan uuttavuotta, kuten muutkin. Joukossa oli porukoita, joilla oli pahat mielessä.


POLIISI varautui, että jotkut turvapaikanhakijoista olisivat syyllistyneet ahdisteluun, ryöstöihin, varkauksiin ja tappeluihin. Poliisi valvoi tehostetusti ja näkyvästi juhlintaa.

– Uskon, että meidän näkyvyydellä oli merkittävä vaikutus.

Helsingin poliisille on ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut poliisin tietoon, että vastaavaa olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin.