keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Voima: "Groznyin enkelille" ei turvapaikkaa Suomesta

Voima: "Groznyin enkelille" ei turvapaikkaa Suomesta 10.3.2010

"Groznyin enkelinä" tunnettu Hadižat Gatajeva ei saa turvapaikkaa Suomesta. Maahanmuuttoviraston kielteinen turvapaikkapäätös annettiin hänelle tiedoksi keskiviikkona. Paikalla oli Gatajevan lakimies Marjaana Laine Pakolaisneuvonnasta. Laine kertoi, että Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan Liettua on turvallinen turvapaikkamaa. Päätökseen haetaan täytäntöönpanokieltoa Helsingin hallinto-oikeudesta.

Hadižat Gatajeva romahti päätöksen kuultuaan. Hän on ollut Hämeenlinnan vankisairaalassa tammikuun alusta lähtien, ja hänen terveydentilansa on hyvin heikko.

Gatajeva haki miehensä Malik Gatajevin kanssa Suomesta turvapaikkaa lokakuussa 2009 pyytäen suojaa Liettuan viranomaisten heihin kohdistamaa vainoa vastaan. Äärimmäisenä pelkona heillä on palautus Tšetšeniaan.

Gatajevien suomalainen tukiryhmä on erittäin pettynyt Maahanmuuttoviraston päätöksestä. Tukiryhmän jäsen Iida Simes muistuttaa, että Gatajevien perheen vaino Liettuassa on jatkunut keskeytyksettä syksystä 2008 ja jatkuu yhä. Liettuan turvallisuuspalvelun ja Kaunasin syyttäjänviraston syyttäjän Nomeda Oskutiten Gatajeveihin kohdistamasta uhkailusta ja väärinkäytöksistä on useiden todistajien lausunnot.

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo on sydämistynyt: "Hylätessään Hadižat Gatajevin turvapaikkahakemuksen Suomi siunaa Liettuan heihin kohdistaman stalinistisluonteisen vainon. EU:n mallioppilaan aseman säilyttäminen tuntuu kuitenkin olevan Suomelle tärkeämpää kuin ihmisoikeuksien puolustaminen. Suomi on rähmällään lounaaseen. Jos minulla olisi sotilaspassi, polttaisin sen Lastenlinnan portaikolla."

Hadižat ja hänen miehensä Malik Gatajev ovat monien vuosien ajan hoitaneet Tšetšenian sodissa hylätyiksi tulleita lapsia ensin Groznyissa ja myöhemmin myös Liettuan Kaunasissa. Gatajevit pidätettiin 14. lokakuuta 2008 Liettuassa, jonka turvallisuuspalvelu VSD osallistui keskeisesti pariskunnan väitettyjen rikosten tutkintaan ja todistajien uhkailuun.