sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Ilta-Sanomat: Helsingin kaupunki haluaa palkata lisää maahanmuuttajia

Ilta-Sanomat/STT: Helsingin kaupunki haluaa palkata lisää maahanmuuttajia 7.3.2010
Helsingin Sanomat/STT: Helsinki haluaa palkata enemmän maahanmuuttajia
Aamulehti/STT: Helsinki haluaa töihin lisää maahanmuuttajia

Helsingin kaupunki haluaa lisätä maahanmuuttajien määrää työvoimassaan.

Helsinki harjoittaa työhönotossa niin sanottua positiivista erityiskohtelua, kertoo maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander.

Ohjeistus tekee mahdolliseksi sen, että maahanmuuttajaa suositaan rekrytoinnissa, jos hakijat ovat tasavahvoja.

Kaupunki on kertonut pyrkivänsä palkkaamaan maahanmuuttajia työntekijöiksi samassa suhteessa kuin heitä on kaupungin asukasmäärässä.

Forsander kuitenkin korostaa, että erityiskohtelu ei yksin riitä maahanmuuttajien kaltaisten aliedustettujen ryhmien määrän lisäämiseen.

Forsanderin mukaan maahanmuuttajien kulttuuri- ja kieliosaamiselle on tarvetta, kun heidän osuutensa helsinkiläisistä kasvaa.
_______________________________________________

Aamulehti/STT: Helsinki haluaa töihin lisää maahanmuuttajia

Helsingin kaupunki haluaa lisätä maahanmuuttajien määrää työvoimassaan. Helsinki harjoittaa työhönotossa niin sanottua positiivista erityiskohtelua, kertoo maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander. Kaupunki on kertonut pyrkivänsä palkkaamaan maahanmuuttajia työntekijöiksi samassa suhteessa kuin heitä on kaupungin asukasmäärässä.

Helsingillä on maahanmuuttajien palkkaamisesta kirjalliset ohjeet. Ohjeistus mahdollistaa maahanmuuttajan suosimisen rekrytoinnissa, jos hakijat ovat tasavahvoja.

Forsander kuitenkin korostaa, että erityiskohtelu ei yksin riitä maahanmuuttajien kaltaisten aliedustettujen ryhmien lisäämiseen. Forsanderin mukaan maahanmuuttajien kulttuuri- ja kieliosaamiselle on tarvetta, kun heidän osuutensa helsinkiläisistä kasvaa. Rekrytoinnin linjoja pitää siis muuttaa.

- Näin saadaan osaamista, joka vastaa paremmin monimuotoistuvan väestön tarpeita, Forsander sanoo.

Hän arvioi, että varsinaiseen kiintiöjärjestelmään kaupungissa ei mennä.

- Mielestäni kiintiöt eivät ole tätä päivää ihmisten palkkaamisessa. Haemme enemmän työssä tarvittavaa osaamista kuin sitä, että henkilö edustaisi jotain ryhmää.

Forsander kertoo Helsingin harkinneen nimetöntä hakua maahanmuuttajien aseman kohentamiseksi työhönotossa. Asian katsotaan kuitenkin tulevan ajankohtaiseksi vasta, kun maahanmuuttajien toinen sukupolvi tulee työikään. Nykyisin esimerkiksi koulutustausta paljastaa hakijan taustan nimettömyydestä huolimatta.

Forsander toivoo, että lyhyetkin sijaisuudet laitettaisiin avoimeen hakuun, jotta maahanmuuttajat saisivat paremmin jalkaa oven väliin.

Kielitaidon puute esteenä

Yleisradiokin haluaisi palkata riveihinsä enemmän maahanmuuttajia. Ylen HR-toiminnan päällikkö Heini Sarjokari kertoo, että yhtiö ei ole toistaiseksi juuri pystynyt soveltamaan rekrytoinneissaan positiivista erityiskohtelua.

Maahanmuuttajien kohdalla työhönotto kaatuu yleensä puutteelliseen kielitaitoon. Toisaalta muilta kuin suomea tai ruotsia äidinkieltään puhuvilta ei juuri hakemuksia tule.

Ainoa merkittävä tapaus on ollut viime kesän koululaishaku, jossa tietoisesti pyrittiin valitsemaan työharjoitteluun muitakin kuin alkuperäisväestöön kuuluvia nuoria. Harjoitteluun valituista 30 nuoresta viisi oli muita kuin kantasuomalaisia tai suomenruotsalaisia.

Sarjokari toteaa, että Ylen pitää heijastaa kaikkia Suomessa asuvia, joten nykyistä moninaisempi henkilöstö on tarpeen. Varsinaisia kiintiöitä Ylessä ei ole vielä tekeillä, mutta parhaillaan valmisteltava uusi henkilöstöstrategia nostanee monikulttuurisuuden etualalle.