sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Verkkouutiset: Karkoituspäätöksen saanut Ylelle: Pelkään kunniamurhaa, Maahanmuuttovirasto ei usko

Verkkouutiset: Karkoituspäätöksen saanut Ylelle: Pelkään kunniamurhaa, Maahanmuuttovirasto ei usko 11.9.2016

Sodaba Alif pelkää perheensä surmaavan hänet Afganistanissa, koska hän jätti aviomiehensä.

Afganistanilainen Sodaba Alif opiskeli Kabulin yliopistossa, kun hänen perheensä päätti lähettää hänet Jyväskylään naimisiin sukulaismiehen kanssa. Alifin mukaan kyse oli pakko-avioliitosta, jota hän ei itse olisi halunnut.

Jo yhteiselon alussa aviomies alkoi rajoittaa Alifin liikkumista ja yhteydenpitoa läheisiin. Alif päätti paeta, minkä jälkeen mies uhkasi heittää syövyttävää happoa hänen päälleen.

Alifin perhe ei hyväksynyt eroa. Heidän mielestään tytär on tuottanut häpeää jättämällä sulhasen ja toimimalla perinteiden vastaisesti.

‒ Isoisäni puoli suvusta on päättänyt, että jos palaan Afganistaniin, minut surmataan, Alif sanoo.

Maahanmuuttovirasto ei pitänyt Alifin mukaan kertomustaan uskottavana. Hän haki Suomesta turvapaikkaa mutta sai karkoituspäätöksen.

Hän valitti päätöksestä, mutta hallinto-oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että Alif olisi hengenvaarassa. Kielteiseen päätökseen vaikutti, että Alifin katsottiin yrittäneen erehdyttää viranomaisia ja antaneen vääriä tietoja, sillä hänen kertomuksensa oli ristiriitainen.

Alifin mukaan ex-mies oli väärien ja epäselvien tietojen takana. Lisäksi hän sanoo olleensa ahdistunut turvapaikkapuhuttelussa.
esko
‒ Mieheni kävi poliisilaitoksella kertomassa, että olisin halunnut päästä Eurooppaan hänen siivellään, Alif sanoo.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että vainon kohteeksi joutuminen on määritelty laissa. Hänen mukaansa turvapaikanhakijan ei tarvitse näyttää toteen kertomusta, mutta puhuttelussa esitetyssä kertomuksessa ei tulisi olla ristiriitaisuuksia.

Alifin mukaan Suomen viranomaiset ovat ehdottaneet hänelle, että hän voisi asua Kabulissa naisten turvatalossa. Yksinäisten naisten olot ovat Afganistanissa kuitenkin huonot, sillä nainen määritellään miehen omaisuudeksi.