torstai 9. syyskuuta 2010

HS: Facebook-kirjoitukset Astrid Thorsista johtivat syytteisiin

Helsingin Sanomat: Facebook-kirjoitukset Astrid Thorsista johtivat syytteisiin 9.9.2010

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsia kohtaan esitetyt väitteet ja lausumat Facebook-sivustolla ovat johtaneet syytteisiin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on nostanut syytteet yhtä henkilöä vastaan törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, julkisesta kehottamisesta rikokseen ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Epäilty on kyseisen Facebook-sivuston perustaja ja ylläpitäjä.

Ryhmän nimi oli "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta".

Perustaja on entinen perussuomalaisten varavaltuutettu Urjalasta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä sen sijaan määräsi lopettamaan esitutkinnan asiassa, jossa tutkittiin epäiltyä kunnianloukkausrikosta, joka liittyi Thorsiin nimissä luvattomasti tehtyyn Facebook-profiiliin.

Esitutkinta määrättiin keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan esityksestä lopetettavaksi, koska kyseisen sivuston ylläpitäjä sijaitsee Yhdysvalloissa, jonka lainsäädäntö ei salli oikeusavun antamista tämänkaltaisissa kunnianloukkausasioissa.

Siksi oli varsin todennäköistä, ettei syytteen nostamiseen riittävää näyttöä tekijästä tai tekijöistä olisi saatu, vaikka esitutkintaa olisi jatkettu.